Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nelere dikkat etmeli?

Hatay Tabiatı Koruma Derneği,

Hatay Tabiatı Koruma Derneği, yeni Maden-Taşocağı açılmasında dikkate alınacak koşulları sıraladı.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği, maden ve taşocağı açılması konusundaki girişimlerde dikkat edilmesi gereken hususları kamuoyu ile paylaştı. Dernek Başkanı Abdullah Öğünç, bu konuda şu paylaşımı yaptı:
“Hatay’da son yıllarda sayıları hızla artan taşocakları/madenler, il ekonomisi için önemli bir sektör haline gelmiştir. Ancak bu ocakların, gerekli hassasiyet gösterilmeden ve ciddi bir planlama yapılmadan işletmeye açılması, birçok çevre sorununu da beraberinde getirmiştir. İlimizde, bu sorunların en aza indirildiği, sürdürülebilir bir taşocağı işletmeciliği yapılabilmesi için şunlara dikkat edilmelidir:
Her şeyden önce, dağların ve tepeliklerin sağlıklı bir çevre için önemli işlevleri yerine getirdikleri bilinci oluşturulmalıdır.
― Bundan sonra açılacak her taşocağı/maden için gerçekçi bir ÇED raporunun hazırlanması ve buna göre işletmeye izin verilmesi zorunlu hale getirilmelidir. Kritik türlerin, habitatların bulunduğu alanlara (Dağ Ceylanı yaşama alanı gibi, Gölbaşı Gölü’nün yakın çevresi gibi) taş ocakları açılmamalıdır.
― Taşocakları/Madenler, uzman görüşleri doğrultusunda bitki örtüsü tahribinin ve kritik tür kaybının en az olacağı alanlara yönlendirilmelidir.
― Her işletmenin toz ve gürültü yayılmasını en aza indirecek tedbirleri alması zorunlu hale getirilmeli ve bu durum denetlenmelidir.
― Bölgede yaşayan insanların da rahatı, huzuru ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına saygı gösterilerek, yerleşim yerlerinin çok yakınına taşocakları/madenler açılmamalıdır.
― Bir taş ocağı/maden açılacağı zaman, işletme süresince, yöre insanlarının (çiftçiler, hayvancılık yapanlar) uğrayacağı zararlar da işletme maliyetine dâhil edilmeli ve tazmin edilmelidir.
― Terk edilen taşocaklarında/madenlerde, tesviye çalışmalarından sonra, doğal peyzaja uygun düzenlemenin yapılıp yapılmadığı denetlenmelidir. İşlettiği taşocakları/madenleri iş bitiminde rehabilite etmeyen bir işletmeye de başka bir yerde taşocakları/madenler açma ruhsatı verilmemelidir.
― Korunan alanlarda (YHGS, SİT, TABİAT PARKI v.b.) yeni taşocakları/madenler açılmasına izin verilmeyerek, var olanlar da kapatılmalıdır. -Duygu Ertaş-