Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren yeni düzenleme

Milyonlarca emeklinin gelirini artırmayı

Milyonlarca emeklinin gelirini artırmayı amaçlayan yeni düzenleme hayata geçiriliyor. Hükümet, 2025’in 4. çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni (TES) uygulamaya alacak. Yeni sistemin amacı, emeklilerin yaşam standartlarını artırmak ve ek gelir sağlamaktır.

TES ile Çalışan ve İşveren Katkıları Artacak

Yeni düzenlemeye göre, çalışanın brüt maaşından yapılan kesintilere ek olarak işveren tarafından da destek sağlanacak. Bir hesaplamaya göre, eğer bir çalışanın maaşından 500 TL kesilirse, işveren de aynı miktarda destek sağlayacak. Devletin de katkıda bulunacağı sistemde, toplam tutar çalışanın bireysel emeklilik hesabına aktarılacak.

TES’in taslağında, işverenlerin her ay çalışanlarının maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödeyeceği belirtiliyor. Bu tutar çalışanın kişisel hesabında birikerek emeklilik döneminde kullanılacak.

TES, 4/A’lı işçiler ve 4/C memurları kapsayacak, ancak 4/B statüsündeki Bağ-Kur’lular bu sistemden yararlanamayacak. Ayrıca, çıkışların bazı şartlara bağlanması öngörülüyor; yalnızca emeklilik için gerekli şartları yerine getirenlerin sistemden çıkabileceği ifade ediliyor.

Kıdem Tazminatı Düzenlemesi

TES kapsamında, işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alınamayacak. Çalışanlar, kıdem tazminatlarını emeklilik döneminde alacaklar. 60 yaşına kadar işten ayrılan çalışanlar, kıdem tazminatlarının belirli bir oranını tek seferde alabilecek. Kalan kısmı ise emeklilik yaşına geldiklerinde ödenecek.

Bireysel emeklilik ve otomatik katılım sistemleri ile tasarruf bilincini artırmayı hedefleyen düzenlemeler yapılacak. Otomatik Katılım Sistemi’nin ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürüleceği TES’te, emeklilik fonlarına erişim imkânı artırılacak ve kesintiler sadeleştirilecek. Bu düzenlemelerle, sistemin cazibesi artırılacak ve katılımcı sayısında artış sağlanması hedefleniyor. – Volkan İcil-