New York’a kadar uzandılar

Antakya’da da ağırlandılar New York Avrasya Film Festivali’nde ‘Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı’ ödülünü alan Ümmiye Koçak’ın kurduğu Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu bu defa Antakya’da sahne aldı. Mersin’in, geçmişte belde olan, şimdi ise mahalleye dönüşen Arslanköy’de 2001 yılında Ümmiye Koçak tarafından kurulan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, toplumsal duyarlılığa dikkat çekmeyi amaçladıkları ‘Baba Ben Geldim’ […]

Antakya’da da ağırlandılar

New York Avrasya Film Festivali’nde ‘Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı’ ödülünü alan Ümmiye Koçak’ın kurduğu Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu bu defa Antakya’da sahne aldı.

Mersin’in, geçmişte belde olan, şimdi ise mahalleye dönüşen Arslanköy’de 2001 yılında Ümmiye Koçak tarafından kurulan Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, toplumsal duyarlılığa dikkat çekmeyi amaçladıkları ‘Baba Ben Geldim’ adlı oyunlarıyla Antakyalı tiyatroseverlerin karşısına çıktı. Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak için köyden şehre göçen bir ailenin yaşam mücadelesini seyircilere aktaran Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu, seyirciden de hak ettiği alkışı fazlasıyla aldı.
Antakya Meclis Kültür Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Dasifed Başkanı Mehmet Kılıçlar, HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, Hatay Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Rana Atalay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’nın eşi Nazan Savaş ile Hatay Kagid üyeleri ve tiyatroseverler katıldı.
-ÜMMİYE KOÇAK KİM?-
1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü’nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki’nin “Ana” adlı kitabı oldu. Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy’üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu.
Topluluğun sahneye ilk koyduğu oyun Remzi Özçelik’in “Taş Bademleri” adlı oyunu oldu. Grup, daha sonra kendi hikayelerinden oluşan bir oyun derleyerek “Kadının Feryadı” adlı oyunu sahneye taşıdı. Ümmiye Koçak kendisinin yazdığı, “Hasret Çiçekleri” adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde sahne aldı.
Koçak, daha sonra tarlalarda çalışarak kazandığı paraları biriktirerek kadına karşı şiddet sorununu anlatan “Yün Bebek” uzun medraj sinema filmini yazdı ve yönetti. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde galası yapılan filmi Ümmiye Koçak’a New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü kazandırdı.
1979 yıllında Mersin Arslanköy’e gelin giden evli ve 3 çocuk annesi olan Ümmiye Koçak, bugüne kadar bir çok tiyatro oyunu yazdı ve sahnelenmesine de omuz verdi. -Tamer Yazar-

Exit mobile version