Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği, yeni yerini açtı. 2014 Şubat ayında, Antakyalı kadınların bir araya gelerek kurduğu Mor Dayanışma Kadın Derneği, 2019 Kasım ayında bazı suçlamalar nedeniyle mühürlenmişti.
Bugüne kadar, mahallelerde kadınlarla güçlenmek, bilinçlenmek ve hayata sahip çıkmak amacıyla; toplumsal cinsiyet ve drama etkinliğinden Paylaş-Gülümset etkinliğine, doğa yürüyüşünden panellere, film gösterimlerinden kadının insan hakları eğitimine kadar birçok çalışma yürüten Antakya Mor Dayanışma Kadın Derneği, kapılarını yeniden açtı.
2019 Kasım ayında yaşadığı bazı sıkıntılar nedeniyle faaliyetlerine ara veren Dernek adına gerçekleşen açılışta konuşan isim, Çiğdem Altunok oldu.
Konuşmasında, “Kadına yönelik şiddet davalarının takipçisi oluyoruz” diyen Altunok, şunları söyledi:
“Sokak eylemlerinde, sosyal medya kampanyalarında, basın açıklamalarında kadın dayanışmasına her daim omuz veriyoruz. Bunların yanında, yaz aylarında çocuklara yönelik ücretsiz tiyatro, toplumsal cinsiyet, yaratıcı drama, resim, müzik atölyeleri gerçekleştiriyoruz.
Bu etkinliklerimiz bahane edilerek, 2019 yaz aylarında İlçe Milli Eğitim’den olduklarını söyleyen birkaç kişi, polis eşliğinde gelip, izinleri olmadığı halde derneğimizi aradı, belgeleri, karar defterlerini ve odaları fotoğrafladı. Dernekteki çocuklar ve aileleri üzerinde korku ve panik yaratıp, dernek çevremizde, bize yönelik itibar kaybı oluşturmaya çalıştılar.
Aradan birkaç ay geçtikten sonra, tam da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde, Kaymakamlık’tan tarafımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü imzalı, ‘izinsiz işyeri açma ve eğitim verme’ suçlamasıyla, 51.000 TL para cezası ve derneğin mühürlenme kararı tebliğ edildi.
Kadınlarla güçlenmek adına yaptığımız faaliyetleri gerçekleştirdiğimiz dernek binamızın ‘işyeri’ olarak anıldığı belgede, 15 gün içinde ‘işyerinin’ kapatılmasına yönelik cezaya ve para cezasına itiraz edilebileceği belirtilirken, bir hafta geçmeden, hiçbir bildirimde bulunmaksızın, dernek binamız mühürlendi.
Asılsız suçlamaların amacını çok iyi biliyoruz! Ama kadın mücadelesine ket vurulamayacağını da çok iyi biliyoruz.
Dernek tüzüğümüzde, faaliyetlerimiz arasında, kadınları destekleyecek, güçlendirecek her tür bilgilendirme ve eğitim çalışmasının yapılabileceği yazmaktadır. Üyelerimizle ve mahallede maddi koşulları kötü olan çocuklarla gerçekleştirdiğimiz ‘toplumsal cinsiyet, drama, kaliteli zaman geçirme etkinlikleri ve oynadığımız oyunları’ izinsiz eğitim olarak lanse etmek, derneğimize ‘işyeri’ yaftası vurup, 51 bin lira gibi akıl almaz bir ceza kesmek, sadece dernek binamıza değil, kadın hareketine, eşitlik ve özgürlük arayışımıza ve örgütlenme hakkımıza vurulmak istenen bir mühürdür.
Kadın cinayetlerinin ve hak ihlallerinin giderek arttığı şu dönemde, kadın dayanışmasına yapılan bu saldırıya karşı yasal yollardan hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz. Haksız yere kesilen bu cezanın ve mührün kaldırılmasını talep ediyoruz. Bize, bu mücadelemizde destek olan, kadın dayanışmasına hep birlikte omuz verdiğimiz sizlere de teşekkür ediyoruz.
Aradan geçen süre zarfında, faaliyetlerimizden geri durmadık ve kadınlarla bir arada olmaya, kadın mücadelesini büyütmeye devam ediyoruz. Kadınların, haklarını öğrendikleri ve onlara sahip çıktığı KİHEP eğitimlerine, mahalle buluşmalarına, Kadın Konferansı’na, kadına şiddet davalarının takibine devam ediyoruz. Kadınların dayanışması ve emeğiyle yeni dernek binamızı kurduk. Eski dernek binamız mühürlenmiş olsa da, yeni yerimizle kaldığımız yerden mücadelemize devam ediyoruz.
Ne kadar engel koyulursa koyulsun, kadınları susturamayacak, mücadeleye mühür vuramayacaklar. Kadınlar için eşit, özgür, ayrımsız ve baskısız, yaşanılabilir bir dünya kurana kadar nerede olursa olsun, kız kardeşlerimiz ile yan yana, omuz omuza mücadele edeceğiz. Kadın mücadelesi mühürlenemez. Yaşasın Kadın Dayanışması!” -Tamer Yazar-