Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milletvekili Oruç “Araştıralım” Dedi

Pamuk Üretimi Neden Düşüyor?


Pamuk Üretimi Neden Düşüyor?

Adana Milletvekili olan, Hataylı Hemşerimiz Tülay Hatimioğulları Oruç, ilimiz Amik Ovası’nın altın ürünü pamuktaki üretim düşüşü ile çiftçilerin ekimden vazgeçmelerinin araştırılmasını istedi.
Oruç, bir grup arkadaşı ile birlikte TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, pamuk üretimi ile ilgili şunları kaydetti:
“Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin ham maddesi olarak öne çıkan ve Türkiye ekonomisi açısından çok önemli olan pamuğun azalan üretimini artırmak, yıllar içerisinde net pamuk ihracatçısından net pamuk ithalatçısı konumuna gelinmesine dair önleyici politikalar üretmek, pamuk tüketiminin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığını sağlamak amacıyla, Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz
Yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla, yarattığı katma değer ve istihdam ile büyük bir ekonomik öneme sahip olan pamuğun hasadı Adana’da devam etmektedir. Bu saikle, yerel basına yansıyan haberlere göre; Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye’de yıllar itibariyle pamuk üretimindeki azalışa ve tekstil sektöründe yaşanan genişlemeye paralel olarak tüketimindeki artışın iç üretim ile karşılanamaması nedeniyle net pamuk ihracatçısı olan Türkiye’nin son yıllarda net pamuk ithalatçısı ülkeler arasına girdiğine dikkat çekmiştir.
Dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk tarımına elverişli olması sebebiyle, Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi az sayıda ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Girmen, ‘Üretimde ilk sırada olmayan Türkiye, verimlilikte Avusturalya’nın ardından 2. sırada gelmektedir. Dünya pamuk ihracatında ise ABD yüzde 35 pay ile uzak ara ilk sıradadır. Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin hammaddesi olarak öne çıkan pamuk Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir’ ifadelerini kullanmıştır.
Kovid-19 salgınından dolayı dünyada alınan önlem ve sınırlamalar sonucu küresel pamuk tüketim ve ticareti azalmış, stoklar artmıştır. Başkan Girmen, ‘Pamukta üretici üstüne düşeni yaptı. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretimi arttırmayı başardı. Tüketimin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığı için fiyatın ve destekleme priminin önemi çok büyük. Geçen sezon açıklanan pamuk fiyatlarındaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının çok altında kaldı. Şu an oluşan pamuk piyasasındaki aşırı düşük fiyattan dolayı üretici panik halindedir’ diye konuşmuştur.
Pamuk üreticilerinin tekstil sanayicilerine sitem ettiğini de vurgulayan Başkan Girmen, tekstil sanayiinin pamuk fiyatlarını baskıladığını, Türkiye’de pamuk piyasasını siyasileri etkileyen tekstil sanayicilerinin belirlediğini söylemiş, mevcut durumda pamuk destekleme rakamlarının mutlaka güncellenmesi gerektiğini vurgulamıştır.”

Oruç, Meclis Araştırma önergesinin son bölümünde de şöyle dedi:
“Tüm bu verilerden hareketle, gün be gün pamuk üretiminin azalmasını önlemek, pamuk üretimini artırmak, tekrar pamuk ihracatçısı konumuna gelebilmek, pamuk üreticilerini desteklemek amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.”

-Cemil Yıldız-