NAR’da söz sahibiyiz

Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaygın şekilde üretimi yapılan narda söz sahibi illerin başında Hatay, Antalya, Mersin ve Adana geliyor. Tarih boyunca bolluk ve bereketin simgesi olan nar üretiminde 2000’li yıllardan itibaren atılım yapan Türkiye, 300 bin dekar alanda 13 milyon 574 bin adet ağaç varlığına ulaşırken, rekolte ortalamasını da 650 bin ton düzeyine […]

Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu illerinde yaygın şekilde üretimi yapılan narda söz sahibi illerin başında Hatay, Antalya, Mersin ve Adana geliyor.

Tarih boyunca bolluk ve bereketin simgesi olan nar üretiminde 2000’li yıllardan itibaren atılım yapan Türkiye, 300 bin dekar alanda 13 milyon 574 bin adet ağaç varlığına ulaşırken, rekolte ortalamasını da 650 bin ton düzeyine yükseltmesiyle dikkat çekiyor. İhracat kulvarında; Rusya, Almanya ve Irak, Türk narını en çok tercih eden ülkeleri oluşturuyor.

-TERCİH!-

Nar meyvesinde, yurt içinde hafif mayhoş veya tatlı iri meyveli nar çeşitleri rağbet görürken, Avrupa pazarlarında, özellikle kabuk ve tane rengi kırmızı, mayhoş çeşitler tercih ediliyor. Arap ülkelerine yönelik ihracatta ise tatlı narlar öne çıkıyor.

-LEZZETİ-

Hatay, ekonomik yönden dikkat çeken nar üretiminde önde gelen illerden bir tanesi. Aromasıyla, özellikle salataların vazgeçilmezleri arasında yerini alan nar ekşisi, Hatay’ın ilçelerinde hala geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Var olan lezzetin de bundan kaynaklı olduğunun altı özenle çiziliyor.

-KABUĞU DA!-

Kentte birçok ailenin geçim kaynağı olan narın tanesi de kabukları da ayrı ayrı kullanım alanlarıyla dikkat çekiyor. İfade edilene göre, nar kabuğu, ağaçların bulunduğu arazide gübre niyetine kullanılıyor.

Tamer Yazar

Exit mobile version