Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Muz üretiminde rekor kırdık…

Tüm çiftçilerimizin yanındayız! CHP’nin

Tüm çiftçilerimizin yanındayız!

CHP’nin çiftçi kökenli Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Hatay’dan Anamur ve Alanya’ya uzanan hatta üretilen ‘Muz’ için bir planlama olmadığını söylerken, konuya cevap, “…ben de bir çiftçi çocuğuyum” diyen AK Parti Hatay Vekili Hüseyin Yayman’dan geldi.

“Muzda, Türkiye’deki tarımın genel sorunlarının aynısı yaşanıyor. Bir planlama, bir üretim stratejimiz yok. Çiftçi desteklenmiyor. Çiftçi, girdi maliyetleri karşısında eziliyor. Bin bir çileyle, dertle üretiyor, ama ürününü değerinde pazarlayamıyor.”

Önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaşanan tartışmanın başlığı, Hatay’dan Anamur ve Alanya’ya uzanan bölgede üretilen ‘muz’ olurken, CHP’nin çiftçi kökenli Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel’in eleştirilerine cevap ise AK Parti Hatay Vekili Hüseyin Yayman’dan geldi.

-İHTİYAÇ FAZLASI-

Üretim alanlarında ciddi bir planlama eksikliği olduğunu söyleyen CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, eleştirilerini şöyle sıraladı:

“Değerli arkadaşlar, muzda 40 bin ton ihtiyacımız varken, yüzde 50’sini yerli üretimle karşıladığımız bir çeşitti! Ama bugün geldiğimiz noktada, 1 milyon ton seviyesinde! Muz ihtiyacımızın yüzde 100’ünden fazla üretim yapar bir hâle geldik.

Burada küçük çiftçimiz, özellikle üç beş dönümde, dekarda üreten çiftçilerimiz bunu sağladılar, ama siz ne yaptınız? Geldiğimiz an itibariyle, muzun da üretimini planlamadınız! Hatay’dan Anamur’a, Anamur’un Kaledran’ından Alanya’ya kadar bütün alanlarda muz üretilmesine neden oldunuz. Küçük çiftçiyi desteklemediniz. Holdinglerin, 300-400 dekarda üretim yaptığı bir hale getirdiniz, muzu.

Muzun girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi, alıcı ile tüketici arasındaki fiyat farkının kapatılması gerekiyor.”

-ÇİFTÇİ ÇOCUĞUYUM-

“Her ne kadar Siyaset Bilimi Hocası olsam da, benim asıl uzmanlık alanım Hegel, Gramsci, Hobbes olsa da, aynı zamanda ben de bir çiftçi çocuğuyum” diyen ve “Biz de tarlalarımızda buğday üretiyoruz, pamuk üretiyoruz ve Hatay’ımızda da ayrıca, yeni dönemde çok sayıda muz serası kuruldu” bilgisini veren AK Parti Hatay Vekili Hüseyin Yayman, şunları söyledi:

“Biz, devamlı üreten, çalışan çiftçimizin yanındayız. Mersin’deki çiftçimizin de, Antalya’daki çiftçimizin de, Konya’daki, Urfa’daki, Hatay’daki, Adana’daki de tüm çiftçilerimizin yanındayız, yanında olmaya devam ediyoruz. AK Parti’miz, son yirmi yılda pek çok alanda sessiz devrim gerçekleştirdi. Tarımda da bu sessiz devrim yaşanmıştır. Biraz sonra bunu rakamlarıyla söyleyeceğim.”

-MALİYETLER YÜKSEK-

Tarım kesiminde sürekli şikayet konusu olan ‘girdi maliyetlerinin yüksekliği” konusunda aynı fikirde olduğunu söyleyerek, bu konuda dikkati çeken bir duruş sergileyen Yayman, şöyle devam etti:

“Değerli arkadaşlar, haklı olarak problemlerden bahsettiler. Evet, girdi maliyetleri çok yüksek! Ürün fiyatları çok yüksek! Fakat sorun varsa, çözüm de var. Çözümün adresi de AK Parti’dir ve bizim Hükûmetimizdir.

Şimdi, gerçekten de burada üretici-tüketici dengesini iyi kurmamız gerekiyor. Bir taraftan muz fiyatlarının düşük olmasından bahsederken, bir anlamda üreticiler bu fiyatların düşük olmasından mutsuz olurken, diğer taraftan, tüketiciler ise bundan memnun olmaktadır.

Son dönemde, özellikle mazot ve gübre desteklerindeki artış çok çok önemlidir. Yeter mi? Yetmez. Tabii ki daha çok artırmak lazım, daha çok desteklemek lazım, çiftçimizin yanında daha çok yer almak lazım. Neden? Çünkü korona süreci bize şunu gösterdi… Sizin evinizde paranız olabilir, servetiniz olabilir, ama evinizde ekmek yoksa, makarna yoksa, bulgur yoksa, evinizde domates yoksa, siz buradan mağdur olursunuz. Ve biz, inşallah, ‘dünyanın geleceği tarımdadır’ diyoruz. Türkiye, dünyanın en büyük tarım ülkelerinden bir tanesidir.

Biz, muz üretimini öylesine destekledik ki, muz üretiminin miktarını ben size söyleyeyim… 2002 yılında 95 bin ton muz üretimi yapılırken, 2020 yılında cumhuriyet tarihinin rekoru kırılarak 728 bin tona yükselmiştir. İthalatın azaltılması ve bu noktada üreticilerimizin korunması anlamında kotaların varlığı çok çok önemlidir.”

Tamer Yazar