Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Oruç…

“Barınamıyoruz” diyen üniversite öğrencilerinin sorunlarını önergeyle Meclis’e taşıdı Yurt kapasiteleri

“Barınamıyoruz” diyen üniversite öğrencilerinin sorunlarını önergeyle Meclis’e taşıdı

Yurt kapasiteleri artırılmalı, barınma ücretsiz sağlanmalı

HDP Adana Milletvekili, aslen Hatay-Samandağlı Tülay Hatimoğulları Oruç, “Barınamıyoruz” diyerek birçok şehirde parklarda geceyi geçiren üniversite öğrencilerinin barınma sorununu Meclis’e taşıdı, cevaplanması istemiyle, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na soru önergesi olarak sundu.
Oruç, soru önergesinde, üniversite yerleşme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite öğrencilerinin yurtların yetersiz sayıda olması nedeniyle barınma sorunuyla karşı karşıya kaldığını hatırlattı, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalamayan öğrencilerin, pandemi sürecinin ardından yüz yüze eğitime tekrar geçilmesi ve içinden geçilen ekonomik krizin etkisi ile ev kiralarındaki fahiş artış nedeniyle barınma sorunu yaşadıklarını ifade etti.
-Yurtlara yerleşemeyenlerin giderleri karşılanmalı-
Oruç, üniversite öğrencilerinin “barınamıyoruz” diyerek, barınma sorununa dikkat çekmek ve çözüm bulunmasını talep etmek için birçok şehirde parklarda geceyi geçirdiklerine dikkat çekerek, “KYK yurtlarının kapasitesi yıllar içinde artan üniversite öğrencisi sayısına oranla oldukça yetersizdir. 2002-2003 eğitim ve öğretim yılında üniversite öğrenci sayısı 1 milyon 918 bin iken bugün 8 milyonu aşmıştır. KYK yurtlarının kapasitesi ise yalnızca 700 bindir. Öğrencilerin onda bir oranından daha düşük bir oranına ancak barınma imkanı sağlanmaktadır. Özel yurtlarda kalmak zorunda kalan öğrenciler ise aylık 1250 TL ile 8 bin TL arasında bedel ödemektedir. Cemaatlere ait olduğu gerekçesi ile özel yurtlarda kalmamayı tercih eden birçok öğrenci barınma sorununu çözememektedir. Her yıl yarım milyona yakın öğrencinin üniversiteyi terk etmesinde önemli etkenlerden biri barınma koşullarına sahip olmamasıdır. Eğitim hakkına eşit erişimin sağlanması için; KYK yurt kapasitesi artırılmalı, talep eden öğrenciler için kalıcı ve geçici barınma imkanları ücretsiz olarak sağlanmalıdır, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderleri karşılanmalıdır” dedi.
-Cemaat yurtları denetleniyor mu?-
Oruç, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:
“2021-22 eğitim yılı üniversite öğrenci sayısı ve KYK yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuran öğrencilerden yüzde kaçı yerleştirilmiştir? Yerleştirilenlerin cinsiyet dağılımı nasıldır? Türkiye’de üniversite öğrencilerinin kalabileceği toplam yurt sayısı ve kapasitesi nedir? Yurtların kaçı kamu ve kaçı özeldir? Yurtlara yerleştirilmeyen öğrenciler için barınma imkanı sağlamak üzere çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? KYK yurtlarına yerleştirmelerde ayrımcılık, torpil vs. yaşanmaması ve özel yurtlardaki fiyatların denetlenmesi hangi sıklıkla yapılmaktadır? Üniversite öğrencisi sayısına göre yetersiz olan KYK yurtlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak için Bakanlığınızın çalışmaları olacak mıdır? KYK yurtlarının ücretsiz olması ve KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin kira, elektrik, su ve ısınma giderlerinin karşılanması için Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır? Cemaatlere ait olduğu iddia edilen özel yurtlar denetlenmekte midir? Bu konuda çalışmalarınız nelerdir? Özel yurtların ve ev kiralarının yüksekliği sorununu çözmek için acilen hayata geçirmek üzere planınız var mıdır? Özel yurtlara sağlanan devlet desteği ne kadardır? Bunlar hangi Vakıflara ait hangi yurtlardır? 2022 bütçe çalışmalarında öğrencilerin yaşadığı bu barınma sorununu çözmek üzere bütçe talebiniz olacak mıdır?” -Mehmet ÖZGÜN-