Ne oldu-bitti!

Kimse bir şey bilmiyor! “Son dönemde, ülkemizde gündemin çok hızlı bir şekilde cereyan ettiği, yaşananların içyüzünün bilinmediği veya bilinmesinin istenmediği bir dönemden geçiyoruz” diyen Necmettin Çalışkan, Merkez Bankası Başkanı ile Ekonomi Bakanı’nın görevden alınması sürecine işaret etti. Ankara’nın son dönem politikasında öne çıkan ekonomi tercihlerinde, Merkez Bankası Başkanı ile Ekonomi Bakanı’nın görevden alınma şekillerine dikkati […]

Kimse bir şey bilmiyor!

“Son dönemde, ülkemizde gündemin çok hızlı bir şekilde cereyan ettiği, yaşananların içyüzünün bilinmediği veya bilinmesinin istenmediği bir dönemden geçiyoruz” diyen Necmettin Çalışkan, Merkez Bankası Başkanı ile Ekonomi Bakanı’nın görevden alınması sürecine işaret etti.

Ankara’nın son dönem politikasında öne çıkan ekonomi tercihlerinde, Merkez Bankası Başkanı ile Ekonomi Bakanı’nın görevden alınma şekillerine dikkati çeken Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, “Ülkede kısa bir süre önce yaşanan, ekonomi yönetiminin üst düzeyini oluşturan ve özerkliğiyle bilinen Merkez Bankası Başkanının görevden alınması, akabinde de Ekonomi Bakanının istifası, yeni literatürle -görevden affını talep etmesi- gerçekleşti. Ne oldu-bitti, kimse bir şey bilmiyor” dedi.
“Faizci kapitalist politikalar değişmedikçe, isimlerin değişmesi bir şeyi değiştirmez” diyen, Saadet Partisi’nin Hatay’daki önemli ismi, Parti’nin GİK üyesi Çalışkan, tespitlerini ara başlıklar halinde şöyle sürdürdü:
-YENİ TÜRKİYE!-
Burada dikkat çeken husus, istifa değil, affını istemek! Zaten “Yeni Türkiye’de” istifa diye bir müessese yok. Çünkü istifa, bir irade beyanıdır, özgür bireyin hakkıdır. Bu devirde, ya göreve getirilirsiniz ya da görevden alınırsınız. Ama asla kendi iradenizle “ben bu işi bırakıyorum” deme lüksünüz, şansınız ve yetkiniz yok.
-BİLEN YOK!-
Bu kadar önemli bir olay gerçekleşiyor, ülke ekonomisinin başındaki kişi ani bir kararla görevden ayrılıyor, ancak kimse bir şey bilmiyor. Dünyanın önde gelen haber kanallarında ve ajanslarında yayınlanan son dakika bilgisi, 24 saatten fazla zaman geçmesine rağmen ülkemizde hiçbir tv kanalında yayınlan(a)mıyor. Haber, resmen buhar oldu, uçtu. Sonrasında, “mızrak çuvala sığmayıp”, olay saklanamaz duruma gelince, talimatla istifa haberi geçildi.
-BEKLENEN OLMADI!-
Aslında herkes, İçişleri Bakanı Sayın Soylu’nun görevi bırakması ve gece yarısı Sayın Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla geri dönmesi gibi bir senaryo gerçekleşecek diye beklerken, beklenen olmadı ve istifa kabul edildi. İstifa dilekçesinin kamuoyuna takdimi de ilginçti. Çoğunlukla gençlerin kullandığı, eğlence ve moda kanalı olarak bilinen Instagram’dan paylaşıldı. Anlaşılan, Sayın Bakan, gençliğinin gereğiyle hareket etti ve gençlerin kullandığı sosyal medyayı tercih etti. Şeffaflık adına kötü bir imtihan verilen bu süreçte, ciddi iddiaların büyük kısmı dedikodu olarak havada kaldı. Perde arkasında yaşananları kamuoyu öğrenemedi. Gayri ciddi yazılan ve suçlamaların olduğu bir dilekçe ile kime ne mesaj verildi, anlaşılamadı. Hatta istifa mı, yoksa görevden alınma mı, o da bilinmiyor.
Ülkenin ana gündemindeki bir adamın bir anda yok olup gitmesi, gerçekten ilginç. Bu demek oluyor ki, şu an işbaşında ve revaçta olan birileri, bir sabah uyandığımızda pekâlâ görevi bırakmış olabilir.
-SORULAR!-
Merkez Bankası başkanının değiştirilmesine tepki miydi? Bu istifa, bir tartışma sonrası mı gerçekleşti? Küçük ortak MHP’nin başlattığı “askıda ekmek projesi”, bu işin ön hazırlığı mıydı? Ortağın talebiyle mi gerçekleşti? Birileri, Cumhurbaşkanına dayatma mı yaptı? Yoksa Amerika’daki Halkbank davası ve Amerika’daki yönetim değişimi, bu konu da etkili miydi? En çok merak edilen, “at izi it izine karıştı” göndermesi kimeydi? O günden sonra, Sayın Bakanın nerede olduğu hala meçhul.
Değişiklik sonrası, yine ekonomide acı reçeteden bahsedildi. Acı reçete, bir hesaplaşma sonucu alınan bir karar mıydı?
-MEDYA MI?-
Maalesef ki ülkemizde medya; haber kaynağı değil, söyleneni yapmakla memur, “yarı resmi Ahram Gazetesi” hükmünde, borazanlık görevi üstleniyor. Muhalefetin sesi çıksa da, baskı altında. Sesini kitlelere duyurması da bu basınla mümkün değil.
Şu unutulmamalı ki; faizci kapitalist politikalar değişmedikçe, isimlerin değişmesi bir şeyi değiştirmez. Bu nedenle, her canımız sıkılınca Merkez Bankası Başkanını ve Ekonomi Bakanını değiştirerek fatura birilerine kesilmiş olur, ama sorun çözülmüş olmaz. -Tamer Yazar-

Exit mobile version