Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MKÜ’de can buldu Caretta Caretta özgürlüğüne kavuştu

Hatay MKÜ, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi gören bir Caretta Caretta türü deniz kaplumbağası, özgürlüğüne kavuştu. Üniversite, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Hatay Şube Müdürlüğü ile birlikte düzenlenen etkinlikle bu kaplumbağa doğal ortamına geri bırakıldı.

Hatay MKÜ, Deniz Kaplumbağaları

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, bu yıl içerisinde 7 yaralı deniz kaplumbağasının tedavi için merkeze getirildiğini belirtti. Bu kaplumbağalardan 4’ünde ciddi kafa kırıkları, göz ve beyin hasarları bulunduğunu, birinin mide ve barsaklarında iki adet olta iğnesi ve ağızdan anüse kadar misina yaralanması olduğunu ve genel durumunun çok kötü olduğunu ifade etti. Ne yazık ki, bu 5 kaplumbağanın kaybedildiğini açıkladı.
Altuğ, tedavi edilen diğer kaplumbağalar arasında bir Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağasının bulunduğunu ve daha önce tedavi edilerek mayıs ayında Samandağ’da denize bırakıldığını söyledi. Bugün özgürlüğüne kavuşturulan Caretta Caretta’nın da dalma ve beslenme sorunları yaşadığını ancak iki aylık yoğun bir tedavinin ardından dalmaya ve kendi kendine beslenmeye başladığını, böylelikle tedavisinin tamamlanarak Samandağ’a geri bırakıldığını belirtti.
Tedavilerin, Mustafa Kemal Üniversite Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’ndaki uzman veteriner hekimler tarafından yürütüldüğünü kaydeden Altuğ, aynı zamanda DKMP Hatay Şubesi’nin tedavi ve rehabilitasyon aşamalarında destek sağladığını vurguladı.
Özellikle Hatay sahillerine yumurta bırakmak için gelen deniz kaplumbağalarının ölümlerini azaltmak için yuvalama alanlarının köpek saldırılarından korunması gerektiğine dikkat çeken Altuğ, ayrıca bot ve tekne travmalarının da ölümlere neden olduğunu belirtti. Sürat teknelerinin yuvalama kumsallarına yakın alanlarda faaliyet göstermemesi gerektiğini vurgulayarak, iyileştirilen her deniz kaplumbağasının ekosisteme önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Samandağ Çevlik sahilinde gerçekleştirilen bırakma etkinliğine Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Turan, Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, DKMP Genel Müdürlüğü 7.Bölge Hatay Şube Müdürü Nuri Akın, DKMP Hatay Şubesi koruma görevlileri, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hatay Sağlık Hizmetleri MYO öğrencileri ve sahil sakinleri katıldı. -Yusuf Cemil Karaçay-