Mülteci krizinden doğan proje… Sınırda Başlıyor

400 bini aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Hatay’ı da yakından ilgilendiren proje kapsamında, yaşanan mülteci krizine dikkat çekmek için, dev bir kukla, Türkiye-Suriye sınırından başlayan bir rotada 8 bin kilometre yol kat edecek. 2021 Nisan ayında başlayıp Temmuz ayında bitmesi planlanan yolculuğun adresinde duran “Küçük Amal” Projesi, yaşanan mülteci krizine dikkat çekmek için hazırlıklarını […]

400 bini aşkın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Hatay’ı da yakından ilgilendiren proje kapsamında, yaşanan mülteci krizine dikkat çekmek için, dev bir kukla, Türkiye-Suriye sınırından başlayan bir rotada 8 bin kilometre yol kat edecek.

2021 Nisan ayında başlayıp Temmuz ayında bitmesi planlanan yolculuğun adresinde duran “Küçük Amal” Projesi, yaşanan mülteci krizine dikkat çekmek için hazırlıklarını sürdürüyor. Hatay’dan Kilis ve Gaziantep’e, yüz binlerce Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Suriye sınır illerinin dizili olduğu hat üzerinden yolculuğuna başlayacak olan çocuk mülteci “Küçük Amal”, rotasını, İngiltere’de, Manchester Uluslararası Festivali’nde yapılacak bir kutlamayla sona erdirecek. “Küçük Amal”, 8,000 km yol kat edecek.
-UNUTMAYIN!-
2021 yılında, Suriye-Türkiye sınırından Birleşik Krallık’a uzanacak olan yürüyüş; ünlü sanatçıları, önemli kültür kurumlarını, toplulukları ve insani yardım kuruluşlarını, şimdiye kadar denenmiş en yenilikçi ve maceraperest kamuya açık sanat eserlerinden birini gerçekleştirmek üzere bir araya getirecek. Yürüyüş’ün kalbinde, bir Handspring Kukla Kumpanyası yaratımı olan, 3.5 metro boyundaki bir mülteci kız çocuğu kuklası, ‘Küçük Amal’ yer alıyor. Yerlerinden edilmiş, çoğu ailesinden ayrı düşmüş tüm çocukları temsil eden Küçük Amal 8,000 km’yi aşan yolculuğu boyunca şu acil mesaja beden verecek; “Bizi unutmayın”. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Küresel değişimin bu olağanüstü döneminde, yürüyüş, paylaşılan insanlığın yeni hikayesini anlatacak. Böylece dünya, yerlerinden edilmiş, her biri ayrı bir yaşam öyküsüne sahip ve şimdi küresel pandemi karşısında her zamankinden daha da savunmasız o milyonlarca çocuğu hatırlayacak.”
-İLHAM VERSİN-
Yürüyüş’ün Sanat Yönetmeni Amir Nizar Zuabi, gerçekleşecek uluslararası proje için şunları söyledi:
“Dünyanın ilgisi şu an başka yöne kaydığı için, mülteci krizini yeniden masaya yatırmak ve etrafını saran anlatıyı değiştirmek daha da önem taşıyor. Evet, mültecilerin yemek ve yorgana ihtiyacı var, ama aynı zamanda gurulu bir yaşama ve seslerini duyurmaya da ihtiyaçları var. Yürüyüş’ün amacı, mültecilerin yaşadıkları vahim koşulların altını çizmekten daha çok, mültecilerin potansiyellerini öne çıkarmak. Küçük Amal, 3.5 metre boyunda. Çünkü biz, dünyanın onu kucaklayabilecek kadar büyümesini istiyoruz. Büyük düşünmemiz ve daha büyük hareket etmemiz için ilham vermesini istiyoruz.”
-NASIL BAŞLADI?-
Küçük Amal’ın hikayesi, Good Chance Tiyatrosu’nun ödüllü oyunu The Jungle’la (Orman) başladı. Eleştirmenlerden tam not alan oyun, Good Chance’in kurucuları Joe Murphy ve Joe Robertson’ın 2015 yılında Calais’ta kurdukları ilk Umut Tiyatrosu’nda karşılaştıkları öykülere dayanıyor. Küçük Amal; Calais kampında ailelerinden ayrı düşmüş, refakatsiz yüzlerce çocuk mültecinin temsili olan bir karakter olarak The Jungle’da ortaya çıktı. Küresel bir diyaloga ve ortak insanlığımıza değinen The Jungle’ın başarısını takiben Good Chance, Küçük Amal’in söyleyecek daha çok sözü olduğunu fark etti ve ‘yürüyüş’ hikayesi başladı. -Tamer Yazar-

Exit mobile version