Mücbir Sebep Uzatılmazsa Hatay’da İflaslar Başlar!

Deprem felaketinde en büyük yıkıma uğrayan Hatay’da, gelir vergisi mükellefleri ve şirketler, bu hafta sonunda sona erecek olan “Mücbir Sebep Uygulaması”nın devam etmemesi durumunda büyük zorluklarla karşılaşacak. Art arda iflasların yaşanması kaçınılmaz olacak. Mücbir sebep halinin sona ermesiyle birlikte, şirketler 2022 yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri dahil olmak üzere, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar […]

Deprem felaketinde en büyük yıkıma uğrayan Hatay’da, gelir vergisi mükellefleri ve şirketler, bu hafta sonunda sona erecek olan “Mücbir Sebep Uygulaması”nın devam etmemesi durumunda büyük zorluklarla karşılaşacak. Art arda iflasların yaşanması kaçınılmaz olacak.

Mücbir sebep halinin sona ermesiyle birlikte, şirketler 2022 yılı Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri dahil olmak üzere, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar verilmesi gereken tüm beyanname ve bildirimlerini sunmak zorunda kalacak. Vergi ve SGK primlerinin ödemesi ise ertesi ay, yani 30 Eylül 2024 tarihinden itibaren başlayacak. Vergi borçları Ekim ve Aralık 2024 arasında, SGK primleri ise 28 Şubat 2025 tarihine kadar ödenecek.

Mücbir sebep döneminden kalan vergi ve SGK primlerinin ödeme sürecinin taksitlendirilmesi de mümkün olacak. Şirketler, bu konuda Vergi Dairelerine bireysel müracaatlarda bulunabilecek.

Hatay’daki depremzede vergi mükellefi kişi ve kurumlar, 2011 yılında meydana gelen Van depremi sonrası devletin 5 yıl mücbir sebep ilan ettiğini hatırlatarak, Hatay’daki depremin yarattığı çok daha büyük yıkıma rağmen mücbir sebep halinin uzatılmamasının büyük haksızlık yaratacağına dikkat çekiyor. Hatay’daki iş dünyası, Mücbir sebep halinin herhangi bir şart veya koşula bağlanmadan ve kişisel başvuru gerekmeksizin en az 3-4 yıl daha uzatılmasını talep ediyor. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version