MKÜ ve İSTE Öğrencileri…

Bu Kamp Sizi Bekliyor Koru-tasarla-yap yaklaşımını benimseyen ‘Hatay’ Koruma Güz Kampı (Mimari Restorasyon Kampı), 8-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği eğitim çalışmaları kapsamında, MKÜ ve İSTE lisans (2. ya da 3. Sınıf) öğrencilerine de sesleniyor, kamp başvuru süresi için ‘bugün son’ demeyi de ihmal etmiyor. Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Edinburgh World Heritage ile beraber yürüttüğü, British Council […]

Bu Kamp Sizi Bekliyor

Koru-tasarla-yap yaklaşımını benimseyen ‘Hatay’ Koruma Güz Kampı (Mimari Restorasyon Kampı), 8-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştireceği eğitim çalışmaları kapsamında, MKÜ ve İSTE lisans (2. ya da 3. Sınıf) öğrencilerine de sesleniyor, kamp başvuru süresi için ‘bugün son’ demeyi de ihmal etmiyor.

Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin Edinburgh World Heritage ile beraber yürüttüğü, British Council tarafından Kültürel Koruma Fonu kapsamında desteklenen, Mardin ve Antakya’da gerçekleşen bir proje olarak dikkati çeken, Kültürel Mirasın Korunmasında Kapasite Geliştirme (KORU) Projesi, konuya ilgi duyacakların başvurusunu bekliyor. 8-16 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Hatay Koruma Güz Kampı için başvurular bugün sona eriyor.
Mardin ve Antakya’yı konu alan çalışma için verilen bilgi, ara başlıklarla, şöyle:
-KÜLTÜREL MİRAS-
Koru-tasarla-yap yaklaşımını benimseyen bu kamp, kültürel mirasın korunmasında uygulama alanına yoğunlaşır, tasarım ve inşaat geleneğinde yaparak düşünmeye odaklanır. Güz kampı, günümüzde, üniversite ve meslek yüksekokulu mezunlarının toplumdaki değişen rolü üzerine eğilir. Sürdürülebilir bir yaklaşım olan tarihi zanaatlar ve ustalığın devamlılığını, doğru yöntemlerle korunmasını vurgular. Taşınır ve taşınmaz kültür mirasları üzerindeki bozulmaları anlayarak, özgün tasarıma ve geleneksel üretim yöntemlerine sadık kalarak onarmayı ise prensip olarak benimser. Amacımız, taşınabilir ve taşınmaz kültürel mirasın korunmasına dair alternatif bir öğretme, öğrenme, tasarlama, çözüm bulma ve yorumlama yöntemi sunmak. Koruma Güz Kampı; grup atölyeleri, uygulama atölyeleri ve arazi gezilerinden oluşur:
-GRUP ATÖLYELERİ-
Grup atölyeleri; teorik sunumlar, tartışmalar, belgesel/film gösterimlerini içerir. Bunların bir kısmı kamuya açık olup, katılımcılara, Antakya sakinleri ile kaynaşma fırsatı sağlar. Sunumlar, alanlarında uzman koruma mimarları, restoratör ve arkeologlar tarafından yapılı
r. Grup atölyeleri, uygulama atölyeleri için temel oluşturur.
-UYGULAMA ATÖLYELERİ-
Katılımcılar, bir hafta boyunca, ustalarla beraber; mimari restorasyon, mobilya restorasyonu, kültürel miras yorumlama ve yapı analizi atölyelerinin birinde çalışır. Katılımcılar, tüm uygulamalarda, geleneksel malzeme ve teknikleri kullanarak, Antakya’nın kültürel mirasının sürdürülebilir bir şekilde korumaya yöneleceklerdir. Böylelikle de, bu mirasın güncel bir şekilde anlaşılması, yorumlanması ve günümüze kazandırılmasına katkı sunacaklardır.
*
Atölye 1: Mimari Restorasyon I (Yapı Elemanları): Katılımcılar, tarihi eser uzmanlığı olan taş ustaları ile taş işleyip, duvar örecek, derz açacak, raspa yapacak, harç karacak, taş onaracaklar…

