Nesli Tehlikedeki Kuşu Tüfekle Vurdular

MKÜ Veteriner Fakültesi’nde, yoğun tedaviye rağmen kurtarılamadı… Samandağ ilçesinde, ateşli silahla yaralanmış olarak bulunan “balık baykuşu”, tedaviye rağmen kurtarılamadı. Samandağ ilçesi Yaylıca mevkiinde bir vatandaş tarafından yaralı halde bulunan baykuş, tedavisi için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Sol kanadında kırık ve bacak ile göğsünde saçma yarası bulunduğu belirlenen […]

MKÜ Veteriner Fakültesi’nde, yoğun tedaviye rağmen kurtarılamadı…

Samandağ ilçesinde, ateşli silahla yaralanmış olarak bulunan “balık baykuşu”, tedaviye rağmen kurtarılamadı.
Samandağ ilçesi Yaylıca mevkiinde bir vatandaş tarafından yaralı halde bulunan baykuş, tedavisi için Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Sol kanadında kırık ve bacak ile göğsünde saçma yarası bulunduğu belirlenen kuş, yoğun tedaviye rağmen kurtarılamadı.
Nadir bir tür…
Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enes Altuğ, yaptığı açıklamada, kuşun, iki gün önce Doğa Koruma Milli Parklar Hatay Şubesi görevlileri tarafından tedavi edilmesi için kendilerine getirildiğini anlattı.
Kuşun kırıkların bulunduğunu belirten Altuğ, şöyle devam etti:
“Yaralanmasının üzerinden uzun bir süre geçtiğini gösteren, miyaz sinek larvalarının kırık bölgesindeki kasları yemeleri sonucu, kemik, nekrotik bir şekilde açıkta kalarak işlevini kaybetmişti. Baykuşun röntgeni çektik. Açık enfekte kırıkların dışında, bacak uyluk kemiğinde ve göğüs boşluğunda da 3 adet saçma yaralanması tespit ettik.”
Acilen tedaviye başladıklarını aktaran Altuğ, kuşa, antibiyotik ve ağrı kesici verdiklerini, yaralarının pansuman ve bakımını yaptıklarını söyledi.
Hatay’da ilk defa görüldü…
Hayvan, çok bitkin ve halsiz olduğu için sıvı tedavisi de verdiklerini ifade eden Altuğ, “Tüm müdahalelerimize rağmen, yaralanmasının üzerinden 1-2 haftalık bir süre geçtiği ve enfeksiyona dönüştüğü için balık baykuşunu bugün kaybettik. Bu olgu, bölgemizde karşılaştığımız ilk olgudur. Avrupa ve Akdeniz bölgesinde, yırtıcı ve baykuş türleri arasında popülasyonu çok azalmış olan ve nesli tehlikede nadir bir tür olan balık baykuşunu kaybettiğimiz için üzgününüz” dedi.
Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne ateşli silah yaralanması ile çok sayıda yırtıcı kuş getirildiğinin de altını çizen Altuğ, bilinçsiz avcılığın doğaya zarar verdiğini sözlerine ekledi.
Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan da, yaralı olarak bulunan “balık baykuşunun” Hatay’da ilk kez görüldüğünü ve bu kuşun, kentte görülen 370’inci tür olarak kayıtlara geçtiğini belirterek, maalesef kurtarılamadığını bildirdi. Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version