Merhaba
Neresi bilmiyorum ama enteresan. Hem de bu zamanda. İngiltere merkezli yeni ekonomiler vakfının her yıl açıkladığı mutlu gezegen endeksine (HPI) göre bu yıl bir kez daha dünyanın en mutlu ülkesi seçilmiş. Neresi Kosta Rika diye bir ülke. Haritadan yerini aradım, merak ettim. Son yıllarda hep ilk sıralardaymış. Sırt çantalı gezginlerin, mutlu bir emeklilik peşindeki gelişmiş ülke yurttaşlarının, küresel turistlerin gözdesiymiş.
Özetlemeye çalışarak anlatayım izninizle.
Dünyanın gerilimlerinin ortasında ezber bozan bir durum değil mi? Coğrafi özelliklerinin getirdiği şansın ve oldukça başarılı sosyal politikaların ortak simyasını yaşıyormuş. Vatandaşların hepsi küçük tarımsal mülklerin sahibiymiş. EĞİTİM, ÖNCELİK ÜCRETSİZ SAĞLIK KLİNİKLERİ KURAN POLİTİKALAR uygulamışlar liderleri. SU KAYNAKLARININ TEMİZLİĞİNİ KORUMAYA ÇALIŞAN MÜTEVAZİ LİDERLERİN ÖNCELİKLERİ vatandaşın yaşam kalitesiymiş. 1869 yılında çıkarılan kanunda ilköğretim zorunlu hale getirilmiş kız çocukları dahil.
1877 yılında idam cezası kaldırılmış. 1930’a gelindiğinde dünyanın okuma yazma oranı en yüksek ülkelerinden biriymiş. Bu oran bugün yüzde doksan sekizlerdeymiş. 20. Yüzyıl başlarında BÜTÜN KÖYLERE TEMİZ İÇME SUYU GÖTÜRÜLMÜŞ, ÇOCUK ÖLÜMLERİNE KARŞI MÜCADELE BAŞLATILMIŞ.
1940’larda ise bugün dünyanın en başarılı uygulayıcılarından biri olduğu sosyal güvenlik sistemi kurulmuş.
1961’de radikal bir adım daha atılmış ve bütün vatandaşları ve daimi göçmenleri sigortalı yapan kanun kabul edilmiş.
HASTALIKLA MÜCADELEYİ DEĞİL, SAĞLIĞI KORUMAYI ÖNCELEMESİ ÇOK ÖNEMLİYMİŞ. ŞİFALI YAŞAM POLİTİKASI hastalık oranını oldukça düşürüyormuş. Buda… ÜLKENİN SAĞLIK MASRAFLARINI AZALTIYORMUŞ.
Sağlık sigortası sistemi sıradan köylüden, devlet memuruna kadar bütün vatandaşların her türlü ihtiyacını karşıladığı içinde BİREYSEL GÜVEN HİSSİNİ YÜKSELTİP, TOPLUMDAKİ GENEL KAYGI DÜZEYİNİ DÜŞÜRÜYORMUŞ. Ülkede aç, işsiz ve evsiz insanın sayısı çok azmış. ‘’ BM eski genel sekreteri Ban Ki Moon konuşmasında ‘ülke bugün çok düşük bir gelir eşitsizliğine ve çok BÜYÜK SOSYAL BARIŞA SAHİP ‘ diye açıklamış. Ülkenin eski bakanlarından biride konuşmasında demiş ki ‘ HASTA VE YORGUN TAŞRA TOPLUMUN YAŞAMI DEĞİŞTİ VE İLERLEDİ’. (BENCE ÇOK ÇOK ÖNEMLİ KISMI BU) ‘HASTAHANELER İNŞA ETTİK AMA EN ÖNEMLİSİ EĞİTİME YATIRIMDA PATLAMA YAPTIK’ DEMİŞ.
Ülke farklı kuşaklardan bütün üyeleri birbirine yakın yaşıyorlar. Sıkça görüşüyorlar. Kadınlar aktif yaşamın içinde. Gençlerden yaşlılara kadar herkesin gün içinde birlikte olduğu ve eğlendiği bir sosyal çevresi varmış.
Et ve şeker tüketimi çok kısıtlı, içme suları mineral zengini ve temiz. Dünyada ki kelebeklerin yüzde onu. Yarım milyondan fazla hayvan türü ile biyolojik açıdan en çoğalan ülkelerden biri. Avcılık yasaklanmış, hayvanat bahçeleri kapatılmış, ülkenin turizm geliri ihracatı geçmiş. Turist sayısını arttırırken TURİZMİN DOĞAL ÇEVREYE VE YEREL KÜLTÜRE OLUMSUZ ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEYİ BAŞARIYORLARMIŞ VE DAHA BİRÇOK ŞEY. ŞAKA GİBİ. İNANILMAZ.
Huzurla Kalın. дебетовая карта