Mülteciler de sahte diş hekimliğine soyundu

Hatay Diş Hekimleri OdasıBaşkanı Dt. Nebil Seyfettin, sahte diş hekimleriyle mücadele sürecinde yeni bir tehlikeye dikkat çekti … İlimizin değerlerinden biri konumunda olan, ağız diş sağlığımız konusunda takdir edilecek çalışmalar yapan Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Nebil Seyfettin ile söyleşi yaptık, önemli, kayda değer bilgiler aldık. Görüşmemizde vatandaşlara tavsiyelerini sıralayan Dt. Seyfettin, sahte diş […]

Hatay Diş Hekimleri OdasıBaşkanı Dt. Nebil Seyfettin, sahte diş hekimleriyle mücadele sürecinde yeni bir tehlikeye dikkat çekti …

İlimizin değerlerinden biri konumunda olan, ağız diş sağlığımız konusunda takdir edilecek çalışmalar yapan Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Nebil Seyfettin ile söyleşi yaptık, önemli, kayda değer bilgiler aldık.
Görüşmemizde vatandaşlara tavsiyelerini sıralayan Dt. Seyfettin, sahte diş hekimliği konusunda ilimizde yeni oluşan bir tehlikeye de dikkat çekti. Uzun yıllar halkın ağız ve diş sağlığını tehdit eden sahte diş hekimleriyle mücadelede Sağlık Müdürlüğü’yle işbirliği yaparak kısmen başarılı olduklarını, maalesef günümüzde az olmakla birlikte hala gizli olarak çalıştıklarını söyleyen Dt. Seyfettin, “Bu önemli sorunumuz yetmezmiş gibi birkaç yıldır bölgemize sığınan mülteciler arasında kendisinin dişhekimi olduğunu iddia eden bazı kişiler kayıt dışı ve denetimsiz olarak gizlice kırsal ve yan mahallerde işyeri açmışlardır. Ülkemizde çalışma izni olmadan kaçak olarak çalışan bu işyerlerinin bazılarının adresleri tespit edilerek yetkililere iletilmiştir. Vatandaşlarımızın bu kişilere itibar etmemesini ve tedaviye başlamadan önce mutlaka diploma ve sağlık müdürlüğü çalışma belgesini görmelerini önemle rica ediyoruz” dedi.
Hatay’da ağız ve diş sağlığı ülke ortalamasının üstünde …
Ülkemizde ağız diş sağlığı ile ilgili göstergelerin ne yazık ki üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde olduğunu görüşmemizde belirten Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Nebil Seyfettin, “Yapılan akademik araştırmalar göstermiştir ki ülkemizde, 6 yaş grubundaki her çocuğun ağzında 5 diş çürüğü görülmektedir. 20-25 yaş gurubunda 7 daimi diş çürüğü bulunmaktadır. 30-35 yaşları grubunda dişeti hastalığı oranı % 75 (Yani erişkin insanlarımızın her 4 kişiden 3’ünde dişeti rahatsızlığı var.
Türkiye’de 65 yaş üstü nüfusta dişsizlik oranı %65’tir. Diş fırçası ve macunu tüketimi konusunda batılı ülkelerden çok gerideyiz. Batılı ülkeler yılda 400-450 gram diş macunu tüketirken ülkemizde ise 80-90 gram tüketilmektedir. Batılı ülkeler yılda 3-4 fırça tüketirken ülkemizde yeni yeni 0,8 seviyelerinde (yılda 1 fırça bile değil) tüketilmektedir. Türkiye’de her 2 evden birine hiç diş fırçası girmemektedir. Her 3 kişiden biri dişlerini 1 kez dahi fırçalamamaktadır” dedi.
Hatay ilimizde, eğitim seviyesinin yüksek olması, ağız diş sağlığı eğitimlerinin sık yapılması nedeniyle ağız diş sağlığı göstergelerinin ülke ortalamasının biraz üstünde olduğuna dikkat çeken Dt. Seyfettin, bu tablonun kendilerini çok mutlu ettiğini ifade etti.
