Tonlarca Su Sümbülü
Asi Nehri temizleme teknesi, son haftalarda nehirde biriken su sümbülleri için ek mesai yaparken, konuya ‘kaynağında’ neden çözüm bulunamadığı ve bu miktardaki bitkisel atığın ‘neden denize’ kadar sürüklenmesine izin verildiği sorgulanıyor.
Nehrin doğal dengesini bozacak şekilde, Antakya kent merkezinden geçen kısmını, her iki yönde yükseltilen baraj sistemleri ile tutan ve bu şekilde de orta alanda yapay bir göl düzeneği oluşturan kent yönetimini eleştiren çevreciler, bu durumun, nehirdeki canlı yaşamı ve dengeyi olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu konuda talep edilen ise biyolojik kontrol yöntemlerinin uygulanmasıyla, bitkinin normal üstü populasyonunun azaltılması!
Bu konuda ifade edilen ise olası zararlı sonuçların altını çiziyor:
“Su sümbülü, sudaki çözünmüş oksijen konsantrasyonunu azaltarak, çözünmüş CO2 oranını arttırarak ya da pH ve sıcaklıkta değişimler yaparak, su ekosistemini etkilemektedir. Kokuya yol açmaları, organik maddeleri absorbe etmeleri ve sulardaki akıntıyı yavaşlatması da diğer zararlı etkileridir.”
-TEKNE DEVREDE!-
Perşembe sabah erken saatlerde, yaşanan bu olumsuz tabloyu düzeltme adına devreye giren Hatay Büyükşehir Belediyesi Asi Nehri temizleme teknesini izleyen vatandaşlar ise Antakya Gazetesi için konuştu:
G.Ş. >> Böyle bir şey için küçük bir tekne. Neredeyse, bitkilerin boyutu kadar bir tekne ile bu işi yapmak, taşıma su ile değirmen döndürmeye benziyor.
Y.M. >> Yurt dışında, bu işler için özel temizlik tekneleri var. Öyle el yordamıyla falan da değil! Mekanizma, otomatik olarak o bitkileri topluyor ve içeride hapsediyor. Her sene kirlenen bir nehirden bahsediyoruz. Demek ki ihtiyaç var.
-Tamer Yazar-