Konu ile önergeyi meclis başkanlığına sundu
Pandemi Döneminde Artan Ev İçi Şiddete Önlem Alınmalı
CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, pandemi döneminde artan ev içi şiddete önlem alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
2019 yılı Aralık ayında Çin’de çıkan ve ardından salgına dönüşen Covid-19’un tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ettiğini, pandeminin başlamasıyla sağlık ve ekonomi alanları başta olmak üzere siyasi yaşamdan sosyo-kültürel alana kadar pek çok alanda yaşanan sorunlarda ciddi artış kaydedildiğini belirten Şahin, Dünyanın çeşitli bölgelerinden elde edilen bilgiler ışığında, toplumsal suç oranlarının düştüğü, ancak karantina uygulamaları, sürece dair belirsizliklerin devam etmesi, yaşanan ekonomik ve sosyal problemlerle birlikte aile içi şiddet ve kadına dönük şiddet vakalarında önemli bir artış yaşandığının değerlendirildiğini ifade etti.
Endişe verici artış …
Öyle ki, Avrupa Birliği ve Japonya gibi ülkelerin artan ev içi şiddet ve intihar vakalarının önüne geçebilmek adına radikal düzenlemeler yapma ihtiyacı hissettiğini, bu alanda yaşanan olayları yakından takip edebilmek için kurumsal yapılar oluşturduklarını belirten Milletvekili Şahin, önergede şunlara yer verdi: “Medyada yer alan haberlerin ardından dünya Sağlık Örgütü Mart ayında bu duruma dikkat çeken ve ülkelerin sağlık sistemlerine yönelik öneriler içeren bir rapor yayınlamıştır. Benzer şekilde Avrupa konseyi de Covid-19 salgını sırasında konsey üyesi olan çok sayıda ülkede ev içi şiddet vakalarının endişe verici bir artış gösterdiğini bildirmiş, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına ilişkin öneride bulunmuştur.
Birleşmiş Milletler; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Kıbrıs, ABD, Kanada, Singapur’da ev içi şiddet ile ilişkili bildirimlerin arttığını raporlamıştır.
Türkiye’de yüzde 80 artış …
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi raporuna göre, küresel olarak 15 ile 49 yaşları arasındaki 200 milyonu aşkın kadın ve kız çocuğu ev içi şiddete maruz kaldığına dair verilerde paylaşılmıştır. Kadın örgütleri acil yardım hatlarını arayan kadınların sayılarınınsa gittikçe artış gösterdiğini bildirmiştir. Türkiye kadın dernekleri Federasyonu, 9 Mart’ta bu yana acil yardım hatlarına 4 bin 635 kadının başvurduğuna dikkat çekti. Acil yardım hatlarına başvuran kadınların sayısının, özellikle pandemi boyunca yüzde 80 artış kaydettiği bildiriliyor.
Pandemi döneminde ortaya çıkan şiddet vakalarının incelenmesi, şiddetin önüne geçebilmek için alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi, şiddet mağdurlarının belirlenip mağdurlara verilebilecek desteklerin belirlenmesi amacıyla meclis çatısı altında, konunun uzmanları ile birlikte bir araştırma gerekmektedir.”
Mehmet ÖZGÜN