Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Refik Onur Kılıçer; Hatay, Adana ve Mersin illerindeki mobilya, mobilya aksesuarları, kereste ve palet üreticisi firmaların pazar çeşitlendirmesine yönelik üç yeni URGE Projesini hayata geçirdiklerini açıkladı.
Türkiye’nin geçen yıl 5,5 milyar dolara ulaşan mobilya ihracatına 946,5 milyon dolarlık katkı sağlayarak yüzde 17,2’lik pay alan Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB); Hatay, Adana ve Mersin illerinde mobilya, mobilya aksesuarları, kereste ve palet üreticisi firmaların ihracat gücünü artırmak amacıyla, üç yeni “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi”ne (URGE) start verdi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) her ay çıkan AKİB Aktüel Dergisi’nin Ağustos sayısına konuşan, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Refik Onur Kılıçer, URGE projelerini “kümelenme” modeliyle planladıklarını belirtip, “Hatay Mobilya ve Aksesuarları Sektörlerinin Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılması ve İhracatının Desteklenmesi Projesi’, ‘Adana Mobil-ya Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılması ve İhracatının Desteklenmesi Projesi’ ve ‘Mersin Kereste ve Palet Sektörlerinin Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılması ve İhracatının Desteklenmesi Projesi’ni hazırladık. Projelerimizde, pazar çeşitlendirmesi ve rekabetçiliğin uzak pazarlara taşınmasına yönelik hedefler doğrultusunda çalışmalar yürüteceğiz” dedi.
-YOL HARİTASI-
Geçen yıl 70 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştiren Hatay’da inşaatı tamamlanan Antakya Mobilyacılar İhtisas Sanayi Sitesi’nde 100 fabrikanın faaliyete geçeceğini ve 500 milyon dolarlık ihracat hedeflendiğini de aktaran Başkan Kılıçer, “Hatay’daki mobilya ihracatçılarımızın büyük hedeflerine ulaşmasına destek olmak için, Hatay Mobilya ve Aksesuarları Sektörlerinin Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılması ve İhracatının Desteklenmesi Projesi’ni uygulamaya koyduk. 25 üyemizin paydaş olduğu bu projemizde, ihtiyaç analizi faaliyetleri ve ihracat farkındalığının artırılmasına yönelik yol haritamızı oluşturduk” diye konuştu.
-HEDEF PAZAR-
AKAMİB’in ana pazarlarının Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden oluştuğunu, geçen yıl en fazla ihracatı Irak, İsrail ve Almanya’ya gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Refik Onur Kılıçer, “Koronavirüs salgını sürecinde en fazla ihracat yaptığımız komşu ülkeler sınırlarını kapattı, Avrupa ülkeleri, gümrüklerinde çok katı uygulamaları hayata geçirdi. Talep daralmaları ve tedarik zincirindeki kırılmalardan dolayı “Türk mobilya, kâğıt ve orman ürünleri sektörü” çok sıkıntılı bir dönem yaşadı. Covid-19 salgınının etkili olduğu aylarda yeni pazarlara yelken açmamız gerektiğini çok daha iyi anladık. Kümelenme modeliyle hazırladığımız URGE projelerimizde de pazar çeşitlendirmesine odaklandık. Yakın ve bilindik pazarlarda kaliteli üretim ve rekabetçi fiyatlarla ihracat performansını sürekli artıran üyelerimizin ilk etapta Amerika kıtasına yoğunlaşmasını ve ABD, Kanada, Meksika pazarlarında etkin olmasını amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. -Tamer Yazar-