‘MissArsuz’ ve ‘Kadınlar’

Hedefimiz: Daha temiz bir dünya 19 Temmuz’daki çöp toplama etkinliğiyle ilk çalışmasına imza atan MissArsuz oluşumu adına konuşan Rahel Butros, “Etkinliğimizi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş ile de paylaşmak ve Sayın Başkanın desteğiyle de Hatay’ın her noktasına bu etkinliklerin yayılmasına öncü olmak isteriz” dedi, ama… Yaşanan kirliliğin ortasında sıkışan hayatlarımız adına […]


Hedefimiz: Daha temiz bir dünya

19 Temmuz’daki çöp toplama etkinliğiyle ilk çalışmasına imza atan MissArsuz oluşumu adına konuşan Rahel Butros, “Etkinliğimizi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş ile de paylaşmak ve Sayın Başkanın desteğiyle de Hatay’ın her noktasına bu etkinliklerin yayılmasına öncü olmak isteriz” dedi, ama… Yaşanan kirliliğin ortasında sıkışan hayatlarımız adına da bir şeyin altını özenle çizdi.

“Şu küçücük Arsuz’da tüm insanlara tek tek ulaşmak ve ‘sokaklar evimizdir’ demek istiyorum” şeklinde konuşan Rahel Butros ile bugünkü konumuz, Arsuz özelinde, ‘temizlik’ ve ‘turizm’. Bu iki başlıkta biriken beklentileri biraz açtığımız sohbetimizde, MissArsuz ile başlayan hareketin bundan sonraki hedeflerini bizlerle paylaşan Rahel Butros, kültür ve tarih konusunda derin bir kimliğe sahip Arsuz’un saklı turizm potansiyeli için de konuştu, ama… Bir şeyin altını da özenle çizdi: “Yapalım, koruyalım da… Ancak burası Çeşme, Marmaris değil, olmasın da. Burası o kadar özel bir yer ki…”

Evet, bugünkü keyifli sohbetimizin ilk sorusu gelsin ve bizler, ‘istenirse daha neler yapılabilir’ kısmında beraberce ilerleyelim.

Rahel Hanım merhabalar. Geçtiğimiz günlerde MissArsuz adlı çok güzel bir oluşuma öncülük ettiğinizi gördük. Bize, MissArsuz’u anlatır mısınız?

24 senedir, yazları Arsuz’a geliyorum. Arsuz’un eski adı Rhosus, yani Gül Tepesi. Tarihi dokusu, yaşanmışlığı, sokakları, nehri, Amanos Dağları, mutfağı ve insanları ile çok özel bir yer. Fakat son yıllardaki kirlilik değil yalnızca, ama çevre kirliliği de Arsuz sevdalılarını ve beni çok üzüyordu. Bunun yanı sıra düzensiz yapılaşma, çarpık ve bitirilmemiş inşaatlar, bunların çevrelerine verdiği kirlilik, kırık kaldırımlar, bordürler ve çok daha fazlası…
Ama çöp, o kadar önemli bir konu ki… Bu yüzden çöp ile ilgilenip, bu konuyu Arsuz Belediye Başkanımız Dr. Asaf Güven ile görüşmek üzere yanına gittim. Sayın Başkan da, “Kadınları toplayın, taleplerinizi dinleyelim” dedi. Başkanımızın desteğini aldıktan sonra, 50 kadından oluşan “MissArsuz” grubumuzu oluşturduk. Başkanımızın katıldığı toplantıda, farkındalık yaratmak ve örnek olmak için “Bir etkinlik yapalım, sesimizi duyuralım, çevreyi temiz tutma konusunda farkındalık yaratalım” dedik ve 19 Temmuz’da bir çöp toplama etkinliği düzenlemeye karar verdik.

Arsuz Gönüllüleri ile başlattığınız MissArsuz’un bu etkinliğine beklediğiniz ilgiyi gördünüz mü?

