Türkiye, 2024’te 1 milyon 639 bin ton narenciye ürünü ihracatıyla 1 milyar 46 milyon 128 bin dolar döviz girdisi sağladı. Narenciye sektöründeki sürdürülebilir tarım uygulamaları ve kaliteli ürünler, ihracatın artmasına önemli katkı sağladı.
Türkiye, 2024 yılında 1 milyon 639 bin ton narenciye ürünü ihraç ederek 1 milyar 46 milyon 128 bin dolar döviz kazancı elde etti. Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, narenciye ihracatında en fazla gönderilen ürünler mandalina, limon, portakal ve greyfurt oldu.
En büyük dış pazar ise Rusya olarak öne çıktı. 375 milyon dolarlık dış satımla Rusya, Türkiye’nin narenciye ihracatında ilk sırada yer aldı. Diğer büyük pazarlar arasında Irak (197 milyon dolar), Ukrayna (108 milyon dolar), Romanya (49 milyon dolar) ve Polonya (48 milyon dolar) yer aldı.
“Sektörün Başarısının Arkasında Kalite ve Sürdürülebilir Tarım Var”
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, Türkiye’nin ürettiği narenciyenin tat ve aromasıyla dünya genelinde tercih edildiğini belirtti. Kaçmaz, 2024’te Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatında narenciyenin yüzde 43’lük paya sahip olduğuna dikkat çekerek, “Narenciye artık alt birim olmaktan çıkıp ana sektör haline gelmiştir. Kaliteli ürünler, coğrafi konum avantajı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları bu sektörü başarıya taşımaktadır,” dedi.
“İhracat Hedefinde Alternatif Pazarlar”
Kemal Kaçmaz, narenciye ihracatını artırmak için uluslararası kongreler ve çalıştaylar düzenlediklerini belirterek, “İhracatımızı artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hedef doğrultusunda sektörümüzün tüm paydaşlarıyla koordineli bir şekilde faaliyetler yürütüyoruz,” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin narenciye ihracatını her geçen yıl daha da artırmayı amaçladıklarını belirten Kaçmaz, “Kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız devreye girdiğinde hem üretimimiz hem de ihracatımız artacaktır,” diye ekledi.