Mülteci akını riski var mı?

Tekrar Yaşanır mı? Suriye’nin kuzey batısında, Hatay sınırı boyunca biriken on binlerce sivilin zor şartlar altındaki durumu ve olası göç ihtimali, bilinen başlıklar! Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu hafta yaptığı “Türkiye’ye doğru harekete geçmeye hazır 8 milyonun üzerinde göç kütlesi olduğu” açıklaması, yeni soruları, yeni bir başlıkla gündeme taşıdı. “Türkiye’yi, yeni ve yoğun bir […]

Tekrar Yaşanır mı?

Suriye’nin kuzey batısında, Hatay sınırı boyunca biriken on binlerce sivilin zor şartlar altındaki durumu ve olası göç ihtimali, bilinen başlıklar! Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu hafta yaptığı “Türkiye’ye doğru harekete geçmeye hazır 8 milyonun üzerinde göç kütlesi olduğu” açıklaması, yeni soruları, yeni bir başlıkla gündeme taşıdı.

“Türkiye’yi, yeni ve yoğun bir ‘mülteci akını’ mı bekliyor?” sorusunu akıllara getiren açıklama, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yapılan bir toplantıda konuşan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi.

Medya Temsilcileri Göç Buluşması’nda, medya temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya gelen Soylu, Ankara Vilayetler Evi’nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarından gelen soruları yanıtlarken, oldukça dikkati çeken bilgiler vermiş, şöyle konuşmuştu:

“Suriye’den son zamanda gelmeye çalışanların önemli bir bölümü, Şam bölgesinden geliyor. Şam civarından, ekonomik nedenlerle Türkiye’ye gelenleri direkt kampa alacağız. Onlara, geçici koruma statüsü vermeyeceğiz. Gerekli mülakatları yaptıktan sonra da bu çerçevede gelenleri tespit edeceğiz ve tamamını, güvenli alanlardan kendi ülkelerine göndereceğiz.”

-POTANSİYEL!-

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, Amerika’nın Sesi’nin bu konudaki sorusunu, “Özellikle komşu Suriye’de, büyük bir mülteci hareketi potansiyeli görülüyor” şeklinde cevapladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de güvenliği sağlamaya çalıştığı bölgelerde, geri dönen yaklaşık 500 bin kişi ile ülkesinde yerinden edilmiş birçok kişinin yaşadığına dikkati çeken Çorabatır, bu kişilerin zor koşullarda hayatını sürdürmeye çalıştığını vurguladı.

İdlib’de Türkiye’nin yaklaşık 100 bin briket ev yapmaya çalıştığını belirten Çorabatır, “İdlib’te büyük bir mülteci, nüfus hareketi olasılığı var. Güvenlik, tam tesis edilmiş değil, biraz pamuk ipliğinde” dedi.

Birçok ülkenin olası ve yeni bir nüfus hareketliliğiyle ilgili endişeleri olduğunu da dile getiren Çorabatır, bu hareketliliğin önlenmesi için insanların temel ihtiyaçlarının karşılanmaya ve koşullarının iyileştirilmeye çalışıldığını ifade etti.

-ÖNLEMLERE RAĞMEN!-

İGAM Başkanı Çorabatır, Afganistan’dan Türkiye’ye, bütün tedbirlere rağmen haftada yaklaşık bin kişinin geldiğini belirterek, “Türkiye-İran sınırına duvar inşa edildi, hendekler kazıldı, ama coğrafi açıdan zor bir sınır” dedi.

İran sınırında yığılan, hali hazırda binlerce Afgan olduğunu da vurgulayan Çorabatır, ilkbaharla birlikte daha büyük bir nüfus akışının beklenebileceğini ifade etti. İçişleri Bakanı Soylu da açıklamasında, “2 milyon potansiyel göç İran sınırında Afgan var” demişti.

-3 MİLYON 741 BİN-

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de bu yıl itibariyle, 3 milyon 741 bin 251 geçici koruma statüsünde Suriyeli bulunuyor. Geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeliler, en fazla İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’u sırasıyla, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Adana illeri takip ediyor.

İçişleri Bakanı Soylu, 31 Aralık 2021 tarihine kadar 84 bini çocuk olmak üzere 194 bin Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu belirterek, Türkiye’de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuğun dünyaya geldiğini kaydetti.

Yine resmi verilere göre; Türkiye’de bu ayki rakamlara göre, toplamda 11 bin 447 Afgan, 4 bin 106 Suriyeli ve bin 148 Pakistanlı düzensiz göçmen yakalanmış durumda.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün statüsü geçen yıl değiştirilerek, Göç İdaresi Başkanlığı olmuş ve “göç alanına ilişkin mevzuatın ve idari kapasitenin geliştirilmesi konularında çalışmalar yürütülmesi” gibi çalışma ve yetki alanları genişletilmişti.

Tamer Yazar

Exit mobile version