Seçim tarihi yaklaştıkça siyaset sahnesindeki hareketlilik giderek artıyor.
Kamuoyu yoklamalarında cumhur ittifakını oluşturan iki partiden en büyüğü olan AKP’nin seçmen nezdinde giderek oy kaybettiği ve aşağıya doğru bir inişin başladığı yapılan açıklamalardan anlaşılıyor.
Seçmenin büyük bir çoğunluğunun başkanlık sistemi yerine güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesinden yana olduğu yine yapılan anket çalışmaları ile ortaya çıkıyor.
AKP’deki bu inişe rağmen yine birinci parti olmaya devam ettiği de anket sonuçlarında görülüyor.
Eğer önümüzdeki seçimlerde yeniden eski sisteme dönülecek ise, bu takdirde AKP’nin birinci parti olarak sandıktan çıkacağı anlaşıldığı içinde muhalefet kanadının uygulayacağı strateji üzerinde uzun uzun durması, düşünmesi ve kendine bir yol haritası belirlemesi gerekliliği de kendini net bir şekilde gösteriyor.
Zira eski sisteme dönüldüğünde başbakanlık makamı yeniden yaşama geçirilecektir.
Demokrasilerdeki yerleşik kural gereği de seçimden birinci çıkan partiye hükümeti kurma yetkisi verilecektir.
Muhalefet partilerinin bu gerçeği göz önünde bulundurmak suretiyle AKP’nin hala neden oy oranının %30 lardan aşağıya inmediğini araştırması ve sebepleri üzerinde durması gerekir. Neden sorusu sorulmalı, gerekçeli yanıtı alınmalı ve buna göre bir yol haritası çizilmelidir.
Eğer bu gerçek görülmez, AKP’nin oyları hala %30 civarında kalır ve AKP sandıktan birinci parti olarak çıkarsa, başbakanlık ve bakanlar kurulunu oluşturma yetkisi de birinci parti olması nedeniyle AKP’ye verilecektir.
Bu nedenlerle yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Cumhur ittifakının ortağı olan AKP’nin oy oranının %30ların altına hızla düşebilmesi için yol ve yöntemler aranmalıdır.
Her türlü olumsuz koşullara rağmen, özellikle yaşanan ekonomik buhran karşısında oy oranının neden hala %30 lar civarında olduğunu görmek, bunun nedenini araştırmak ve o nedenler üzerinde gereken çalışmaları yapmak suretiyle iktidar kanadının %30 larda olan oy oranının aşağı doğru düşmesini sağlamak gerekliliğini muhalefet kanadının görmesi, anlaması ve bu doğrultuda da hareket etmesi gerektiği kanısındayız.
Şu ana kadar muhalefet partilerinden altısının güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesi yolunda görüş birliğine vardıkları göz önünde bulundurulduğunda, iktidarda olan ve Cumhur ittifakını oluşturan partilerden en çok oya sahip olan AKP’nin oy oranının aşağı doğru düşmesi yolunda neler yapılabileceğini araştırdıktan sonra uygulama yoluna geçmek gerekliliğini bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyoruz.
Eğer bunlar yapılmaz ise, çekilen sıkıntılar devam edecek, içinde bulunulan tüm olumsuzluklar daha da artmak suretiyle ülkemizin üzerindeki kara bulutlar daha da koyulaşacaktır.
Bu nedenle yeni bir politika izlemek suretiyle yaşanan tüm sıkıntıların, vatandaşa içirilen tüm acı reçetelerin, yapılacak seçimden sonrada devam etmemesi için muhalefet kanadının harekete geçmesi ve gerekeni yapması zorunluluğunu göz önünde tutmak suretiyle olumlu adımlar atması gerekliliğini hatırlatmakta yarar görüyoruz…
nabiinal@hotmail.com