Hem de nasıl. Katılım bayağı yüksek oldu. MissArsuz ekibi, Arsuz gençleri, Arsuz Belediye Başkanımız Dr. Asaf Güven, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Muhtarlarımız, Arsuz Gönüllüleri, İskenderun Rotary Kulübü ekipleri ile etkinliğe başladık. Çok güzel, çok olumlu geçti. Demek ki insanlarda farkındalık vardı, ama aynı zamanda motivasyon eksikliği bulunuyordu.
MissArsuz etkinliğimiz, basında ve sosyal medyada da büyük ses getirdi. Sivil güce mi ihtiyaç vardı, bilmiyorum. Ama çok yararlı olduğunu ifade edebilirim. Esnaf ve Arsuz insanının da bundan memnun olduğunu gördük.
Böylesi bir etkinlik bölgemizde ilk kez yapıldı. Etkinliğimizle beraber, belediye ekibinin ve gönüllülerin desteği ile ilçemizin temizliği için bir farkındalık oluştu.

Böylesi değerli bir oluşuma öncülük etmenize vesile olan etmenler nelerdi?

Öncelikle, Arsuz sevgisi ve yaşadığım yerin sorunları vesile oldu. Tabi ki bir yerden başlamak da diyebilirsiniz. Bu yöredeki zihniyet çok rahatsız etti. Gerek halkımızda ve gerekse esnafta, “Atsınlar, toplarlar” zihniyeti çok var. İnsanların, yerlere, su kaynaklarına çöp atmasını engellememiz gerek.
O çöp toplama hizmeti verenler amcamız, babamız, kardeşimiz olabilir. Niye yerlere çöp atalım? Attırmamamız gerekir. Hep bu konuyla ilgili rahatsızlıklarım vardı, ama bardak bu sene taştı.

Sizce, MissArsuz, bölgemize de rol model olabilir mi?

Tabi MissArsuz’un rol model olmasını isteriz. Bu oluşumun henüz başındayız. Belediyedeki yetkililerden duyduğuma göre, Arsuz, Seferihisar ile kardeş ilçe seçildi. Bu çok güzel bir şey. Seferihisar Belediye Başkanı Sayın İsmail Yetişkin, Arsuz’a gelmiş. Ancak Covid sürecinden ötürü henüz bir adım atılamadı. Sonrasında maalesef bir rahatsızlık geçirmiş. Buradan kendilerine geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. İlerleyen günlerde, bu etkinliği kardeş ilçemizle de yapabiliriz.
Biz, Arsuzluyuz. Önceliğimiz Arsuz. Bu etkinliğimizi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Lütfü Savaş ile de paylaşmak, sorunlarımızı iletmek ve Sayın Başkanın desteğiyle de, Hatay’ın her noktasına bu etkinliklerin yayılmasına örnek olmak isteriz. Yetkililerimizin desteğiyle bu projelerimizi geliştirebileceğimize inanıyoruz.

İskenderun, Antakya, Mersin, Adana, Antep gibi önemli il ve ilçelerden yazları büyük göç alıyor, Arsuz. Arsuz’un sorunları neler, daha gelişmesi için neler yapılması gerekir?

Arsuz, saydığınız bölgelerden yaz döneminde büyük göç alıyor. Kışın 98,000 nüfuslu olan Arsuz’un, yazın 300- 350 bin gibi bir kalabalığa ulaştığı oluyor. Arsuz, 2014 yılında ilçe olunca, sınırları genişledi ve Belediyemizin imkanları yetersiz kaldı. En büyük sorun, başta burada.
Alt yapı eksikliği çok. Kanalizasyon ve yol sorunu var. Yollarımız bozuk ve gereken düzende değil. Arsuz’daki 2.köprünün, trafiğin rahatlatılması için acilen açılması gerek. Bir süredir durmuş olan çalışmalar tekrar başlamış. Tabela kirliliği sorunu var. Levhaları, isteyen istediği yere, tamamen düzensiz bir şekilde koyuyor. Dereye ve denize çöpler dökülüyor, su kaynaklarımız kirletiliyor. Kirliliğe bağlı olarak, yazın sinek sorunu oluyor. Çöp arabalarımız ise yetersiz ve eski. Yıkama arabası şart. Ben, Büyükada’da büyüdüm. Orada her sabah, yazları, yıkama arabası sokaklardan tazikli suyla geçerdi. Yollar pırıl pırıl olurdu. Bu bölge sıcak. Buraya da tazikli su arabaları şart.
MissArsuz ekibimizle, caydırıcılık adına, kanunen çöp atmanın yasak olduğuna işaret eden, bu anlamda cezaya da dikkati çeken levhalar koyduk. Ama cezai işlemi uygulayacak zabıtamız yetersiz.
O kadar önemli ki, ilkokullardan başlayarak, çöp attırmamayı ve çevre bilincini öğretmek… Arsuz’da tüm insanlara, ev ve esnaf’a tek tek gitmek, atıkları atmamayı, ‘sokaklar evimizdir’ demeyi, ‘Ev Temiz’ Projesi yapmayı çok istiyorum. İnsanları bu anlamda motive etmek gerekiyor.

