Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Müfredat Anayasa kadar önemlidir!

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay MEB’in müfredat değişikliği kararına tepki gösterdi. AKP iktidarlarında 21 yılı boyunca göreve gelen 9 bakan tarafından eğitim sistemi ve müfredatın sil baştan değiştirildiğini anımsatan Özbay,  ”Yangından mal kaçırırcasına  yapılan müfredat değişiklikleri her seferinde şeffaf olmayan bir süreçte  hazırlanmış, eğitim uzmanlarının, üniversitelerin ve demokratik kitle  örgütlerinin değil, yandaş sendikaların görüşleri doğrultusunda  hazırlanmış ve pilot uygulamaya gidilmemiştir. Müfredatlar ülkelerin en az anayasaları kadar önemlidir, eğitimin amaçlarıyla ilgilidir” dedi.

Bir toplumun ortak hafızasının ortak yaşama becerisinin ortaklaşmasının müfredatlar üzerinden kurulduğunu anlatan Özbay  ”Müfredatların değişmesi için toplumsal yapılarda büyük değişiklikler olması lazım.  Bilimsel bir eğitim sisteminde müfredat değiştirme yerine, program  geliştirme kavramı kullanılır. Değişen durumlara uygun şekilde ortaya konulur, yenilikleri yakalamak  için önce deneme okullarında uygulanır.  İktidarı boyunca müfredatı yapboza çeviren AKP, son müfredat  değişikliğinde de bilimsel değil siyasi hamlelerle değişikliğe gitmiş ve  çocuklarımızın –dolayısıyla ülkemizin- geleceği ile oynamıştır” diye konuştu.

Özbay şöyle devam etti:

Bugüne kadar her müfredat değişikliğini “sadeleştirme” olarak sunan AKP’nin, şimdiye kadar ki hiçbir değişikliğinde bunu yapmadığı aslında  bunu hedeflemediği de açıktır.  Ve şimdi yine Bakan Tekin, müfredatta sadeleşmeye gidileceğini,  öğrencilere gereksiz bilgi yüklemesi yapılmayacağını söylemiş. Görünen o ki, artık kamuoyunu kandırmak için yeni bahaneler bulmaya bile  lütfedilmemektedir! Şahsım devletinde, şahsım bakanlıkları da oluşmuş, her gelen bakan, şahsım bu müfredatı beğenmedi değiştiriyorum, demeye başlamıştır.
Eğitimin acil çözüm bekleyen sorunlarına kalıcı çözümler üretmek yerine,  yine bir müfredat değişikliğiyle sadeleşmeyi çağdaş, bilimsel ve laik  eğitimin son parçalarını da yok ederek yapacakları açıktır. Çocuklarımızın eğitimi, ülkemizin nasıl bir yere dönüşeceğini, içinde  yaşayanların nasıl yurttaşlar olacağını belirleyecektir. Bugün bu
karanlık eğitim tablosuna rağmen, biz Eğitim-İş’li eğitimciler olarak,  Cumhuriyet’in değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerini, bilimin ana  konularını çocuklarımıza öğretmeye devam edeceğiz! Geleceğimize sahip çıkacağız! (Sami Gökçe)