Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ne kadar verilirse Talibiz!

Hataylı Bilim İnsanı, Alman BioNTech firmasının kurucusu ve CEO’su Uğur

Hataylı Bilim İnsanı, Alman BioNTech firmasının kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin ve eşi Bilim İnsanı Özlem Türeci’nin geliştirdiği koronavirüs aşısı için konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Nisan ayına kadar verebilecekleri ne kadar aşı olursa, biz onu almaya talip olduğumuzu söylemiş olduk. Fiyat ve benzeri konularda zaten mutabık kalmıştık” dese de, sokaktaki vatandaşın ‘aşı tartışması’ Çin ve Alman başlıklarında sürüyor.

‘Maske’ ve ‘Sosyal Mesafe’ ayarı ile yeniden şekillenen hayatlar, küresel çapta 63 milyonu aşan koronavirüs vakası ve 1 milyon 500 bin sınırına ulaşan ölümlerle beraber, yaşanan kabusa bir nokta koyması beklenen aşı için bekleyişini sürdürüyor. Bu konudaki beklentilerin Hatay kimliğinde, Türkiye’den de yakından takip edilen bir isim, Uğur Şahin yer alıyor.
Hataylı Bilim İnsanı, Alman BioNTech firmasının kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin ve eşi Bilim İnsanı Özlem Türeci tarafından geliştirilen koronavirüs aşısı için gelen son haber, Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) ‘koşullu piyasa onayı’ verilmesi konusunda başvuru yapıldığı yönünde.
Konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Şahin, başvuruyu, Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarında önemli bir adım olarak değerlendirdi. Şahin, “Onaylanırsa, aşımızın hızlı küresel dağıtımını sağlamak için, dünya genelinde düzenleyici kurumlarla çalışmaya devam etmek istiyoruz. Normale dönebilmek için, virüsle mücadeleye yönelik küresel çabalara katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
Bu arada, Biontech ile Pfizer’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının yaygın kullanımına ilk onay, İngiltere’den geldi.
-TÜRKİYE-
Aşının Türkiye adresindeki planlamasına ilişkin konuşan isim ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca oldu. Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirmekte olduğu potansiyel aşı için konuşan Bakan Koca, Pfizer aşısıyla ilgili yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını bildirdi.
Koca, “Yerli aşımız Nisan ve sonrası dönemde devreye gireceği için, Nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri bütün aşıyı alma şeklinde bir yaklaşımımız oldu. Yani Nisan ayına kadar verebilecekleri ne kadar aşı olursa, biz onu almaya talip olduğumuzu söylemiş olduk. Fiyat ve benzeri konularda zaten mutabık kalmıştık” dedi.
Dünyada, erken dönemde ruhsat alabilecek firmalarla da yakın iletişim ve görüşme halinde olduklarını anlatan Koca, en erken Aralık ve Ocak ayını hedefleyerek, vatandaşlara yoğun bir şekilde aşıyı yapmak istediklerini söyledi. Bakan Koca, Aşı Bilim Kurulu’nun, 11 Aralık’tan sonra yaygın bir şekilde, sağlık çalışanlarından öncelikle başlamak üzere aşı yapılması yönünde strateji hazırladığını aktardı.
Çin menşeli Coronavac aşısından 50 milyon doz sipariş eden Türkiye noktasında sorulan soru ise, neden Çin menşeli Coronavac’ın Alman BioNtech aşısına tercih edildiği!
-VATANDAŞ!-
Antakya’da, sokaktaki vatandaşın sürece bakışı ve olayları izleme çabasına ekli yorumları ise şöyle:
