Nar’ın hikâyesinde

Kazanlar kaynadı Defne ilçesinin Aşağı Okçular Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir araya gelen ev kadınlarının trafiği, her sene geleneksel olarak hazırlanan Nar Ekşisi’ne dair oldu. Katırbaş cinsi onlarca kilo narın kalabalığında kaynayan kazanlar, mutfakların yöresel lezzet fotoğrafına keyif veren kareler de ekledi. Her senenin Ekim ayı ile beraber başlayan Nar telaşının asıl adresinde, Nar Ekşisi var. […]

Kazanlar kaynadı

Defne ilçesinin Aşağı Okçular Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir araya gelen ev kadınlarının trafiği, her sene geleneksel olarak hazırlanan Nar Ekşisi’ne dair oldu. Katırbaş cinsi onlarca kilo narın kalabalığında kaynayan kazanlar, mutfakların yöresel lezzet fotoğrafına keyif veren kareler de ekledi.

Her senenin Ekim ayı ile beraber başlayan Nar telaşının asıl adresinde, Nar Ekşisi var. Hatay’dan Adana’ya, Çukurova bölgesinin ev kadınlarının çokça imece usulü telaşında kaynayan kazanlar, hem evlerin mutfağına şişe şişe eklenen Nar ekşisi demek, hem de aile bütçesine katkı demek. Buna dair adresin Hatay noktasında duran son yer, Defne ilçesinin Aşağı Okçular Mahallesi oldu.
-NE YAPILIYOR?-
Bereketli topraklarda yetişen narların toplanmasıyla yoğun bir hazırlığa girişen kadınlar, önce meyveyi ortadan ikiye ayırıyor. Sopa yardımıyla kabuğundan ayrılan nar taneleri, çuvallara doldurularak, sert bir zemine yerleştiriliyor. Ardından kadınlar, bunları çiğneyerek suyunu çıkartıyor. Bakır kazanlara konulan nar suyu, saatler süren kaynatma işleminin ardından şişelenerek soğumaya bırakılıyor. Bin bir zahmetin ardından hazır olan nar ekşisi, yemek ve salatalara lezzet vermesi için mutfaktaki yerini alıyor.
-KOLAY DEĞİL-
Nar tanelerinin, imece usulüyle ev kadınlarının ellerinde nar ekşisine dönüştüğü Hatay’da, yapılan şeyin öyle göründüğü gibi kolay olmadığını dile getiren kadınlar devam etsin…
“Nar, ama öyle her nar olmuyor. Katırbaş, en iyisi. Toplanan narların içinden tanelerini toplamak ise işin en renkli kısmı gibi görünür, ama en zor kısmıdır. İnce, kısa bir sopayla, ikiye ayrılan narların arkasından vurursunuz, taneler dökülsün diye. İçinde tek bir tane bile bırakmadan boşalır, her bir nar parçası. Ardından suyu çıkartılır ve kurulan kazanlarda kaynatılır. Nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklayanlarımız da var, fazla kısmını, satarak aile bütçelerine katkı sağlayan da…”
-15 KĞ’DA 1 KĞ-
Narın cinsine göre değişse de, ortalama 15 kilogram nardan 1 kilogram nar ekşisi elde ediliyor. Kadınlar, zahmeti-ne aldırmadan, el emeğiy-le aile bütçelerine katkı sağlıyor. Ama öyle her şey bitince, geriye kalan kabuklar da sanıldığı gibi çöpe gitmiyor. Biriken kabuklar, kış için ‘yakacak’ oluyor. -Tamer Yazar-

Exit mobile version