Dünya’nın sayılı müzeleri arasında yer alan, sahip olduğu mozaik zenginliğiyle de Londra, Paris ve New York gibi kentlerin müzelerini gerilerde bırakan Hatay Arkeoloji Müzesi, dile gelen
Müzeyi gezenler de, Müze’yi yakından takip edenler de sık sık dile getirse de, sıkıntılar ne hemen bitiyor ne de ‘eksiklikler’ diye ifade edilenler tamamlanıyor! Ancak tüm sıkıntılı başlıklara rağmen, Müze’nin 2. Etap çalışması ile ulaştığı sergileme alanı, içerdiği eserlerin görkemleri detaylarını görenlerde ‘hayranlık yaratıyor. Ancak dile getirilenlerin birleştiği bir noktada, sorgumuz ve sorumuz aynı!
2. Etap ile beraber oldukça geniş bir sergileme kapasitesine ulaşan Hatay Arkeoloji Müzesi, sergilediği binlerce yıllık eserleri ‘isimsiz’ bırakma geleneğinden bir an önce uzaklaşır mı?
Hatırlanacağı gibi, söz konusu duruma uzman gözüyle yaklaşan son isim, Antakyalı Arkeolog, Müzeler eski Genel Müdürü Kenan Yurttagül olmuş ve şunları söylemişti:
“Sanırım, Müze’nin 2. Etap çalışması biraz aceleye geldi. Ancak bu yaşanan aceleyi de telaşı da anlayabilmiş değilim. Üstelik Bakan tarafından açıldığı da düşünülecek olursa… Bu anlamda, en azından o tanıtıcı levhaların, isimliklerin olması gerekirdi, ki hikayeler sonra da eklenebilirdi. Bu şartlarda, bir resim sergisini gezer gibi geziyorsunuz. Ama resim sergilerinde dahi, her esere dair bir isimlik yer alır, ne anlama geldiğini işaret eden, sanatçının ismine yer veren bir detay paylaşılır, küçük de olsa bir bilgi olur. ‘Umarım ileride tamamlanır’ diye düşünüyorum. Ama ifade etmek gerekirse, evet, bu bir eksiklik.” -Tamer Yazar-