J.M. >> Aralık’ta başlıyormuşuz! Bu bile inanılmaz moral veriyor. Bize sıra ne zaman gelecek, bilmiyorum. Ama dedikleri bir şeye kesinlikle katılıyorum… Aşı ile beraber, toplumsal bağışıklık yaratmak önemli ve önemli bir kalabalık aşılanırsa, risk de çok gerileyecektir. Sorum, merakım ise tek bir şey! Çin aşısı ücretsiz olacakmış, ama Alman aşısı paralı! Farkı nedir ki?
G.Ş. >> Sağlık sektörü, güvenlik çalışanları, askerler ve polisler de… Eğitimciler de… Bu sıralamaya itirazım yok ama! Sıra bana gelince, ben Çin aşısı istemiyorum, ama param da yok! Ne yapacağım? Devlet bana Çin aşısını ücretsiz verirken, diğeri için para mı isteyecek? Her yerde bu yazıyor. Dilerim doğru değildir. Çünkü konu sağlık ve bu konuda bir şeyi zorla dayatmak doğru bir yol değil bence!
F.V. >> Başından beri Uğur Şahin’i takip ediyorum. İçimizden çıkıp gitmiş birinin elde ettiği başarıyı izliyorum. Açıkçası, hem bu hem de konu Çin olunca bende oluşan güvensizlik yüzünden, tercihim Alman aşısında. Ama onun fiyatı da, iki doz düşünülecek olursa, epey tuzlu olacak gibi! Böyle bir zamanda aşıyı paralı yapmak, ne kadar sağlıklı ve ne kadar insani sahi?
D.B. >> Yakın çevremizde o kadar insan yakalandı ki bu virüse, korkuyoruz. Evimin penceresinden dışarıya kafamı çıkartmak bile istemiyorum, ama çalışıyorum. Otobüse binerken eldiven takıyorum, yedek maskem ise hep benle. Aralık dediler aşı için ve Aralık ayındayız. Bir an önce başlasınlar ve sıra bize de gelsin ne olur. Ben, Çin ya da Alman diye düşünmüyorum. Bakan ‘güvenin’ diyorsa, güveneceğim. Çarem var mı? 5 kişilik bir aileyiz! 2 dozdan düşünürseniz, o kadar para ödeyebilecek durumda değiliz!
-BİR ANKET!-
Antakya’da, sokaktaki vatandaşın tedirginliğinde şekillenen aşı ve beraberindeki korkuya dair cevaplar ne olur bilinmez, ama Girişim Araştırma Şirketi tarafından yapılan bir anket çalışması, genel tabloya dair oldukça çarpıcı sonuçlar paylaşıyor.
Girişim Araştırma’nın, sonuçlarını Independent Türkçe’ye özel olarak paylaştığı anket, Hatay dahil 26 ilde; 1001’i kadın, 990’nı erkek olmak üzere 1991 denek ile yapıldı. 24-29 Kasım 2020 tarihleri arasında yapılan araştırmada, katılımcıların yüzde 68’i ile online, yüzde 32 ile cati anket (bilgisayar destekli telefonla görüşmesi) yöntemi kullanılarak görüşüldü.
Yüzde 95 güven sınırında +/-2,13 hata payı verilerek yapılan ankette, katılımcılara yöneltilen sorular ve verilen cevaplar şu şekilde oldu:
-Kendi veya hanenizden birinin koronavirüse yakalanmasından ne kadar endişe ediyorsunuz?
Çok endişe ediyorum: 58,8
Endişe ediyorum: 31,5
Ne endişe ediyorum ne de etmiyorum: 6,9
Endişe etmiyorum: 1,4
Hiç endişe etmiyorum: 1,5
-Geliştirilen koronavirüs aşılarının virüsü yeneceğini düşünüyor musunuz?
Kararsızım, emin değilim: 48,8
Evet, virüsü yeneceğini düşünüyorum: 32,7
Hayır, düşünmüyorum: 12,7
Fikrim yok: 5,8
-Sizce, koronavirüs aşılarının insan sağlığını etkileyecek derece ciddi yan etkileri olur mu?
Fikrim yok: 43,3
Evet, olur: 40,7
Hayır, olmaz: 14,6
Kararsızım: 1,3
-Salgının seyrinin bu şekilde devam ettiğini düşündüğünüzde, yan etkisinin olmadığı kanıtlanmış bir koronavirüs aşısını yaptırır mısınız?
Biraz bekler, yaptıranları gözlemler, ondan sonra yaptırır: 58,0
Hemen yaptırırım: 25,3
Hayır, yaptırmam: 10,0
Fikrim yok: 6,7
-Peki, en çok hangi ülkenin geliştirdiği aşıya güvenirsiniz?
Türkiye (yerli üretim olana): 46,8
Almanya: 12,2
Küba: 5,1
İsviçre: 2,9
Fikri yok-cevap yok: 0,6
Diğer: 13,6
Araştırmada, geliştirdikleri ya da geliştirmeleri halinde, aşılarına en düşük oranda güven çıkan ülkeler ise 0,1 ile İsrail, 0,3 ile Fransa ve 1,9 oranla Çin çıktı. -Tamer Yazar-