Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MKÜ’de “15 Temmuz’un Sosyolojik ve Kültürel Etkileri” konferansı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Atatürk Konferans

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Atatürk Konferans Salonu’nda “15 Temmuz’un Sosyolojik ve Kültürel Etkileri” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan konuşmacı olarak katılarak, 15 Temmuz gecesi yaşanan olayları ve milletin darbeye karşı göstermiş olduğu kahramanlığı anlatan bir sunum yaptı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 15 Temmuz gecesi yaşanan olayları anlatan belgesel videosuyla devam etti. Programı, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, kurum müdürleri, Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kılınç, Prof. Dr. Veysel Eren, Prof. Dr. Yusuf Önlen, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti.

Ülkemiz tarihinde hiç görülmemiş bir hadiseyle karşılaştığımızı belirten Prof. Dr. Arıcan, “15 Temmuz, esasen konuşması bir açıdan çok kolay, bir başka açıdan da çok zor bir konu. Sadece ülkemizin değil belki de dünya tarihinin şu ana kadar görmediği hain bir olayla karşı karşıya kaldık. Bu tür konuları bilimsel anlamda irdelememiz gerekiyor. Çünkü bu tür hadiseler tekrarlanabilir olaylardır” dedi.

Son 15 yılı göz önüne aldığımızda darbeler döneminin bittiğinin düşünüldüğünü vurgulayan Arıcan şöyle devam etti:

“Son geldiğimiz nokta itibariyle artık bu ülkede darbe kelimesini ağıza almanın hoş olmadığını düşünüyorduk. Bundan sonra nasıl bir durumla karşılaşırız sorusu üzerinden ilerisi için 100 yıllık projeksiyonlar oluşturmamız gerekiyor. Her şeyden önce biliyoruz ki zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafyada her millet yaşayamaz. Eğer bugünün Avrupalısı bu coğraf-yada bu hadiseleri yaşamış olsaydı paranoyak  olurdu. Avrupa’da birkaç patlama olduğunda ortaya çıkan durum gözler önünde 15 Temmuz gecesi dahi yaşadığımız birkaç kritik hadise bunu gösteriyor. Belki bundan sonra 15 Temmuz’a rahmet okutabilecek bazı hadiselerle karşılaşabiliriz. O nedenle bu coğrafyada çok uyanık olmak zorundayız. Birlik ve dirlik içerisinde olmak zorundayız.”

Kalkışma teşebbüsünün yaşandığı sırada herkesin canını ortaya koyarak mücadele ettiğini dile getiren Arıcan, şöyle devam etti:

“15 Temmuz bir sonuçtu. Büyük bir ihanetin, adım adım gelen bir ihanetin son noktasıydı. 30-40 yıldır ilmek ilmek işlenen, bir projesinin sonucudur. Kurtuluş savaşında yarım bırakılan bir hesabın ödetilmesiydi. Bu millete aslında yarım kalmış bir hesap ödetilmek istendi.”

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a konferansın ardından Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya tarafından çiçek ve plaket takdimi yapıldı. Daha sona günün anısına toplu fotoğraf çekimleri gerçekleşti.

-Mehmet Özgün-