Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Nidal Hüzmeli Hataylı Depremzedeler Gerçeğini Anlattı

Demokrasi ve Atılım Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi Defne ilçe başkanı Av. Nidal Hüzmeli, depremden en çok ilimiz Hatay’ın etkilendiğini ,kente kentliye sahip çıkılmazsa gidenlerin bir daha dönmeyeceği gibi mevcutların da göç etmek zorunda kalacağını bunun da kentin terkedilmesi sonucunu doğuracağını savundu.

Av. Nidal Hüzmeli, deprem sürecinde çadırlar ve konteynerlerdeki depremzedeleri Antakya ve Defne’deki esnafı sokak sokak gezerek evlerinde ziyaret ederek, yaşadıklarını öğrenerek kendince bir rapor özetledi.

İşte Nidal Hüzmeli’nin dikkate değer raporu:“Klavye kahramanı olmak istemiyorum ama….Nezakete itibarla, susmakla da olmuyor…

06 Şubat tarihinden itibaren, Hatay ’ da en yetkili makam sahibinden en dibdeki esnafa, en hatırlanmayan öbür komşumuza kadar, hepimiz sadece HATAY’ lıyız. Ne sahip olduğum makam ne sahip olduğum meslek ne de başka bir Ünvanın zerre kadar değeri kalmadı benim için ve her kim önceden seçilmiş, yeni seçilmiş ya da seçilecek hiç bir makam sahibinin veyahut temsilcinin de anlamı yok. Ben ünvanlarınıza bakmıyorum artık; yetkilendirilmiş olduğunuz görevlerinizi icra ederken, size verilen bu görevleri Hataylı halkım adına , benim adıma, gelecek beklentisi olan evladım adına ve onun gibi nice evladımız adına kullanıp kullanmadığınıza bakıyorum….Hatayı terk etmeyeceğiz diye , yazılan yazılara itibar edilmedi …. Umudumuzu kaybetmedik diye yazılan yazılara itibar edilmedi…. Ancak gerçekten yeter…Çok şey istemiyoruz…. Deprem öncesi de Hatay’ a hak ettiği değer verilmedi.

Adımız Büyükşehir ancak Büyükşehir olmaktan çok öte, büyük kasaba misali bir kent havası vardı memlekette. Deprem öncesi yol yok , alt yapı yok diye isyan ettik şimdi ise hiç bir şey yok. Deprem oldu yine geçecek dedik bu sefer , Hatay yeniden inşa edilecek. Diğer deprem bölgelerinde hızlı çalışmalar olduğuna dair aldığımız duyumlar karşısında , bir kez daha Hatay’ ın ne yazık ki sahipsiz olduğunu öğrendik ama yeter artık . Buradan yazdığım yazıdan siyaset yapıyor diye düşünmenizi istemiyorum, sıradan biri olarak içimden geçeni yazıyorum. Ancak hiç bir yetkili Hataya çözüm getiremiyor ise , biz Hataylılar olarak el ele vermek sureti ile vatandaş olarak çözüm arayışlarına girmek zorundayız. Hiç bir sözüm A ya da B partisine ya da şahsına değildir, sözüm eğrisi ya da doğrusu ile sadece anlatılması gerekeni yazmak; Hatay’da her geçen gün göç sayısı artıyor, Gerçekliğinden emin olmamakla birlikte, uzun sürenden beri İskenderun’un il olması gerektiği söyleniliyordu , şimdi yeniden başladı aynı söylemler ve İskenderun’un il olması , Hatay’ın bölünmesi Antakya’nın kendi kaderine terk edilmesidir.

