MKÜ paneli konusu:

Suriye’de Türkmen Varlığı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen panelde, komşu ülkedeki Türkmen varlığı ele alındı. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Panel’deki sunumunda, “Suriye’deki iç savaşta en büyük acıyı Türkmenler çekmiştir” açıklaması yaptı. MKÜ kampüs Atatürk Konferans Salonu’nda Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Tarih Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “ Geçmişten Günümüze Suriye’de Türk Varlığı ve Bayır-Bucak […]

Suriye’de Türkmen Varlığı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen panelde, komşu ülkedeki Türkmen varlığı ele alındı. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, Panel’deki sunumunda, “Suriye’deki iç savaşta en büyük acıyı Türkmenler çekmiştir” açıklaması yaptı.
MKÜ kampüs Atatürk Konferans Salonu’nda Atatürkçü Düşünce Topluluğu ve Tarih Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen “ Geçmişten Günümüze Suriye’de Türk Varlığı ve Bayır-Bucak Türkleri “ konulu panele, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Önlen ile Prof. Dr. Mehmet Kılıç da katıldı. Panel’de; Araştırmacı-Yazar Ali Bademci “Suriye Türkleri”, Yrd. Doç. Dr. İsa Kalaycı “Hafız Esad döneminde Suriye’de Türkler” konulu sunumunu yaparken, Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan ise “Suriye’de Güncel Durum ve Bayır Bucak Türkleri” konulu bir sunum yaptı.
Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu’nun yaptığı Panel’de konuşan Ali Bademci, Suriye’deki Türk varlığının 10 ve 11. yüzyıla dayandığını, Selçuklular tarafından Suriye’ye yerleştirilen Türkmen sayısının günümüzde 3 milyonu aştığını belirtti. Emperyalist politikaların Suriye’deki etkilerine değinen Yrd. Doç. Dr. İsa Kalaycı ise, Hatay’ın Türkiye’ye katılışını hazmedemeyen Hafız Esad’ın Suriye’deki Türkmenlere bir çok konuda baskı yaptığını söyledi, Türklerin Hafız Esad döneminde eğitim hakkı gibi birçok haktan mahrum bırakıldığını, kendi dillerini dahi öğrenemediklerini dile getirdi.
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan ise konuşmasında şunlara değindi:
“2011 yılında başlayan savaşla birlikte, Türkmenler kendilerini muhaliflerin safında buldu. Bunun sebebi, rejimin 60 yıl boyunca uyguladığı baskıcı politikalardır. Bu savaşta en büyük acıyı Türkmenler çekmiştir ve çekmeye devam etmektedir. Biz, Suriye Türkmen Meclisi olarak, milli kimliğimizi korumak amacıyla mücadele etmekteyiz. Yeni Suriye’de eşit şartlarda eşit haklara sahip olarak yaşamak istiyoruz. Suriye Türkmenleri olarak çok kritik bir süreçten geçiyoruz. Çok acılar çektik bin yıllık vatanımızdan sürüldük. Bu coğrafyadaki Türkmenlerin desteklenmesi Türkiye’nin güvenliği açısından da son derece önemlidir.”
Panel, soru cevap kısmının ardından sona erdi.   -Mehmet Özgün-

Exit mobile version