ATSO’dan da ‘beklenti’ aynı…
2014 yılı yerel seçimleri öncesinde Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Mersin, Başkanlarından Ne Bekliyor?” konulu bir arama konferansı düzenleyen MTSO, 2019 yerel seçimleri öncesinde de bu geleneği bozmadı. Peki, ATSO da benzer bir yolu izler ve Antakya’nın, ‘adayları’ noktasında nabzını tutar mı? Beklenti, tutması yönünde!
Sivil toplum örgütlerinden genel beklenti, temsil ettikleri şehrin dinamiklerine yol açmalarıdır. Bunu yaparken de, sorunları yerinde tespit etmeleri, gerektiğinde de
Tam da bu noktada Mersin örneğini tartışmaya açanlar, yaklaşan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, kadim kent Antakya adına bir adım öne çıkan ve ‘adayım’ diyen isimlere yönelik kentin beklentilerini netleştiren ve listeleyen hiçbir kurumsal kimliğin olmamasına işaret ediyor. İşaret edilen noktada duran örnek ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO).
-NEDEN ÖNEMLİ?-
Kurtarılmayı bekleyen tescilli evleri… Yıllar içinde bozulan kent silueti… Betona teslim batısını izleyen doğu yakası… Yaşanan kirliliği… Tarihi evler arasında artan asfalt yolları… Yeşilin ‘saksılar içinde arttığı’ çevre sorunları… Şehirleşmenin ‘betonsal kalabalıklar’ halinde ilerlemesi sonucu yaşadığı kayıpları ve çok daha fazlasıyla, Antakya, 31 Mart’ı henüz konuşmaya başlamadı! Ama asıl olarak da… Bugüne kadar hiçbir aday, dinlerin ve dillerin kenti Antakya’nın dünya kenti kimliğine işaret etmedi. Konu kaldırım oldu, park oldu, yol oldu, ama en çok da ‘büyük projelerim var’ diyenlerin sloganları oldu!
Paylaşılan Mersin örneği ise, kent içinde bu anlamda biriken beklentileri tartışmaya açarken, farklı siyasi partilerden aday olan isimlere de bu beklentiler başlığında sorumluluk yükledi. Peki, detaylar mı?
-NE YAPILDI?-
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından gerçekleştirilen “Mersin, Başkanlarından Ne Bekliyor?” konulu arama konferansı ile beraber, Mart ayında gerçekleşecek yerel seçimler sonrası göreve gelecek başkandan beklentiler belirlendi.
2 farklı oturumda; MTSO Meslek Komiteleri, il genelindeki meslek kuruluşları, odalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kültür sanat kuruluşları temsilcilerinden oluşan yaklaşık 200 kişiyle düzenlenen “Mersin, Başkanlarından Ne Bekliyor?” temalı Arama Konferansı ile bir beyin fırtınası estirilip, ortak akıl buluşması gerçekleştirildi. Ardından, kentin bütününü yansıtacak bir örneklemle, sonuçlar; kentin sayısız kurumu yanı sıra plancılarla ve uzmanlarla istişare edilerek daha etkin, tarafsız ve bilimsel hale getirildi. Sonuç Raporu’nda; ulaşım-dan altyapıya, eğitimden, kentsel dönüşüme, sosyal sorunların çözümünden ekonomik kalkınmaya kadar kenti ilgilendiren tüm alanlardaki beklentilere yer verildi.
-ADAYLARA SUNUM-
Ortaya çıkan, “Mersin, Başkanlarından Ne Bekliyor?” Sonuç Raporu’nun sıradaki evresi mi? Bir araya getirilen beklentiler, tüm belediye başkan adayları ile paylaşılacak. Bunun için de tüm adaylar Oda’ya davet edilerek, önce onların projeleri dinlenecek, ardından da Mersinlilerin taleplerini yansıtan Rapor kendileri ile paylaşılacak.
-5 ANA BAŞLIK-
En çok dile getirilen sorunlar bağlamında belirlenen ana başlıklar; ‘Yönetim ve yöneticilerle işbirliği, ulaşım, kentsel dönüşüm ve altyapı, eğitim ve insan, sosyal sorunların çözümü’ olarak sıralanmış. Peki, bizlerin şu ana kadar ’31 Mart’ özelinde “Antakya, Başkanlarından Ne Bekliyor?” diye sormadığı düşünülecek olursa, Antakya’nın dile gelen sorunlarını bizler kaç başlıkta sıralıyoruz, hiç düşündük mü? Peki, hangi ‘başkan adayı’ olası sorunların üstesinden gelecek projelerle karşımızda, bildik mi? Asıl soru da şu belki de… Bu yönde bir projesi olan ‘başkan adayı’ var mı?
