Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milli atletin altın madalyası geri alındı

2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda

2024 Paris Paralimpik Oyunları’nda erkekler 100 metre T12 sınıfında altın madalya kazanan milli atlet Serkan Yıldırım’ın madalyası geri alındı. Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) tarafından yapılan sınıflandırma itirazı sonrası, üst mahkemenin verdiği kararla madalyanın geri alınması kararlaştırıldı.

Dünya Para Atletizm Federasyonu’nun (WPA) Yıldırım’ın sınıflandırma durumunu inceleme altına alması kararı, Alman mahkemesinde yapılan itirazla oyunun ardından Yıldırım’ın yarışma hakkını elde etmesine neden olmuştu. Serkan Yıldırım, elemeleri geçerek finalde mücadele etmiş ve 100 metre T12 sınıfında birinciliği elde etmişti.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) tarafından yapılan açıklamada, IPC’nin itirazıyla üst mahkemenin Yıldırım’ın yarışmaya uygun olmadığına dair bir karar verdiği ve bu nedenle 100 metre madalyasının geri alındığı bildirildi. TMPK, sporcunun 400 metre yarışından da çıkarıldığını duyurdu.

TMPK, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, IPC’ye karşı Alman mahkemesinde açtığı davadan Serkan Yıldırım’ın Paris 2024’te yarışmasına yönelik karar çıkartmış ve sporcumuz 100 metrede şampiyon olmayı başarmıştı. Ancak IPC, bu kararı bir üst mahkemeye taşıdı ve oradan ‘Yarışmaya uygun değil’ yönünde karar çıktı. Şampiyon atletimiz, bu nedenle 400 metre yarışının listelerinden çıkarıldı ve 100 metre madalyası alındı. Haziran ayından bu yana devam eden hukuk mücadelesini sürdüreceğiz ve sporcumuzun pistte kazandığı başarıların yargıda kaybedilmemesi için Serkan Yıldırım’ın yanında olacağız. 100 metre madalyasını geri almak için yasal haklarımızı kullanıyoruz ve sporcumuzun hakkını sonuna kadar arayacağız.”

Serkan Yıldırım’ın yarıştığı sınıflandırmanın tanımı şu şekilde:

T11/F11: Çok düşük görme yeteneği olup, ışık algılamaları yoktur.
T12/F12: T11/F11 spor sınıfında yarışan atletlere göre daha iyi görme yeteneğine sahip olup, görme alanları beş dereceden azdır.
T13/F13: Görme engelleri IPC Atletizmine en az uygun olan atletleri kapsar. Görme yetileri en fazla olanlar ve/veya görme alanları 20 dereceden azdır. – Volkan İcil-