Nasıl Onaylandı?

Kimler Onayladı? Her aşamanın, her detayın, projelendirilen her çalışmanın Adana Anıtlar Kurulu ‘onayı’ ile halledildiği ve sonuçlandırıldığı Antakya’da Kurşunlu Han restorasyon çalışmasını izleyenler,Kurul’dan ‘demir merdiven’ için onayın nasıl olup da çıktığını soruyor. Peki, bu soruya cevap var mı? 2005 tarihli ‘Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’un amacı; Büyükşehir belediyeleri, büyükşehir […]

Kimler Onayladı?

Her aşamanın, her detayın, projelendirilen her çalışmanın Adana Anıtlar Kurulu ‘onayı’ ile halledildiği ve sonuçlandırıldığı Antakya’da Kurşunlu Han restorasyon çalışmasını izleyenler,Kurul’dan ‘demir merdiven’ için onayın nasıl olup da çıktığını soruyor. Peki, bu soruya cevap var mı?

2005 tarihli ‘Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun’un amacı; Büyükşehir belediyeleri, büyükşehir belediyeleri sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyeleri, il, ilçe belediyeleri ve nüfusu 50.000’in üzerindeki belediyelerce ve bu belediyelerin yetki alanı dışında il özel idarelerince, yıpranan ve özelliğini kaybetmeye yüz tutmuş; kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurullarınca ‘SİT ALANI’ olarak tescil ve ilan edilen bölgeler ile bu bölgelere ait koruma alanlarının, bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek, bu bölgelerde konut, ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabiî afet risklerine karşı tedbirler alınması, tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek ‘korunması’ ve yaşatılarak kullanılmasıdır.
Antakya Uzun Çarşı içindeki yaklaşık 400 yıllık bir Osmanlı mirası olan Kurşunlu Han’a dair sonlandırılan restorasyonun tartışmalı hale gelmesine sebebiyet veren’ demir merdiveni’ bu ‘koruma’ ve ‘yaşatma’ başlıklarından hangisine dahil etmemiz gerekiyor?
YÖNERGE NE DİYOR?
Arkeolojik Kazılarda ve Kazı Alanlarında Yapılacak Düzenleme, Restorasyon ve Konservasyon Proje ve Uygulamalarında Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge de olası restorasyon çalışmaları için olması gereken yol haritasını’ herkes için netleştirmiş.
Buna göre… Taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve restorasyonunda; Türkiye’nin de taraf olduğu Venedik Tüzüğü ilkeleri, UNESCO’ya üye ülkelerin 1983 yılında kabul ettiği “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına İlişkin Sözleşme” hükümleri esas alınır. Ama asıl olarak da; Taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili olarak yapılan ‘restorasyon’ projeleri, ilgili Koruma Kurulu’nca ‘onaylandıktan’ sonra uygulamaya geçilir.
-SORU NET!-
Burada merak edilen şey ise oldukça net, özellikle de Koruma Kurulları’nın bu başlıktaki çalışmalara olan hassas yaklaşımı bilinirken… O nedenle; her aşamanın, her detayın, projelendirilen her çalışmanın Adana Anıtlar Kurulu ‘imzası’ ile halledildiği ve sonuçlandırıldığı Antakya özelindeki bu son restorasyon çalışmasını izleyenler, Kurul’dan böylesi bir ‘ek’ için onayın nasıl olup da çıktığını soruyor. Peki, yaklaşık 400 yıllık bir Osmanlı mirasına demir merdiveni nasıl oldu da ekledik, bu soruya cevap vermek isteyen var mı?
-Tamer Yazar-

Exit mobile version