Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Oruç,

Konu ile ilgili önergeyi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya sundu

Konu ile ilgili önergeyi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya sundu

Kadın Sağlığında Kullanılan İlaçlar Sgk Tarafından Karşılanmalı 

      Hatay Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, kadın sağlığında ve istenmeyen gebeliklerde kullanılan birçok ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamasını, önergeyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

      Milletvekili Oruç, Bakan Koca’nın yazılı olarak cevaplandırmasını istediği önergesinde şunlara değindi:  “Kadın sağlığında ve istenmeyen gebeliklerde kullanılan birçok ilaç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmamaktadır. SGK tarafından karşılanmayan HPV aşısı ve kadınların hem gebe kalmak hem de gebeliği önlemek için kullandığı kadın doğum haplarının fiyatı döviz kuru nedeniyle her geçen gün artmakta; doğum kontrol ilaçlarının fiyatları 2021 yılında 50-60 TL civarında iken bu yıl ise 93-140 TL arasında değişmektedir.

Her yıl 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitiriyor …

      Pandemiden de kaynaklı sağlıkçıların uzun zamandır hormonal prepatları ve kondomları temin edemediğini ifade eden sağlık emekçileri; bu ilaçların istenmeyen gebelikleri önlemek, anne çocuk sağlığını korumak için önemli olduğunu ve birinci basamak sağlık hizmetleri için en temel koruyucu sağlık hizmetlerinden birinin kamu tarafından karşılanmıyor olmasının kadına yönelik bir sağlık ihmali olduğunu vurgulamaktadır.

      Rahim ağzı kanserinin yüzde 99’u HPV enfeksiyonu sebebiyle oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulmakta ve her yıl yaklaşık 250 bin kadın rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirmektedir. Buna karşın HPV enfeksiyonunun ve buna bağlı olarak rahim ağzı kanserinin aşı ile büyük oranda önlenebileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştur. 2006 ile 2020 yılları arasında bu aşı 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programındadır. Aşılama bu kanser türünün önlenmesinde en etkin yöntemse de Türkiye HPV aşısını ulusal aşılama programına almamıştır.

HPV aşısı neden halen aşılama takvimine dahil edilmedi?

      Bu bağlamda; Kadın doğum haplarının SGK tarafından karşılanması sağlanacak mıdır? Temel koruyucu sağlık hizmetlerini vermek Bakanlığınızın birincil görevi değil midir? HPV aşısı neden halen aşılama takvimine dahil edilmemiştir? Bu konuda çalışmalarınız var mıdır? HPV aşısının sigorta kapsamına alınarak ulusal aşı programına eklenmesi ile ücretsiz erişimi sağlanacak mıdır?  Son beş yılda rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır?  Son beş yılda rahim ağzı kanseri nedeni ile hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?”

      Mehmet ÖZGÜN