Milletvekili Oruç,

Borçlu GSS ve BAĞ-KUR’lulara 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinin kesilecek olmasını sordu Borçlandırma, Ödemeyi Erteleme Değil, Kökten Çözüm… HDP Adana Milletvekili, Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, Genel Sağlık Sigortası ile BAĞ-KUR’a tabi sigortalılardan, borçlu olanların, mevzuata göre 1 Ocak 2022’den itibaren, yani yarından itibaren sağlık hizmetleri alamayacaklarını hatırlattı ve ilgili Bakan’dan soruna köklü çözüm getirmesini […]

Borçlu GSS ve BAĞ-KUR’lulara 1 Ocak’tan itibaren sağlık hizmetlerinin kesilecek olmasını sordu

Borçlandırma, Ödemeyi Erteleme Değil, Kökten Çözüm…

HDP Adana Milletvekili, Hataylı hemşerimiz Tülay Hatimoğulları Oruç, Genel Sağlık Sigortası ile BAĞ-KUR’a tabi sigortalılardan, borçlu olanların, mevzuata göre 1 Ocak 2022’den itibaren, yani yarından itibaren sağlık hizmetleri alamayacaklarını hatırlattı ve ilgili Bakan’dan soruna köklü çözüm getirmesini istedi.

Oruç’un, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesi ile soruları şöyle:

“Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca yurttaş, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kamu sağlık hizmetinden yararlanamayacaklar. Yoksulluğun, işsizliğin ve ekonomik belirsizliğin giderek arttığı, pandemi koşullarının devam ettiği bu süreçte, birçok işyeri kapanmak zorunda kaldı ve birçok çalışan işten çıkarıldı, prim ödeyemeyenlerin sayısı giderek arttı. Bu koşullarda GSS kapsamında olup, prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsiz, esnaf, çiftçi ve ev hizmetlerinde çalışan kadınlar, yeni yılda, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ve devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak.

Sayısı on milyon kadar olduğu tahmin edilen yurttaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları, pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır. Bütün yurttaşlar için en temel insan hakkı olan sağlık hakkının; kamusal, ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir olması sağlanmalıdır.

Yapılması gereken, primini ödeyemeyen yurttaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak düzenlemeyi, borçlandırma ya da ödeme süresini erteleme yöntemi ile değil, bir an önce gerçekleştirmektir.

Bu bağlamda;

1. GSS ve BAĞ-KUR prim borcu bulunan yurttaşların sayısı nedir? Borcunu ödeyemeyen yurttaşların il, yaş, cinsiyet olarak dağılımı nedir?

2. Primini ödeyemeyen yurttaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapılacak mıdır?

3. Ekonomik krizin ağır etkilerinin yaşandığı ve pandemi koşullarının sürdüğü bir süreçte ‘borçlu oldukları’ gerekçesi ile yurttaşların sağlık hakkına erişemeyecek olması sizce olağan mıdır?

4. Bu koşullarda giderek yoksullaşan yurttaşların GSS prim borçlarının silinmesini sağlamak üzere Bakanlığınızın girişimi olacak mı?”

-Cemil Yıldız-

Exit mobile version