“Özel muayenehanelerden hizmet alımı” olmalı …
Hatay Diş Hekimleri Odası’nın, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK)’nun kurucu bileşeni olarak görev aldığını hatırlatan Dt. Seyfettin, mesleki sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bilgiler aktardı.
Ülkemizde birçok meslek örgütünde olduğu gibi, dişhekimlerinin de sorunlarının gün geçtikçe arttığını üzülerek ifade eden Dt. Nebil Seyfettin, bunun ana nedeninin mesleklerinin uygulama alanlarının tümünde yani serbest ve kamu alanında, dişhekimlerinin çalışma koşulları ve hastaların sağlığını ilgilendiren tüm düzenlemelerde, Sağlık Bakanlığı’nın meslek örgütlerinin görüş ve önerilerini almadan çıkardığı yasalar ve uygulamalar olduğunu ifade etti ve şunları dile getirdi: “Bir süredir yürütülen, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri üzerindeki farklı söylemler ile siyasilerin meslek oda ve birliklerinin parçalanarak birden çok birlik ve oda oluşturma amacı, üyeliğin isteğe bağlı hale getirilmesi, isminin değiştirilmesi ve örgütlerin işlevsiz gibi gösterilmesi endişeyle tarafımızdan takip edilmektedir.
Öncelikli meslek sorunlarımızdan bahsedecek olursak; muayene hekimliğini yok edip mesleğimizi sermayeye teslim etmeyi amaçlayan ‘Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik’in değiştirilmesi, işgücü planlaması yapılmadan, donanımsız ve alt yapısız açılan dişhekimliği fakülteleri, toplum ağız diş sağlığının iyileştirilmesi temelinde yapılan ‘ÖZEL MUAYENEHANELERDEN HİZMET ALIMI’ talebimiz bir an önce hayata geçirilmelidir.
Kamuda çalışan meslektaşlarım her geçen gün daha fazla hasta bakma zorunda kalmaktadır. Özlük haklarındaki adaletsizlik, performans sitemindeki dengesizlik, gece nöbetleri, güvencesiz çalışma koşulları ve sağlıkta uygulanan şiddetten kaynaklanan mağduriyetleri başlıca sorunlarıdır.”
Dişhekimleri özelde de kamuda da emeklerinin karşılığını alabilmeli …
Hatay Dişhekimleri Odası olarak önerilerini sıralayan Dt. Seyfettin, “Ağız ve diş sağlığındaki gerçek anlamda düzelme ancak koruyucu dişhekimliğinin artırılması, nitelikli ağız diş sağlığı hizmeti ürettiğimiz, eğitim seviyesinin yükseldiği, sağlık hakkına erişme engellerini kalktığı, meslek odamızın etkinliğinin artığı, dişhekimlerinin özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını aldığı, insanca çalışma ve yaşama taleplerinin karşılanmasıyla olabilecektir.”
Geçen yıl 10 bin kişiye ulaşarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik …
Meslek birliklerinin halkın ağız diş sağlığını iyi seviyeye getirebilmesi için koruyucu dişhekimliğini önceleyen eğitim programlarını ve projelerini hayata geçirdiğini söyleyen Dt. Nebil Seyfettin, kendilerinin de, Hatay Dişhekimleri Odası’nın gönüllü dişhekimleri ile tüm ilçelerdeki okullarda ve sivil toplum örgütlerinde ağız diş sağlığı eğitimleri vererek herkese diş fırçaları, diş macunları ve ürünleri dağıttıklarını belirtti ve “Bizler sadece geçen yıl 10.000 kişiye ulaşarak bu çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Ben bu vesileyle gönüllü çalışan tüm meslektaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bugüne kadar ilimizde gerçekleştirdiğimiz bazı projeler: Ulusal Ağız Diş Sağlığı Günleri, Toplum Ağız Diş Sağlığı Eğitim Programı, Diş Koruma Günleri, Sağlığı Geliştiren Okullar Projesi, Sağlıklı Gülüşler Odalar Kampanyası. Kasım aylarında Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasında yapılan etkinlikler.”