-LİSTEDE NE VAR?-
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından gerçekleştirilen “Mersin, Başkanlarından Ne Bekliyor?” konulu arama konferansı ile birçok başlıkta dile gelen beklentilere biz de yakından bakalım ve listemize girebilecek olanları “Antakya, Başkanlarından Ne Bekliyor?” kısmına ekleyelim! İşte sıralananlar:
Yönetim, Yöneticiler ve İşbirliği: Master Planların hazırlanması ve uygulanması… STK-Üniversite-Ortak Akıl İşbirliği Kurulları… Stratejik Sektörlerin desteklenmesi (Tarım, Turizm, Sanayi, Lojistik)… Kentsel Ar-Ge / İnovasyona önem verilmesi… Yatırımcılarla İlişkilerin güçlendirilmesi…
Ulaşım: Toplu Taşımaya gereken önemin verilmesi… Otopark sorununa çözüm bulunması… Alternatif ulaşım araçlarının kurgulanması… Çevre odaklı ulaşım planlaması…
Kentsel Dönüşüm ve Altyapı: Altyapı sorunlarından kaynaklı felaketlerin önüne geçilmesi… Kentsel dönüşümün ada bazlı, bütüncül planlanması… Turizm yatırım alanlarının planlanması… Sektörel Bazlı Altyapı planlamalarının tamamlanması… (Kentin estetik tasarımında, Akdeniz ruhunu hissedeceğimiz bir mimari öne çıkmalıdır.)
Eğitim ve İnsan: Kentlilik Kültürünün yerleştirilmesi… Toplumun genel kültürünün artırılması… Kültürel ve sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi… Sporun desteklenmesi… Göç kaynaklı toplumların kente entegrasyonuna önem verilmesi…
Sosyal Sorunlara Çözüm: Farklılıkların yönetilmesi… Yoğun göçün adaptasyonu… Nitelikli beyin göçünün tersine çevrilmesi… İş imkanlarının tetiklenmesi… Üniversiteler ve sanayi ile işbirliği…
Alt Yapı: Sanayi yatırım alanlarının planlanması… İmar planlarında sektörlere göre yatırım alanlarının oluşturulması… Kent Meydanı/Meydanlarının planlanması… Güvenli çocuk oyun alanlarının oluşturulması…
Semt pazarlarının ve üretici pazarlarının sayısının artırılması… Sahillerin denizden faydalanılabilecek şekilde düzenlenmesi, (plaj, kamp alanı, karavan alanı, vb.)…
Turizm-Sanat-Spor: Deniz-Yat, Dağ, Tarih-Kültür (Ören Yerleri) Turizm alternatiflerinin geliştirilmesi…
Sağlık turizmi yatırım alanları belirlenmesi… Spor kulüplerinin desteklenmesi… Tarihi evlerinin restore edilmesi… Fuar ve kongre merkezi yapımı… Butik otel yatırımlarının özendirilmesi… Tiyatro, opera, konser ve benzeri etkinliklerin desteklenmesi… Uluslararası Müzik Festivali, Narenciye Festivali, vb. etkinliklerin desteklenmesi…
Benim Başkanım Nasıl Olmalı?: Kenti, kentli ile birlikte yöneten… Kadrosu en az kendisi kadar yetkin olan – Liyakat sahibi olan… Kendisi ve kadrosu ulaşılabilir olan… Kenti, ulusal ve uluslararası alanda aktif olarak temsil edebilen… Bilgili, ilgili, işini takip eden… İlkeli ve dürüst, şeffaf… Adil, cesur, Yenilikçi… Güzel projeler tasarlayan ve uygulayan…
-SIRA BİZDE!-
Mersin örneğinde duranların talebi oldukça net… Peki, bizlerin talebi ne kadar net? Bizler, Antakya’yı yöneteceklerden ne istiyoruz? Antakya adına önceliğimizi neye göre belirliyoruz? Batı yakasının beton işgaline karşı direnen doğu yakasının kent turizmine katılması adına, nasıl projeler bekliyoruz, istiyoruz, hayal ediyoruz? Ortaya konan projelerden memnun muyuz? Adayların ‘kadim’ denen kent adına duruşlarından mutlu muyuz?
Soru çok! Ancak soruları henüz listelemedik. Ne istiyoruz, bunları da!
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) o anlamda önemli. Benzer bir örneğin Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (ATSO) gelip gelmeyeceği yönündeki sorgumuz da! Aslında konu salt ATSO da değil! Ama böylesi bir örneğin hayata geçmesinde yaşadığımız gecikme! O yüzden de bu kentin, beklentilerini sıralayacak birilerine ihtiyacı var! Kim olursa… İşte bu net… -Tamer Yazar-