Güneydoğu ve GAP turları kapsamında kent merkezinde mola veren tur otobüslerinin ve yerli turistlerin azlığına bile ‘şükreder’ hale gelmiş Hatay, Suriye krizi ile beraber nadasa yatırdığı turizmi adına hazırlığını ne kadar iyi yapıyor, tartışma konusu! Çünkü eldekileri, bahse konu hazırlığın gülümseten hallerini sunuyor.
Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar’dan Dünya’nın ilk mağara kilisesi olarak kabul edilen Saint Pierre’e, 1500 yıllık Saint Simon Manastırı’ndan Titus Tüneli ve Beşikli Mağarası’na kadar sayısız tarihi ve kültürel durağı bünyesinde barındıran Hatay, Suriye’de 2011’de başlayan çatışmaların maliyetinde zarar hesabı yapmaktan çoktan vazgeçti. Ancak beklenen ve istenen, bu ‘sıkıntılı’ ve ‘yorgun’ sürecin iyi değerlendirilmesi ve kentin de, savaşın bittiği noktada ‘misafir ağırlamaya hazır’ hale getirilmesi.
Bir vatandaşın ifadesi de buna dair:
“Turistleri bir daha ne zaman görürüz bu kentin sokaklarında bilmiyorum ama, şu halimize gelmesinler. Sokaklar delik deşik, her gün kazılan ve bir gün sonra kapatılan yerler yeniden kazılıyor. Durum öyle bir hale geldi ki, sadece Antakya Cumhuriyet Caddesi’nde yapılan bu kadar kazıya karşılık ‘define’ arasaydınız, bulurdunuz! İşin komik yanı bir tarafa, bizler bile sıkıldık. Kentin kirinden, çöpünden, bakımsızlığından… Kent idarecilerinin ilgisizliğinden, birbiri ile rekabet eden hizmet anlayışından, yaptıkları yanlışlardan, ama burunlarından kıl aldırmayan havalarından… Böyle daha nereye kadar gideriz, merak ediyorum. Ama duvara toslar da durursak bir gün, belki o zaman anlarız, böyle bir yere gidemediğimizi ve bu şekilde bir yere varamayacağımızı…”
-TABELALAR!-
Turizm başlığında sık sık gündeme gelen ‘tarihi ve kültürel adresleri işaret eden’ tabelalara dair sorun ise henüz çözümlenemedi. Sorunu dile getiren haberlerin yarattığı beklentiler karşılığında, herkesin gözü önünde olan tabelalar değiştirilirken, kent merkezinden uzakta bulunan tabelalardaki sorunlar ne yazık ki aynı şekilde devam etti. Bu konuda ‘sorumlu’ resmi kurumlar olduğu işaret edilen, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün neden bu kadar ‘uyumsuz’ çalıştıkları’ ya da neden beklenen ve istenen ‘koordinasyonu’ sağlayamadıkları ise bilinmiyor.
-HARFLER DENK DEĞİL!-
Şu ana kadar değiştirilen tabelalarda ki ‘sorun’ çözümlenmiş gibi gözükse de, durum, ‘dünden daha iyi’ ama ‘istenen değil’ noktasında durmaya devam ediyor. Bunun en net örneklerinden bir tanesi, tarihi Kurtuluş Caddesi üzerindeki Habib-i Neccar Camii’nin olduğu yolun kavşağında duran bir tabela!
Tabelada yer alan ‘Saint Pierre Kilisesi’, ‘Hatay Arkeoloji Müzesi’ gibi yerlerin İngilizce karşılıklarının neden Türkçeleri gibi ‘aynı’ boyutta değil, ama çok daha ufak yazıldığı hem merak ediliyor hem sorgulanıyor. Zira tabelanın İngilizce halini okumak için, Türkçe’sine nazaran tabelaya biraz daha yaklaşmak ve yazılana da daha yakından bakmak gerekiyor. Peki, düzeltir miyiz? Yoksa ‘yaptık’ ve ‘oldu’ başlığında ilerlemeye devam mı? -Tamer Yazar-