Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Neden Harf Devrimi?

3 Kasım, Türk tarihinin altın sayfalarından birinin yaşandığı günün yıldönümüdür.

Bugün kullandığımız yazının seslerini oluşturan Türkçe Abece Yasası 1 Kasım’da, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” başlığıyla TBMM’den çıkmış, 3 Kasım 1928’de, 94 yıl önce bugün (3 Kasım), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş, yazı devrimi gerçekleşmiştir.

 “ Ne var ki bu devrimi içlerine sindiremeyenler dün olmuştu, bugün de olmaya devam etmektedirler. 94 yıldır, özellikle 1950 sonrası karşıdevrim peşindeler. Fırsat buldukça Atatürk’e, devrimlerine karşı düşmanca bir tutum sergilemekteler.”

Şunu bilelim, Yunan alfabesi Yunan diline, Çin harf sistemi Çin diline uygundu; ama Osmanlı’nın kullandığı Arap harfleri Türk diline uygun değildi, Türkçeye tamamen yabancıydı.

Harf Devrimi yapılırken Türkiye’de okur-yazar oranı yüzde 10’un bile altındaydı. Osmanlı aydınları 1800’lerden beri alfabe değişimini sürekli tartıştı.

Atatürk, İstanbul Sarayburnu’nda yazı devrimini müjdeleyen konuşmasını 09 Ağustos 1928’ de yapmıştı. Yani Harf devriminden 20 gün önce.

“Arkadaşlar! Güzel dilimizi ifade etmek için yeni Türk harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, ahengi zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Yüzyıllardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak mecburiyetindeyiz…

Yeni Türk harflerini çabuk öğreniniz. Bütün millete, köylüye, çobana, hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu vatanperverlik vazifesi biliniz. Bu vazifeyi yaparken düşününüz ki bir milletin, bir içtimai heyetin yüzde sekseni okuma yazma bilmez. Bu ayıptır. Bundan insan olarak utanmak lazımdır. Bu millet utanmak için yaratılmış bir millet değildir; iftihar etmek için yaratılmış ve iftiharla tarihini doldurmuş bir millettir…”

Mustafa Kemal 1 Kasım 1928’de Harf İnkılabını gerçekleştirmiştir. Atatürk’ün gerekçeleri, Sarayburnu konuşmasında net bir şekilde ifade edilmiş.

Harf Devrimiyle birlikte, Türk dilinin gelişmesi sağlandı ve çağdaşlaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Okuma yazma oranı kısa zamanda arttı.

Atatürk’ün yeniden vatan yaptığı topraklarda, Atatürk’ü, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti ve devrimlerini şiddetle savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER