Türkiye Muhtarlar Sendikası Başkanı Mustafa Altay, muhtarların kamu görevlisi statüsü ile ilgili yasal düzenleme yapılmadığı için karşılaşılan sorunlara dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Mustafa Altay, özellikle SENBİS (Sendikalar Bilgi Sistemi) şifresinin sendikalarına verilmemesi nedeniyle muhtarların sendikal haklarını tam anlamıyla kullanamadığını ifade etti.
Yargı Kararlarına Rağmen SENBİS Şifresi Verilmiyor
Altay, 2007 yılında Türkiye Muhtarlar Sendikası’nın kuruluş başvurusunun “muhtarların kamu görevlisi statüsünde olmadığı” gerekçesiyle reddedildiğini ve Ankara Valiliği tarafından sendika aleyhine kapatma davası açıldığını belirtti. Ancak bu davanın, 10 yıllık bir hukuk mücadelesi sonucunda 2017 yılında sendika lehine sonuçlandığını ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından da onandığını vurguladı.
Ayrıca, Yargıtay’ın daha önce verdiği 1985 tarihli bir kararda ve Köy Kanunu’nun 10. maddesinde muhtarların “kamu görevlisi” olduğu açıkça belirtildiğini hatırlatan Altay, bu durumun uygulamada birçok alanda tanındığını ifade etti. Buna rağmen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından SENBİS şifresi verilmediğini belirten Altay, “Şifre verilmediği sürece sendikalar, üye kaydı yapamaz ve faaliyetlerini sürdüremez” dedi.
Muhtarların Statü Sorunu
Altay, muhtarların yasal statüsüne ilişkin temel sorunun, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamına alınmamalarından kaynaklandığını ifade etti. “Muhtarlar seçimle göreve gelmelerine ve devlet adına görev yapmalarına rağmen, 657 sayılı kanun kapsamında olmadıkları için kamu görevlisi statüsünden doğan haklardan mahrum bırakılmaktadır” diye konuştu.
Altay, ayrıca şunları ekledi:
Yasal Çerçeve Eksikliği: Muhtarların özlük hakları, sosyal güvenceleri ve maaşları, devlet memurlarıyla aynı kapsamda düzenlenmemektedir.
Maaş ve Sosyal Güvence Farkı: Muhtarlar, sosyal güvence olarak 5510 Sayılı Kanun’un 4/b (Bağ-Kur) kapsamına alınırken, devlet memurları 4/c (Emekli Sandığı) statüsünde yer almaktadır.
Ek İş ve Vergi Kaydı: 657 sayılı kanun kapsamında olmadıkları için muhtarlar ek iş yapabilmekte ve ticari faaliyetlerde bulunabilmek için kendi adlarına vergi kaydı yapmaktadır.
Meclis’ten Düzenleme Bekleniyor
Mustafa Altay, muhtarların kamu görevlisi statüsünün netleştirilmesi ve sendikal haklarını tam anlamıyla kullanabilmeleri için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) düzenleme beklediklerini belirtti. “Eğer muhtarlar 657 sayılı kanun kapsamında olsaydı, özlük hakları iyileştirilmiş, maaşları devlet memurları seviyesine çıkarılmış olurdu” diyen Altay, yasal düzenlemenin yapılması durumunda muhtarların sosyal güvenlik statüsünün de 4/c kapsamına alınacağını vurguladı.
Son olarak Altay, “Muhtarların kamu görevlisi olarak tanımlanması sadece muhtarların değil, toplumun genelinin faydasına olacaktır. Bu konuda gerekli düzenlemenin bir an önce yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.