Önemli projede pilot il Hatay …
Bu yıl önemli bir projeyi başlatacaklarını söyleyen Dt. Nebil Seyfettin, “TDB Ağız Diş Sağlığı Komisyonu Üyesi ve MKÜ Dişhekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Behiye Bolgül’ün hazırladığı ‘Özel Bakım Gerektiren Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi’ isimli projeyi hayata geçiriyoruz. Pilot il seçilen Hatay’da ilk defa uygulanacak proje ile özel bakım gerektiren (fiziksel ve beyinsel engelli) bireylerin ve ailelerinin ağız ve diş Sağlığı konusunda eğitilmesi hedefleniyor” dedi.
Yılda 2 defa dişhekimine kontrole gidilmeli …
Dt. Nebil Seyfettin, görüşmemizde, vatandaşlara ağız ve diş sağlığı konusunda tavsiyelerini de şöyle sıraladı: “Öncelikle Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Dişhekimleri Birliği’nin şu deklarasyonunu unutmayalım: ‘Ağız sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır.’ ‘Sağlık ağızda başlar.’
‘Diş çürükleri ve dişeti hastalıkları; diyabet, kanser, kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları ile ortak risk faktörü taşır.’
Dişleri fırçalamak diş çürüğü ve dişeti hastalığına neden olan bakteri plağının uzaklaştırıl-masını sağlar. Sağlıklı beslenme ve
sigarasız yaşam hem genel sağlığınızı hem de genel sağlığınızı korur. Yılda 2 kez dişhekimine kontrole gidin. Günde 2 kez dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalayın. Diş fırçanızı 3-4 ayda bir değiştirin. Günde 1 kez dişlerinizin ara yüzünü diş ipi ile temizleyin. Erken yaşlardan itibaren yapılan düzenli dişhekimi kontrolleri, risk faktörlerinden kaçınmak, uygun ağız diş sağlığı alışkınlıkları ilerleyen yaşlarda en uygun ağız diş sağlığına erişmenizi sağlar.”
Dt. Nebil Seyfettin, görüşmemizin sonunda, bir Hatay sevdalısı olarak, toplumsal sorumluluğu gereği başta toplum ağız ve diş sağlığı olmak üzere, ilimizin tüm sorunlarının çözümü konusunda katkı vermeye devam edeceğini vurguladı.
Nebil Seyfettin kimdir ?
Hatay diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Nebil Seyfettin, Antakya doğumlu, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra 1976’da Antakya Lisesi’nden mezun oldu. 1982 Yılında Dicle Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 82-84 yılları arasında askerliğini yedek subay olarak Van ve Hakkâri’de tamamladı. 1984 yılında Antakya’da özel muayenehanesini açarak bugüne kadar mesleğini serbest olarak icra etti. Eczacı Cumana hanım ile evli. Yüksek Ziraat Mühendisi oğlu, Beslenme ve Diyetetik Uzmanı bir kızı ve bir torunu bulunmakta.
1986 yılında kurulan Türk Dişhekimleri Birliği’ne bağlı Hatay Dişhekimleri Odası’nın, birçok komisyonunda, yönetimin çeşitli kademelerinde ve 4 yıl TDB Merkez Yönetim Kurulu’nda görev aldı. Meslek birliklerini ve ülkemizi birkaç kez yurt dışında FDI (Dünya Dişhekimliği Birliği) Kongreleri’nde temsil etti.
Son olarak 15 Nisan 2018 tarihinde yapılan oda genel kurulunda tekrar seçilerek yönetim kurulu başkanlığı görevine devam etti. Ayrıca özel muayenehanesinde mesleğini serbest olarak icra etmekte.
-Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version