Milletvekili Yayman’dan tünellerde inceleme

Hatay’ın Gap’ı AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, hafta sonunda, Hatay çiftçisinin can damarları olması beklenen tünellerde incelemelerde bulundu. Devlet Su İşleri (DSİ) Adana Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve Reyhanlı ile Kumlu ilçelerindeki çiftçi temsilcileriyle bölgeye giden Yayman, Karasu Nehri’nden alınan yıllık 239 milyon m³ suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak ve böylece Reyhanlı Barajı’na saniyede […]

Hatay’ın Gap’ı

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, hafta sonunda, Hatay çiftçisinin can damarları olması beklenen tünellerde incelemelerde bulundu.
Devlet Su İşleri (DSİ) Adana Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta ve Reyhanlı ile Kumlu ilçelerindeki çiftçi temsilcileriyle bölgeye giden Yayman, Karasu Nehri’nden alınan yıllık 239 milyon m³ suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak ve böylece Reyhanlı Barajı’na saniyede 50 metreküp suyun derivasyonunu sağlayacak olan Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı inşaatında incelemelerde bulundu.
KARASU TÜNELİ HIZLA İLERLİYOR
T2 tünelini yerinde inceleyen Milletvekili Yayman, proje hakkında DSİ 6. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta’dan aldığı bilgiler doğrultusunda, Hatay için hayati öneme sahip projeyi yakından takip ettiklerini bildirdi ve şunları aktardı:
“Reyhanlı Barajı rezervuarında depolanacak su ile beraber, Hatay ili Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde; 478 bin 210 dekarı cazibeli, 106 bin 430 dekarı pompajla olmak üzere, toplamda 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir.
Sulama yanı sıra taşkın faydası da olan Reyhanlı Barajı, 200.000 dekar alanı taşkından koruyacaktır. Ülke ekonomisine yıllık 451 300 000 TL tarımsal gelir artışı ve yaklaşık 52 600 kişiye ilave istihdam sağlayacaktır.”
Milletvekili Yayman, açıklamaları sırasında, bu projenin ana su kaynağını oluşturan Reyhanlı Barajı’nın 3 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı canlı bağlantı ile açıldığını da hatırlattı ve şu bilgiyi verdi:
“Reyhanlı Barajımızın ana su kaynağı, Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri 1.Kısım (Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı) inşaatıdır. Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı yapımı inşaatı, Karasu Nehri üzerine kurulacak olan regülatör yapısı ve 36 km iletim kanalı vasıtasıyla, Reyhanlı Barajı’nın ana su kaynağını oluşturmaktadır. Reyhanlı Barajı’nda suyun depolanması ve taşkınların önlenmesi adına, Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı Yapımı İnşaatı büyük önem arz etmektedir.”
DSİ Bölge Müdürü Balta’nın açıklamaları
Proje ile ilgili olarak, DSİ Adana Bölge Müdürü M.Akif Balta ise şu hususların altını çizdi:
“Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı’yla, yıllık 239 hm3 suyun Reyhan Barajı rezervuarına aktarılması sağlanacak, kış aylarında gelen taşkın suları da kontrollü bir şekilde derive edilerek, Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılacaktır. Böylece, yıllık 239 hm3 suyun Reyhan Barajı rezervuarına aktarılması ve depolanan su ile Hatay ili Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde 584 bin 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir. Yapımı tamamlanarak hizmete alınan Reyhanlı Barajı, Afrin Çayı Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile birlikte, Amik Ovası’nda 200.000 dekar arazinin taşkından korunması da sağlanacaktır.”
TAHTAKÖPRÜ OVAYA CAN VERECEK
Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım işi ile ilgili açıklamasında ise şunları kaydetti:
“Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü eliyle ilimizde yapılan yatırımlarla, şehrimizin topraklarını su ile buluşturmaya devam ediyoruz. Toplamda 2.000.000.000 TL maliyetli Tahtaköprü Barajı Sulamaları işinde, Tahtaköprü Sulaması Ana Kanalı ihalesi, 2021 yılının ilk çeyreğinde yapılacaktır.”
YELOĞLU: Dev Proje
Hatay AKP İl Başkanı Mehmet Yeloğlu’nun da proje ile ilgili görüşleri şöyle:
“Bu dev projeyle; Hububat, pamuk, mısır, sebze, bostan, ayçiçeği, meyve, bağ, zeytin, havuç 2. ürün, mısır 2. ürün, pamuk 2. ürün üretimi yapan çiftçilerimize, sulu tarım imkanı sağlanacak ve böylece, Hassa ilçemizdeki 35 bin 250 dekarlık rehabilitasyon ve Kırıkhan ilçemizdeki 74 bin 250 dekarlık rehabilitasyon sulamamıza ilave olarak, daha önce kuru tarım yapılan 363 bin 916 dekar arazi olmak üzere, toplamda 473 bin 416 dekar arazi sulanabilecektir. Çiftçimize, hayırlı ve uğurlu olsun.”
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, proje için tam destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Hatay halkı olarak şükranlarını sunduklarını da sözlerine ekledi. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version