Yine Yokuz!
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 2018’de 28 milyon 144 bin 670 kişiye ulaşırken, ‘en fazla ziyaret edilen’ listesinde yine bildik müzeler ve şehirler var! Peki, Hatay’ın, müzeler ve ören yerleri konusunda Bakanlık listesine vereceği tek bir ismin bile olmamasını konuşalım mı? En çok da, battı çıktı projesinde, yeraltında bulunan bir şapelin ‘gizli-saklı’ hikâyesini!
Kolayı yapmak yerine, zoru seçiyoruz genelde ve ‘kral çıplak’ hikâyemizin eksiklerinde, hatalarında, yapılması gerekip de ertelenenleri arasında adımlıyoruz. Bilindiği gibi, geride bıraktığımız günler içinde önce Müze’deydik. Sorunları sıraladık! Değişmeyenleri… Israrla muhafaza edilenleri… Ardından, 1500 yıllık bir manastırın (Saint Simon) 500 rakımlı zirvesine çıktık, dünden bugüne devam eden problemleri paylaştık! Tüm bunları yaparken de, Hatay’ın, Antakya’dan Defne ve Samandağ’a uzanan coğrafyasında sahip olduğu binlerce yıllık tarih ve kültür emanetlerinin onu taşıyabileceği noktayı işaret ettik!
-ANKARA LİSTESİ!-
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son paylaşımı, işaret ettiklerimizin de bir karşılığı aslında! Zira en çok ziyaret edilen müzeler ile ören yerlerini sıralayan, sıraladıklarını da bir liste halinde paylaşan Bakanlık; Nevşehir’den Aksaray’a, Çanakkale’den Konya’ya birçok şehri işaret ederken, bizlere ‘Hatay nerede?’ sorusunu da sordurtuyor! Belki de bu soruyu, mevcutlar noktasında Hatay’ı yönetenlere sormamız gerekiyor! Yönettikleri kentin müze ve ören yerlerinin neden Bakanlık listesine girmediğini, giremediğini ve hatanın nerede ya da kimde olduğunu sorgulamak gerekiyor!
-ŞAPEL’E NE OLDU?-
Bakanlık listesinde Hatay’ı ararken, dün gelen bir açıklama oldukça dikkat çekti. Haber Türk’te yayınlanan “Yerel Seçim 2019” programının canlı yayın konuğu olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, ‘ne bulundu ve bulunanlar ne haldeydi?’ sorularının çok fazla tekrar edildiği Defne Uğur Mumcu Alanı’na dair konuşurken, oldukça şaşırtıcı bir ifade kullandı:
“Battı çıktı projemizde YERALTINDA BULDUĞUMUZ Şapel’i de, arkeoparkımızda (EXPO kapsamında!) misafirlerimiz ile paylaşacağız.”
Öncelikle ‘şapel’in ne olduğuna dair ufak bir hatırlatma yapalım… Şapel, Hristiyanların tapınak veya kutsal alanıdır. Büyük kiliselerin içinde, bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yerleri de olup, özellikle kırsal alanlarda ve küçük yerlerde veya yol kenarlarında, dinsel ihtiyaçları karşılamak için yapılmış dua etme ve mum yakma yerleridir.
Şu ana kadar bu alana dair tek bir resmi açıklamanın dahi yapılmadığı ve yapılan her bilgilendirmenin de, Müze ya da İl Kültür Müdürlüğü tarafından değil de Büyükşehir eliyle gerçekleştirildiği kısmında durursak, soralım mı?
Bulunan ‘şapel’ kaç bin yıllık? Peki, depolara taşınan haliyle, ne durumda? Hikâyesi nedir? Final sorumuz ise şu… Kamuoyuyla, böylesine önemli bir bilgi neden paylaşılmadı ve şu ana kadar hakkında neden tek bir kelime dahi edilmedi?
-AYNI!-
Hatay’a dair ‘cevapsız’ sorularımızı bu kenti yönetenlere sunmuş olalım! Bahse konu Bakanlık listesinde kimler ve neler var, şimdi ona bakalım…
En çok ziyaret edilen müze, 2 milyon 980 bin 450 kişiyle Topkapı Sarayı Müzesi olurken, resmi verilere göre; İstanbul’daki Ayasofya Müzesi, 2 milyon 890 bin 873 kişi ile en çok ziyaretçiyi ağırlayan ikinci müze olarak kayıtlara geçti. 2018’de Konya Mevlana Müzesi’ni 2 milyon 817 bin 386 kişi ziyaret etti. Mevlana Müzesi, en çok ziyaret edilen üçüncü müze oldu.
Dünyanın sayılı doğal alanlarından biri olan ve travertenleriyle ünlü Pamukkale Ören Yeri de en çok ziyaret edilen dördüncü alan olarak Bakanlığın listesine girdi. Pamukkale, bir yılda toplam 2 milyon 172 bin 740 kişiyi ağırladı. Öte yandan, en çok ziyaret edilen alanlar arasında beşinci sıraya yerleşen İzmir’deki Efes Ören Yeri’ne de 1 milyon 543 bin 690 kişi ziyarette bulundu. Nevşehir ve çevresinde birbirinden önemli tarihi değerler ile doğal güzelliklerin bulunduğu alanlar, en çok ziyaret edilen ilk 10 alan içerisinde yer aldı.
Efes Ören yerini sırasıyla Nevşehir Göreme Örenyeri (1 milyon 104 bin 217 ziyaretçi), Çanakkale Troia Örenyeri (531 bin 530 ziyaretçi), Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri (529 bin 904 ziyaretçi), Aksaray Ihlara Vadisi Örenyeri (491 bin 784 ziyaretçi), Nevşehir Hacıbektaş Müzesi (443 bin 160 ziyaretçi) takip etti.
-SORUNLAR!-
Konuya ilişkin konuşan bir turizmci, ‘Bakanlık listesi’ haberimize ilişkin şunları söyledi:
“Amaç da hedef de listeye girmek değil aslında, ama olanı korumak, bakmak ve gelenler için hazır hale getirmek. Bu kentte yaşanan asıl soruna odaklanmak lazım! Çünkü burada birçok şey hazır değil! Ne geleceklere ne de vitrine çıkmaya… Soruna çözüm eklemek istiyorsak, önce ‘sorunumuz var’ demeyi öğrenmemiz lazım! Aksi halde, sorularınız da değişmez, bizlerden aldığınız cevaplar da, temenniler de!” -Tamer Yazar-