Hayallerinizdeki Arsuz’dan bize biraz bahsedebilir misiniz?

Şahsi hayalim, temiz bir Arsuz’la birlikte; tarihi dokunun korunduğu, inşaatların düzen içerisinde yapıldığı, yüksek yapıların olmadığı, eski dokuyla uyumlu yapıların olduğu bir bölge hayal ediyorum. Berrak bir nehri olan, tarihi eserlerin sergilendiği… Mesela Gözcülerdeki tarihi kilise ya da Sütunlu Liman gibi tarihi yapılarımızı öne çıkartmamız gerek. Tepelerde seramik atölyeleri varmış eskiden. Güzel bir müzemiz olsa mesela! Tüm bu eserlerimiz müzemizde sergilenebilirdi. Bu konuda eminim projeler vardır.
Hayalim, bunların öne çıkmasıdır. Sosyal medya hesabımda, Arsuz resimleri paylaşıyorum. Şehir dışından arkadaşlarım da heyecanla, “Burası neresi” diye soruyor.
Burası, Arsuz. Burası, antik bir şehir. Tüm güzellikleriyle, turizm ile öne çıkmalı. Ancak Arsuz, yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı, potansiyelini yeteri kadar kullanamıyor. O yüzden, sivil gücün çok önemli olduğuna inanıyorum.

Son olarak… MissArsuz çok büyük bir ilgi gördü. MissArsuz oluşumunun önümüzdeki hedefleri nelerdir?

Çok yeni, doğal ve spontane olarak gelişen, aynı amaçları güden bir grubuz. ‘Birlikten kuvvet doğar” diyerek başladık. Buna inandık ve birbirimize destek verdik. Hassasiyetlerimiz ve hedeflerimiz ortak: Temiz, atık ve plastik kullanımında çevre dostu bir Arsuz. Ve bunu sürdürebilir kılmak için de insanlarda farkındalık yaratmak.
İstediğimiz, eksiklerimizi ve taleplerimizi Büyükşehir Belediye Başkanımıza iletmek, sorunlarımızı paylaşmak ve araç gereçlerimizi tedarik edip, burayı temiz bir şekilde görmek.
Seneye, Şadan Kaptan Kaptanoğlu başkanlığında, Turmepa / DenizTemiz Derneği ve Uğur Bayar’ın başkanlığını yaptığı WWF Dünya Koruma Vakfı ile ortak bir etkinlik yapmayı hedefliyoruz.
Turizm açısından da “temizlik” çok önemli. Gezilmesi gereken yerlerden Höyük, Meryem Ana Suyu Göleti gibi yerler maalesef yeteri kadar temiz değil. Eski Arsuz’un ara sokakları o kadar güzel ki, korumanız gerekir. Bu konu hakkında bir komite kurulduğunu memnuniyetle duydum.
Burası Çeşme, Marmaris değil, olmasın da. O kadar özel bir yer ki. Biz, bir kıvılcım yaktık. Kadınların gücü ile bu grubu Arsuz’umuz için devam ettirmek istiyoruz. Bu hareketimiz, umarım Arsuz’un diğer sorunlarının da giderilmesine vesile olur. Buna inanıyoruz.
Son olarak, MissArsuz’a desteklerini esirgemeyen, canla başla yardımcı olmaya çalışan Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven ve ekibine çok teşekkür ederim.

Teşekkürler…

Röportaj/Bekir Atahan

Exit mobile version