Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde (MKÜ) görevli Doç. Dr. Ayşegül Karakelle ve Öğr. Gör. Kürşat Kaan Özkemahlı, Defne ilçesindeki, belediye bünyesinde faaliyet gösteren kozaevi’ni ziyaret etti. Defne Kozaevi sorumlusu Tülay Karaali, şu değerlendirmede bulundu:
“MKÜ Akademisyenleri ile beraber yaptığımız projenin çekimleri, gösterdikleri emek ve özen bizim için çok değerliydi. 5 Saat çekim yaptılar. İşini layıkıyla yapan, emeğe değer veren saygı değer hocalarımızın yüreğine sağlık.”
Bu arada, Kozaevi’nin il içi ve il dışından çok sayıda ziyaretçi
“İpekçilik ve İpek Böcekçiliği mesleklerinin yaşatılması adına Defne Belediyesi bünyesinde kurulan Kozaevi, bugüne kadar Türkiye’nin dört bir yanından ağırladığı yüzlerce ziyaretçi ile Defne’nin en uğrak eğitim merkezi olarak anılmaya devam ediyor. Uluslararası haber ajanslarının, çeşitli üniversitelerin, çok sayıda öğrencinin ve turistlerin merakla ziyaret etikleri Kozaevi, Defne ilçesinde öne çıkan bir üretim merkezi haline geldi.
Defne Belediyesi Kozaevi Kurs Öğretmenleri Tülay ve Fulya Genç, Kozaevi’nin dut ağaçlarıyla çevrili yemyeşil bahçesinde, ziyaretçilere, ipek oluşumundaki evrelerin gerçekleştiği noktaları gezdirerek, ipek böceğinin gelişme dönemlerinden ipekçilik mesleğinin oluşumuna kadar birçok konuda bilgi aktarımı yapmaya devam ediyorlar.
-NESİLDEN NESİLE-
Unutulmaya yüz tutmuş ipek böcekçiliğinin yaşatılması, geliştirilmesi ve nesilden nesile aktarılması adına çalıştıklarını ifade eden Koza Evi Öğretmeni Tülay Genç, şöyle konuştu:
“Hatay’ın kültürünü yansıtan, doğa dostu İpek Böcekçiliği Projemiz, toplumsal bir övünç projesi haline geldi. İpek böceği yetiştirme, kozadan iplik elde etme, iplik boyama, tezgâh hazırlama gibi ham ipek dokumanın tüm evrelerini gelen konuklarla paylaşarak, ipekçilik mesleğini tanıtmaya ve sevdirmeye çalışıyoruz. İpek Böceği yetiştiriciliği yanı sıra, kadınların meslek öğrenip iş hayatına atılmasına olanak tanıyor olmak bizleri ayrıca mutlu ediyor.”
-Haber/Selvi Günay