Atölye 2: Mimari Restorasyon II (Tefrişat): Katılımcılar, tarihi eser uzmanlığı olan bir marangoz ile atölyede ahşap kapı, pencere, mobilya onaracaklar. Ahşapta görülen bozulmaları tanıyacaklar, bunların önlemini almak için yapılacak yöntemler ve tamir süreçlerini uygulayacaklar…

Atölye 3: Kültürel Miras Yorumlama ve Ziyaretçi: Kültürel miras yorumlama, müze küratörleri ve alan yöneticilerinin iletişimlerini güçlendirmeye yardım eden, görece yeni gelişen bir kültürel miras becerisi ve uzmanlığıdır. Miras yorumlama; bir müzeyi, yapıyı ya da alanı ziyaret eden kişilerin yaratıcı, interaktif, katılımcı bir deneyimle bilgi almalarına yardım eder. Bu atölyede katılımcılar, Antakya’nın somut ve somut olmayan mirasını tarif ederek, ziyaretçiler için miras yorumlama programı çıkaracaklar. Bu program, Atölye 1 ve 2’nin katılımcılarının deneyimlerini de kapsayacak şekilde, proje paydaşlarına sunulacak ve benimsenecektir.

Atölye 4: Yapı Analizi: Bu grubun katılımcıları, Antakya’daki tarihi binaların kültürel miras özelliklerini tespit ederek, kentin risk altındaki mimari mirasını haritalayan bir QGIS veri tabanı oluşturacak.
*
-BAŞVURU-
Güz Kampı sırasında öğrenciler, Antakya şehir merkezinde konaklayacak, kendi atölye çalışmalarını tamamladıktan sonra, grup atölyelerine ya da arazi gezilerine katılacaklar. Kampın dil Türkçe olacak. Güz Kampı’nın tamamını başarılı bir şekilde tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek. Sertifika alanlar, Ekim’de Edinburgh’da düzenlenecek Liderlik Akademisi’ne başvurma şansı kazanacak.
-GİDERLER-
Kamp boyunca, Antakya’da paylaşımlı odalarda konaklama, eğitimle ilgili şehir içi tüm ulaşım masrafları, Antakya’ya gidiş-dönüş uçak/otobüs bileti, üç öğün yemek, atölyelerde kullanılacak tüm malzemeler ve arazi gezileri ulaşım masrafları, proje tarafından karşılanacak.
-KİMLER?-
Meslek yüksekokul öğrencileri: 1 yıllık eğitimini tamamlamış, öğrenimlerine hala devam eden öğrenciler.
Lisans öğrencileri: 2. veya 3. sınıfa geçmiş, öğrenimlerine hala devam eden öğrenciler. Tüm başvurularda, başvuru formundaki motivasyon, temel değerlendirme kriteri olacak. Başvuruyu son güne bırakmamanızı öneriyoruz. Katılımcıların en iyi deneyimle kamptan ayrılmalarını amaçladığımızdan, her atölye için sınırlı sayıda kontenjan bulunmaktadır. Kamp, Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören tüm öğrencilere açıktır. Unutmadan… Antakya ve çevresinden gelen başvurulara öncelik verilecek.
-KMKD HAKKINDA-
2014 yılında kurulan Kültürel Mirası Koruma Derneği (KMKD), Anadolu’da yaşamış tüm toplumların yaratmış oldukları kültürel varlıkların Türkiye’nin zenginliği ve bütün insanlığın mirası olduğu anlayışı ile faaliyetlerini sürdürür. Bu coğrafyadaki bütün anıtların ve eserlerin, gelecek nesiler için korunmasının ortak sorumluluğumuz olduğuna inanır.
KMKD, kültürel mirasın değerini anlamak için gerekli olan bilgi, yetenek ve uzmanlığın gelişmesini ve korunması için gereken önlemlerin alınmasını hedefler. Halkın katılımı, öğrenme ve eğitim, koruma projeleri etrafında eğitim içerikleri geliştirme, kültürel mirasın yorumlanması ve tarihi alanların yönetimi konusunda çalışmalar yapar. Yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan yapıları belgeler, risk analizi raporlarını hazırlar ve bu yapıların sürdürülebilir korunmaları için faaliyet yürütür.
KMKD, kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak için yerel ve ulusal düzeyde farkındalık yaratmayı amaçlayarak, bu alanda yetkili kişileri daha nitelikli ve kapsamlı çalışmalar yapmaya davet eder.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version