Kamuoyunun “9’uncu Yargı Paketi” olarak tanıdığı ve Medeni Kanun’dan İcra ve İflas Kanunu’na kadar birçok alanda değişiklikler içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde en çok eleştirilen madde, etki ajanlığına ilişkin düzenlemeydi.
Tartışmalı Madde: Madde 339/A
Teklifte yer alan ve büyük tepki çeken “Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlıklı Madde 339/A şöyleydi:
1- Bu Bölümde düzenlenen suçları oluşturmamak kaydıyla, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. Fail hakkında hem bu suçtan hem de işlediği ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunur.
2- Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.
3- Suçun, millî güvenlik açısından stratejik önemi haiz birimler ile proje, tesis ve hizmetleri yerine getiren kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar tarafından işlenmesi hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.
4- Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır.
Bu düzenleme, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları tarafından ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve muhalif sesleri susturacağı gerekçesiyle sert bir şekilde eleştiriliyordu.
Murat Emir: “Etki Ajanlığı Yasası Geri Çekildi”
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, tartışmalı yasanın geri çekildiğini duyurdu:
“Kamuoyunda etki ajanlığı olarak bilinen kanun teklifi, haftalardır sürdürdüğümüz, halkımızın büyük desteğini alarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımız ve Meclis’teki eleştirilerimiz sonucunda an itibarıyla geri çekildi.”
Emir’in bu açıklaması, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve birçok kesim tarafından memnuniyetle karşılandı.
Muhalefetten ve STK’lardan Destek
Yasanın geri çekilmesi, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından “demokrasi ve ifade özgürlüğü adına önemli bir kazanım” olarak değerlendirildi. Uzmanlar, böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi durumunda basın özgürlüğünün ve ifade hürriyetinin ciddi şekilde zarar göreceğini belirtiyordu.
Hükümetten Henüz Resmi Açıklama Yok
Yasanın geri çekilmesine ilişkin hükümet kanadından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak kulislerde, gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım atıldığı konuşuluyor.
Muhabir: Volkan İcil