Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Narların taneleri, ekşi yolculuğunda…

Hatay’dan Osmaniye ve Adana’ya, Çukurova’da kadınların dalından tek tek topladığı

Hatay’dan Osmaniye ve Adana’ya, Çukurova’da kadınların dalından tek tek topladığı narlar, zahmetli bir uğraşın ardından nar ekşisi olarak sofralardaki yerini alıyor.

Hatay’ın yöresel ürünleri arasında olmazsa olmazlardan biri olan nar ekşisi için kollar sıvandı ve kadınların imece usulü yardımlaşmasında, nar taneleri, ekşi yolculuğuna çıktı. Aromasıyla, özellikle salataların ve mezelerin vazgeçilmezleri arasında yerini alan, nardan elde edilen ekşi, geleneksel yöntemlerle yapılıyor.
-KULLANIM ALANI-
Nar ekşisinin kullanım alanı, sadece salata, meze ve dolma harçlarıyla da sınırlı değil. Beyaz ve kırmızı et sotelerinde, marine karışımlarında, ekşi ve tatlı aroma elde etmek için de kullanılan nar ekşisi, yemeğin tadına da imza atıyor bir çoğuna göre.
-YAPILIŞI-
Hatay’dan Osmaniye ve Adana’ya, Çukurova’da kadınların nar ekşisi yolculuğuna eklenen detaylar ise Hatay Gastronomisine yön veren Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden gelsin…
“Hatay narı, nar kalitesi olarak, Türkiye’de en iyi kaliteye sahip nardır. Yapımı, zor ve zahmetlidir. Hicaz, katırbaş ve deli nar gibi aşısız narlardan yapılır. Yüksek dağ kesiminde, kıraç ortamda yetişen nar ağaçlarından Ağustos ve Eylül aylarında toplanan narlar, ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak, taneler kabuklarından çıkartılır. Elde dilen taneler, daha sonra temiz bir çuvalın içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde çiğnenip, suyu sıkılır ve süzülür. Sıkılan nar suyu, büyük kazanlarda odun ateşinde yaklaşık 6 saat kaynatılır. Nar suyu, savrularak kaynatılır ve üzerinde biriken köpüğü sürekli alınır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra, rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi yapılır.15 kg nardan 1 kg nar ekşisi elde edilir. Gerçek nar ekşisinin kıvamı bal kıvamında, çok yoğun, tadı buruk ve rengi siyaha yakındır.” Tamer Yazar