Dönemin İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Öztürk, sulara gömülen Havalimanı için o dönemde yetkilileri uyardıklarını, ÇED Raporu’nun olumsuz olmasına rağmen inatla göl aynası yerinde Havalimanı oluşturulduğunu savundu.
Hatay İl Genel Meclisi 2004-2014 dönemleri üyesi Mehmet Öztürk, Hatay Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yapımına başlanan Hatay Havalimanı yerinin uygun olmadığını, ÇED Raporu’nun da olumsuz olduğunu belirtmelerine ve bu konuda uyarmalarına rağmen, dönemin yöneticilerinin ısrarla göl aynası üzerine havalimanı oluşturduklarını ve bugün gelinen noktada durumun çok hazin olduğunu savundu.
Öztürk; 2016 yılında, Hatay Havalimanı yeri konusunda, İl Genel Meclisi’ne gündem maddesinin geldiğini, seçilen göl aynasının uygun olmadığını ısrarla belirttiklerini, uyarıların ve eleştirilerin zabıtlara da geçirildiğini, ancak dönemin yetkililerine bu konudaki itirazlarını bir türlü dikkate aldıramadıklarını belirterek, gelinen bugünkü tablonun çok hazin olduğunu anlattı.
-MEVZUATA AYKIRI-
Hatay İl Genel Meclisi üyesi, bir dönem Harbiye Belediye Başkanlığı da yapan Mehmet Öztürk’ün bu konuda, bir anlamda tarihe ışık tutan anlatımları şöyle:
“Hatay İl Özel İdaresi önünde protesto yapılarak, ‘Havaalanımızı istiyoruz’ mesajı verilmek istendi. 2005 tarihinde, İl Genel Meclis Başkanlığı’na, kurutulan Amik Gölü’nün aynasında havaalanı yapılmasının mevzuata aykırı olduğunu belirttim. İl Özel İdare’nin önünde 15-20 genç toplandı, protesto yaptı. ‘Havaalanımızı istiyoruz’ şeklinde çağırıp bağırdılar.
Hatalı yerde yapıldı. Uyarımıza karşı havaalanı bitirildi, pist betonu döküldü! Bir yağmurda, pistin üstünde 1 metre su birikti. Pistin üstünde tekrar dolgu malzemesi (2 metre) dolduruldu. Pistin tekrar betonu vuruldu! Yapılan masraf, başka bir yerde iki havaalanı yapardı! Doğaya karşı, inadına…
Havaalanı, 1991 yılında Vali Utkun Acun zamanında yeri belirtilmiş, yanlış yer seçilmişti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ÇED Raporu olumsuz çıktı. Yılların havaalanı; arazisi, taşkın su alanı ve göçmen kuşların geçiş yolu olduğu nedeniyle yapılmadı. Günün iktidarı, koalisyon dönemi, 2001’de tekrar gündeme getirdi. Vali Yener Rakıcıoğlu, 12.06.2002’de, ihaleye İl Özel İdare bütçesinden çıkarttı. 15 milyar keşif bedelle, % 43 kırımla ihaleye verdi. Hemen yer teslimi yapıldı, işe başlatıldı.
Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Genel Müdürlüğü, tüm uyarılara rağmen, Vali, ‘Ben, başlattığım inşaatlarımı yarım bırakmam, ne olursa olsun…” Vali Yener Rakıcıoğlu, Bakanlık ve Genel Müdürlüklere kafa tuttu.
Hatay Valiliği, havaalanı üzerinde kuş gözleme çalışması ve araştırma danışmanlık hizmet alınması için, bu konuya dair ihaleye çıkartıldı. DOKAY Mühendislik Limited Şirketi’ne ihaleye verdi. Sonrasında, MKÜ, verdiği ÇED Raporu’na göre, Kuş Araştırmalar Derneği (KAD) havaalanında araştırma yaptılar. Verdikleri rapor, Hatay’ın, kuş göçleri açısından yılın en az beş ayında ciddi çarpışma riski olduğunu tespit etti. Adana İdare Mahkemesi’nde açılan davadan, inşaatı durdurma ve arkasından da Hatay Havaalanı’nın iptali kararı alındı. Bunlara rağmen, Hatay Havaalanı için verilen ihaleyi; pisti 2000 metre, keşif bedeli 15 milyar, %43 kırımla müteahhit bir firma kazandı. Taşeron firmaya devir etti!
2004 tarihinde, İl Genel Meclisi’nce, ilimiz sınır ili F-16 savaş uçakların inmesi ve kalkması için, alan pistinin 3000 metreye çıkartılması kararı alındı. İhale keşif bedeli sınırsızlaştı! İl Özel İdare’nin 60 milyarı bitti! İl Özel İdare, havaalanını bitirmek için özel sektöre devir etmek istedi. İki firma talipti. Anlaşamadılar. Özel sektör de devr almadı. Bakan Sadullah Ergin devreye girdi. Ulaştırma Bakanlığı, tamamlaması için havaalanın devrini istedi. İl Özel İdare devrini yaptı. Bülent Ecevit koalisyon hükümeti döneminde, Hatay Havaalanı temeli atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan tarafından faaliyete açıldı. Devletin parası kontrollü harcanırsa, Türkiye, dünyanın en zengin ülkesi olurdu kanısındayım.”-Cemil Yıldız-