Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MKÜ’den, Hatay’ın Anavatana Katılışının yıldönümü kutlama programı …

Hatay Kurtuluş Marşı İlk

Hatay Kurtuluş Marşı İlk Kez Seslendirildi Ve Kayda Alındı

Hatay MKÜ Atatürk konferans salonunda Hatay’ın anavatana katılışının 81. yılı dolayısıyla “23 Temmuz Hatay’ın Anavatana Katılışını Anma Paneli” düzenlendi. Panel sonunda ilk kez Hatay Kurtuluş Marşı Antakya Devlet Konservatuvarı tarafından seslendirilip kayda alındı.
Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Eren yaptı. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olcay Özkaya Duman ve Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Hatipoğlu ile Antakya Devlet Konservatuvarı Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Tekin panele konuşmacı olarak katıldılar.
Panelde ilk sözü alan Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Hatipoğlu Milli Mücadele’den Anavatana Katılım Sürecinde Hatay konulu sunumu yaptı. Hatipoğlu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Hatay konusunu şahsi meselesi görmesi ve bunun için olağanüstü bir çaba göstermesinin Hatay’ın anavatana katılım sürecinde çok etkili olduğunu söyledi.
Süleyman Hatipoğlu’ndan sonra söz alan Doç. Dr. Olcay Özkaya Duman, “Bağımsızlığa Giden Yolda Entelektüel Bir Kadro Olarak Hatay’da Yerel Basın” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Duman yaptığı konuşmada, Hatay’ın anavatana katılım sürecinde basının hem toplumu bilgilendirme işlevi gördüğünü hem de Türkiye Cumhuriyeti ile Hatay halkı arasında iletişim köprüsü olduğuna değindi, basının yeni kurulan Cumhuriyetin geçirmiş olduğu dönüşümü Hatay halkına ulaştıran bir rol üstlendiğini sözlerine ekledi.
Panelde son sözü alan Dr. Öğretim Üyesi Erhan Tekin Hatay Kurtuluş Marşının Seslendirilmesi ve İlk Kaydı sunumu yaptı. Hatay kurtuluş marşının iki açıdan önemli olduğunu ifade eden Tekin: “Hatay’ın anavatana katılışını müzik yoluyla dile getirmesi açısından çok önemli bir marştır. İkinci önemli özelliği ise marşın 82 yıldır bestesinin bulunmasına rağmen herhangi bir ses kaydının olmamasıdır. Bu söyleşi de bu açıdan önemli olmaktadır” dedi.
Panel sonunda ilk kez Hatay Kurtuluş Marşı Antakya Devlet Konservatuvarı tarafından seslendirilip kayda alındı.
HATAY KURTULUŞ MARŞI
Antakya, İskenderun Türk’ün iki kızıdır
Bayrağında biri ay biri de yıldızıdır
Yurttan uzak illerde ağlıyor bu yavrular
Türk’ün tunçtan kalbinde bu en büyük sızıdır

Bu sızıyı sevince çevirmeyi Türk bildi
Şahlanarak önüne ne geçtiyse devirdi
Gözünüzün yaşını silin ey Hataylılar
Türk’ün tunçtan ordusu, sevinçle çoştu geldi
Mehmet ÖZGÜN