Hatay’da herkes bir panikle, ev onarımına giriyor ancak orta hasarlı evlere kredi verileceği söylendiği halde, kredi için bankaya müracaatlar , ret olarak sonuçlanıyor. Bu adam ne yapsın ? Depremzedelere 100 bin TL kredi imkanı veriyorum dediler; başvurduk ; depremzede olduğumuz için geri ödeme de sorun yaşama endişesi ile vermediler Diğer krediler çabası zaten oranlar yüksek … Gel de kredi al alabilirsen ? Köylerde ev yok , oradaki okullar dışında okul yok zaten. Okul açıyoruz dediler , eğitim hayatına dair çözüm getirildi dediler, öğretmenlerin kalacak yerleri yok. Bu yıl dileyen Hatay’ a tayin isteyebilir , kimse gelmek istemediği için kontenjan boş…Memleketten giden gidene…. Gidene de hepimiz vatan haini diye bakıyoruz ama sormuyoruz kalacak yeri var mı ? Herkese konteynır verildi diyen var aranızda, hayır verilmedi . Daha yeni çok yeni , yardımlarla bir vatandaşın evinde kalan bir tanıdık, evden çıkarıldı yetmedi istediği ve sokakta kaldığını söylediği halde o aileye konteynır verilmedi .Kimi yaşayabilmek adına arsasına prefabrik adı altında konteynır ev inşa ediyor ama yasal ömrü 5 yıl. Yani 5 yıl için şu an için elinde olan 500 bin ve üstü maliyete ödüyorsun.

Şehir planlaması henüz belli değil.. Mülkiyeti tarafımıza ait yıkılan evlerin olduğu parsellerdeki haklarımız ne olacak o da belli değil ? Yerel esnaf…. Belli meslekler dışında hiç bir meslek mensubu ayakta kalacak güce sahip değil. Yerel esnad kira fiyatının artması nedeni ile zorda olsa bulduğu iki üç dükkan arasında birini seçmeye kalktığında en uygunu ayda 50 Bin TL. Sınırı yok kiraların , evi , dükkanı yıkılmayan zengin oldu bin şükür. 5 ay önce 7 odalı dubleks fiyatı 50 bin TL idi. Şimdi ne oldu , yokluktan açlık başınıza mı vurdu? Hani denetimi bu işin …. O da yok . Ne olsun biz böyle yaşarız… Sağlık sorunlarına diyecek bir şeyim yok , gördüğüm kadarı ile tedavi süreçlerine dair ellerinden geldiği kadar hastaneler açılmaya ve süreç işlemeye başladı gibi …Kısacası eğitim yok, iş yok, aş yok , kalacak sağlıklı ortam yok…. Herkes hepsini biliyor asıl olan çözüm nedir? Diye sorabilmek! Ben Hataylı olarak artık aynı şikayetleri muhabbete dahil etmek istemiyorum; hep birlikte çözüm üretmeye var mısınız diye sormak istiyorum. Hükümet varsın yapmasın , muhalefet varsın koltuğunda otursun . Biz yapacağız… Elinde imkanı olanı, imkanı olmayana kolaylık sağlarsa, kendi memleketimizde olabildiğince yabancı piyasanın, kendi piyasamıza müdahale etmesine izin vermez isek, çalışmaya gayret edip , ikamet edecek yerlerimizi en kısa sürede inşa eder , iş yerlerimizi açmaya ve insanların alım gücü üzerinden piyasaya arz edersek, depremi fırsat aracı olarak görmez; yardım amacı olarak kabul eder ve insanlıktan uzaklaşmadan yerel esnaftan alışveriş yaparak, Hatay piyasana can katarsak , öğretmenlerin konfor alanını artıracak şekilde onlara kendi elimizde kalan az hasarlı daireleri ucuza kiralarsak, bu gibi şekilde hepimiz birbirimize destek olursak işte o zaman biz kazanırız; Hatay kazanır. Aksi halde, başlayan göç dalgası devam edecek ve Hatay , sahipsiz kalacak … Hiç bir Hataylı gitmek zorunda kalmak istemiyor…. eğitimleri nedeni ile evlatlarımızı topraklarından ayırmak da istemiyoruz. !!!

Hatay Acilen Afet Bölgesi Olmalı

Nidal hüzmeli Hatay’ın aicken afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek şöyle söyledi; “Hatay’da çalışma imkanı kısıtlı. Yardımlar kısıtlı. Hijyen yok, eğitim yok. Tuvalet ve banyolar ortak kullanım alanıSu yok…. Tüm yetkililer ; parti ayırt etmeden Hatay’a acilen ortak çözüm getirmeliler. Bu şekilde yaşam devam ettiği sürece , ciddi anlamda sağlık sorunları devam ederek büyümeye devam edecek . Hatay acilen afet bölgesi ilan edilmeli” – Tamer Yazar