Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ne Alaka Demeyin!

Darbeler ve Aşıklar… MKÜ

Darbeler ve Aşıklar…
MKÜ Rektörlüğü tarafından Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu’nda, “1960-1980 Darbeleri ve Aşıklar Şiiri” konulu bir etkinlik düzenlendi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), ilk bakışta birbiriyle ilgisi olmayan iki sözcük olarak görünse de, “Askeri Darbeler” ile “Aşk Şiirleri” ortak konulu bir panele ev sahipliği yaptı.
MKÜ’deki Panel’de, darbelerin aşk şiirlerindeki yeri işlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Arı’nın konuşması ve Aşık Feymani ile Aşık Eyyübi’nin fasılları, darbe konusunun Anadolu halk ozanı olan Aşıkların şiirlerinde hangi şekilde yer aldığı konusu eşsiz örneklerle dinleyicilere anlatıldı.
-ORTAK TAVIR-
Tayfur Sökmen Kampüsü Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Doç. Dr. Bülent Arı şunları söyledi:
“Demokrasinin kurumsallaşması, çok partili hayata geçişte sancıların yaşanması ve 1960 darbesiyle sonuçlanan bu süreçte, aşıkların siyasi gelişmelere bağlı olarak bazen İnönü’yü bazen Demokrat Parti’yi ve Menderes’i hedef alan taşlamalar söylediklerine şahit olunmuştur. Bu dönemde, aşıklar, ülkenin birliğinden yana olmuşlardır. 1980 anarşi ortamına karşı yine aşıkların ortak tavrını görürüz. Ülkede yaşanan her türlü gelişmeden etkilenen aşıklar, milli konular ve memleket sorunlarıyla ilgili şiirler yazmışlardır. Toplum yapısında yaşanan ahlaki yozlaşma, onların şiirlerinde işlenen, temalar onları birbirine yaklaştırmıştır.
1980 darbesi sonrası değişen dünyada, toplumsal yaşamdaki gelişmeler aşık şiirlerinde yer bulmuştur. 1980 darbesinde yaşananlar, darbe zihniyeti ve olumsuzlukları aşık şiirlerinde işlenmişler.”
-DUYGULARA TERCÜMAN-
Sunumda, aşıkların, toplumun sorunlarını ve sıkıntılılarını dile getirip onların duygu ve düşüncelerine tercüman olduklarına vurgu yapıldı ve şöyle denildi:
“Bu yüzden 1960 ve 80 darbelerine karşı halkın tepkilerini şiirlerinde yoğun bir şekilde dile getirmişlerdir. Aşıklar şiirlerinde baskının arttığı huzur ve hürriyete yönelik bir ortamın söz konusu olmadığı kişilerin özlük haklarının ve sosyal haklarının ellerinden alındığını ifade ederler.”
Gerçekleşen etkinlikte, Aşık Feymani ve Aşık Eyyübi de, aşıklık geleneğinden oluşan örnekleri dinleyicilere sundular. Anadolu’nun kültürel benliğinin yanı sıra kültürel çeşitliliğini yansıtan şiirlerinden oluşan fasılı dinleyicilerle buluşturan aşıklar, dinleyiciler tarafından ilgiyle dinlendiler. Etkinlik, plaket takdimi ve hatıra fotoğrafı ile sona erdi. -Cemil Yıldız-