MKÜ-ARGE, denetimden başarıyla çıktı…

Akredite hakkı kazandı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Teknoloji ve AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM), TÜRKAK gözetim ve kapsam genişletme denetimini başarıyla tamamladı. MKÜ Üniversite Teknoloji ve AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen gözetim ve kapsam genişletme denetimini başarıyla tamamladı. Merkez, 2018 yılında, “TS EN ISO/IEC […]

Akredite hakkı kazandı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Teknoloji ve AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM), TÜRKAK gözetim ve kapsam genişletme denetimini başarıyla tamamladı.

MKÜ Üniversite Teknoloji ve AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi (MARGEM), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen gözetim ve kapsam genişletme denetimini başarıyla tamamladı.
Merkez, 2018 yılında, “TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği Genel Şartlar” standardına göre akredite olduğu 6 akredite analiz parametresine, kapsam genişletme çalışmaları doğrultusunda 13 analiz daha ekledi ve akredite analiz parametresini 19’a çıkardı. Bu kapsamda, tüm bitkisel yağlar ve tüm gıdalarda, Salmonella SPP’nin de içinde bulunduğu bazı analizlerde akredite olundu.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu stratejik amaçlar doğrultusunda, güçlü bir iç kalite güvence sistemi ile hizmet kalitesini güvence altına almayı hedeflediğine değinen Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya’nın bu konudaki görüşleri şöyle:
“Akreditasyon, bu hedefin sac ayaklarından biridir. Laboratuvar akreditasyonu, teknik yeterliliğin güvenilir bir göstergesi olarak hem ulusal hem de uluslararası yüksek saygınlığı ifade etmektedir. Gerçekleştirilen çalışmaların, dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenlenen raporların güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır.
Teknoloji ve AR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin akredite olması, onu, uluslararası düzeyde kabul edilen bir laboratuvar haline getirdi. Ülkemiz, belirlemiş olduğu teknolojik hedefleri, ancak bu ve benzeri laboratuvarlarla gerçekleştirecektir.
-İŞBİRLİĞİNE KATKI-
Bir üniversitenin, bölgenin problemlerine çözüm üretmedeki işlevine dikkat çeken Rektör Kaya, TÜRKAK tarafından akredite edilen laboratuvarın, üniversitenin prestijini artırarak, üniversitede yapılan analizlerin güvenirliğini kanıtladığını, böylece sektörlerle üniversite arasında bir ara yüzey haline gelerek, üniversite-kamu-sanayi işbirliğine katkı sağladığını ifade etti.
MARGEM’de, 2019 yılında yapılan binlerce analizin %40’nın üniversitedeki araştırmacılara, %23’ünün diğer üniversitelerdeki araştırmacılara ve yüzde 37’sinin diğer kamu kurum/kuruluşları ile özel sektöre destek niteliği taşıdığını ifade eden Rektör Kaya, sunulan hizmetleri, paydaşların beklentileri doğrultusunda sürekli geliştirmek ve daha kaliteli hizmet veren bir kurum haline getirmek için gereken tüm desteği sağladıklarını ve bundan böyle de sağlayacaklarını bildirdi. Rektör Hasan Kaya, ayrıca verilen hizmetlerin %60’ının üniversite dışına katkı sağlıyor olmasını da merkezin önemli bir gücü olarak gördüğünü ifade etti.
-DESTEĞE TEŞEKKÜR-
MARGEM’in ulaşmış olduğu seviyeden duyduğu memnuniyeti dile getiren Merkez Müdürü Prof. Dr. Akın Yakan’ın görüşleri ise şöyle:
“Merkezimiz, akredite bir laboratuvarca verilmiş bir rapora dair hizmetin, bu hizmet için uygulanabilir olan gereklilikleri sağlamakta olduğuna dair güven telkin edeceğinin bilinciyle, 2015 yılında akreditasyon çalışmalarına başladı.
Akreditasyon, evrensel nitelik taşıyan, kurumun özellikle araştırma alanlarında gelişmesine son derece katkı sağlayacak, oldukça emek ve titizlikle çalışmayı gerektiren bir süreçtir. Alanında deneyimli bir ekip tarafından, bir dış değerlendirmeye tabi olmanın, merkezimizin daha dinamik olmasını sağlayacağına ve verilen hizmetleri daha ileri götüreceğine inanıyor, yapılan değerlendirmeleri, güçlü ve iyileştirilmesi gereken yönlerimizin belirlenebilmesi için büyük bir şans olarak görüyoruz.
Merkezimiz, bugüne kadar; TÜRKAK, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kurumları tarafından farklı analizlerde akredite edilmiştir. Bu ve benzeri çalışmalarımızı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrasında da devam ettireceğiz. Bütün bu çalışmalarımızda bize destek veren üniversitemiz Rektörlüğüne, MARGEM’de bu akreditasyon süreçlerinde yer alan daha önceki müdür ve müdür yardımcılarına ve laboratuvar personeline içtenlikle teşekkür ederim.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version