Yaşamı boyunca tam bağımsız Türkiye mücadelesi veren hukukçu, siyaset adamı ve yazar Prof. Dr. Muammer Aksoy 34 yıl önce Ankara’da ki evinin önünde katledildi. 31 Ocak 1990’da uğradığın suikastte başına bir kurşun göğsüne iki kurşun isabet eden Aksoy, Ankara’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda ki mezarı başında anılacak. Saat 18.00’de gerçekleşecek anma törenine CHP lideri Özgür Özel, Aksoy’un ailesi ve sevenleri katılacak.
Ankara’da silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Muammer Aksoy’un öldürülmesinden 2 saat sonra gazeteleri aradığı iddia edilen kişi “Tesettür konusunda İslam’a karşı takındığı tavır nedeniyle Müslümanlar tarafından cezalandırıldı.” dedi.
Cumhuriyet haberine göre üç kurum Aksoy için ortak tören düzenledi.
ADD, THK ve Ankara Barosu tarafından düzenlenecek anma, saat 13.00’te yapıldı. Ardından üç kurum tarafından saat 14.30’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde “100. yılında yeniden Atatürk cumhuriyeti” başlıklı söyleşi düzenlendi.
Söyleşide ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, THK Başkanı Nail Gürman ve Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu konuşmacı olacak. Ankara Cumhuriyet Okurları (CUMOK) ve Cumhuriyet Kitapları da Aksoy’u, Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde (CKM) anacak. “Muammer Aksoy’a saygıyla” başlıklı söyleşide siyaset bilimci Mahmut Arslan konuşmacı olacak. Söyleşi, saat 17.00’de başlayacak. Son olarak ADD, saat 18.00’de, ADD Genel Merkezi’nde Prof. Dr. Muammer Aksoy’u Anma ve 2023 Yılın Atatürkçü Ödülü” töreni düzenleyecek.
Muammer Aksoy kimdir?
1917 yılında doğan Aksoy, 1961 Anayasasını hazırlayan komisyonun sözcülüğünü yapması ile de biliniyor. Tüm derslerinden tam not alarak 1939’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Zürih Üniversitesi Hukuk ve Devlet Bilimleri Fakültesi’nde doktora yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’nde asistanlık ve Ankara Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1957 yılında üniversite yasasında yapılan değişikliklerin üniversitelerin özerkliğine zarar verdiği gerekçesiyle üniversiteden ayrılarak CHP’ye girdi.
27 Mayıs 1960 sonrasında yeniden üniversiteye döndü ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde profesör oldu. Kurucu Meclis Antalya İli Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) ile 1961 Anayasasının hazırlanmasında komisyon sözcülüğü yaptı. CHP parti meclisi üyeliği görevlerini yürüttü. 12 Mart 1971 Muhtırasından sonra tutuklandı fakat yargılama sonucunda aklandı. 1977’de CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Avrupa Konseyi Türkiye temsilciliği ve Türk Hukuk Kurumu başkanlığı görevlerini yürüttü. 12 Eylül 1980’den sonra Ankara Barosu başkanlığına seçildi. – Meriç Demiray-