Nefes aldığımız hava ölüm saçıyor …

AÇKD Başkanı Selda Asker, hava kirliliğine bir kez daha dikkat çekti … Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, hava kirliliğine bir kez daha dikkat çekti, nefes aldığımız havanın hastalık ve ölüm saçtığını vurguladı, “Zehirle-niyoruz ve ölüyoruz” mesajını iletti. Henüz kış mevsimi kendini tam hissettirmeden bu senede boğulmaya başladığımızı belirten AÇKD Başkanı Selda Asker, Antakya’nın […]

AÇKD Başkanı Selda Asker, hava kirliliğine bir kez daha dikkat çekti …

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, hava kirliliğine bir kez daha dikkat çekti, nefes aldığımız havanın hastalık ve ölüm saçtığını vurguladı, “Zehirle-niyoruz ve ölüyoruz” mesajını iletti.
Henüz kış mevsimi kendini tam hissettirmeden bu senede boğulmaya başladığımızı belirten AÇKD Başkanı Selda Asker, Antakya’nın dumandan geçilmediğini ifade etti ve “Özellikle akşam saatlerinde gözle görülür hale gelen hava kirliliğinden nefes alamaz hale geldik. Her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘görünmez katil’ olarak tanımlamaktadır. Türk Toraks Derneğinin açıklamalarına göre, gerçekten de yapılan araştırmalar akciğer kanserine bağlı ölümlerin %36’sının, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına bağlı ölümlerin %35’inin, inmeye bağlı ölümlerin %34’ünün ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %24’ünün sorumlusunun hava kirliliği olduğuna işaret etmektedir. Her gün 10 kişinin ‘trafik canavarı’ nedeniyle öldüğü ülkemizde hava kirliliği her gün 75 yurttaşın ölümüne yol açmaktadır.
19.11.2017 saat 20.00 itibariyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal hava kalitesi izleme ağından aldığımız verilere göre, hava kirliliğine neden olan PM10 değeri 222 qu/m3 (ulusal sınır değeri 70qu/m3, AB üye ülke sınır değeri 50 qu/m3) olarak ölçülmüştür. Bunun anlamı kısaca zehirleniyoruz ve ölüyoruz… Nefes aldığımız hava hastalık ve ölüm saçıyor” dedi.
Sağlıklı bir çevrede yaşamak temel hakkımız
Hava kirliliğinin, astım, bronşit gibi solunum yolu süreğen hastalarda, kalp ve yüksek tansiyon hastalarında krizlere ve hastalığın ilerlemesine neden olduğunu hatırlatan AÇKD Başkanı Selda Asker, açıklamasında şunlara yer verdi: “Bu noktada İl Sağlık Müdürlüğümüze de soruyoruz: Son yıllarda ilimizde kimi duyarsak, kanser, astım, bronşit. Hava kirliliğinin bu hastalıklarla etkisi, artıştaki oranı ile ilgili bir çalışmanız oldu mu? Sağlıklı nesiller ancak sağlıklı bir çevrede yetişir sözünden hareketle, hava kirliğinin insan sağlığına etkilerini azaltmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Kömürün hatalı yakılması, bacaların zamanında temizlenmemesi, filtre kullanılmaması, denetimlerin yetersizliği sorunun ana kaynağını oluşturmaktadır. Hava kirliliğinin önlenmesi için tüm yetkililerin görevlerini eksiksiz yapması gerekmektedir.
Temiz hava solumak, sağlıklı bir çevrede yaşamak temel hakkımız… Nefesimiz tükenmeden temiz hava solumak istiyoruz.”-Mehmet ÖZGÜN-

Exit mobile version