Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ödüller Akademisyenlere

‘Özgürlüğü’ ve ‘Barışı’ savunanlara

‘Özgürlüğü’ ve ‘Barışı’ savunanlara

Bu yılki Ali İsmail Korkmaz Vakfı Yaşam Ödülleri’nin sahibi, “biat etmeyen akademi” olacak. Ali İsmail’in öldürüldüğü 2 Haziran günü Eskişehir’de düzenlenecek etkinlikler, saat 16.00’da Sanayi Sokak’ta Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü yere karanfil bırakılması ile başlayacak.

Ali İsmail Korkmaz anısına verilen Yaşam Ödülü’nün bu yıl üçüncüsü için hazırlıklar devam ediyor. 2 Haziran’da, Eskişehir Zübeyde Hanım Merkezi’nde düzenlenecek etkinlikler kapsamında verilecek ödüllerin bu sene ki sahipleri, ‘biat etmeyen’ akademi olacak.
Bilindiği gibi, Ali İsmail Korkmaz anısına verilen Yaşam Ödülü’nün ilki Taksim Dayanışma’ya verilmiş, ikincisi için belirlenen isimler İse Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Can Dündar ve Erdem Gül olmuştu. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) Yaşam Ödülü, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Dayanışma Akademileri’ne verilecek. Kanun Hükmünde Kararnameler ile akademiden ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu dayanışma platformları adına, ödülü; Doç. Dr. Yasemin Özgün, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Araştırma Görevlisi Murat Yıkılmaz alacak.
-KARANFİL BIRAKILACAK-
Ali İsmail’in öldürüldüğü 2 Haziran günü Eskişehir’de düzenlenecek etkinlikler, saat 16.00’da, Ali İsmail Korkmaz’ın Sanayi Sokak’ta dövüldüğü yere karanfil bırakılması ile başlayacak. Korkut Boratav ve Dayanışma Akademisi’nin yapacağı “Akademik Özgürlükler ve OHAL” başlıklı konuşmaların ardından ödüller sahiplerine teslim edilecek. Saat 17.00’de başlayacak ve 20.00’ye kadar devam edecek programda kapanış ise Tuncer Tercan ve Bilal Demir dinletileri ile yapılacak.
ALİKEV adına yapılan açıklamada, “Bu özel etkinlikte sizi de aramızda görmekten mutluluk duyacağız” denildi ve herkes bu özel geceye davet edildi.
-SAYGININ İFADESİ-
Gezi olayları sırasında, Eskişehir’de 2 Haziran 2013 gecesi Yunus Emre Caddesi’nde polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, bu saldırıdan ağır yaralanmış ve 40 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra yaşamını yitirmişti. Ali İsmail Korkmaz’ın anısına verilen Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü, Gezi sürecinin toplumsal hafızadan silinmemesini ve bu süreçte yaşamını yitiren gençlerin unutulmamasını sağlama amacını güdüyor. Ödül, baskılara ve antidemokratik uygulamalara karşı direnenlere ve bu uğurda yaşamını yitirenlere karşı duyulan saygının bir ifadesi olarak görülüyor.
-NE DEDİLER?-
Kanun Hükmünde Kararnameler ile ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu dayanışma platformları adına ödülü alacak isimlerden Doç. Dr. Yasemin Özgün, ihraçlara ilişkin sürece dair şunları söylemişti:
“22 yıldır Anadolu Üniversitesi’ndeyim. Eskişehir’de 7 ay önce hakkında soruşturma açılan 21 imzacıydık ve 15 Temmuz sonrası açığa alındık. Rektörün bize gönderdiği tebligatta gerekçe yazmıyor ama rektör açıklamaya zorunlu hissetti kendini ve soruşturma dosyalarımızın YÖK’e gönderildiğini, FETÖ’cülükten değil imzacılıktan açığa alındığımızı söyledi. Biz sadece barış istedik!
FETÖ’cü değiliz diye kendimizi anlatmak zorunda kalmak, zül! Bir banka, FETÖ’cü sandığı bir arkadaşımızın hesaplarını inceliyor, 1 hafta bloke konuluyor hesaba. Gazete kupürünü götürdü arkadaşımız da kim olduğunu anlatınca hesaptaki blokesi kalktı. FETÖ’ye en uzak kesim ‘Barış İmzacıları’ydı, FETÖ’den canı en çok yanan da biz olduk. Başından beri haklıydık. Ne suç unsuru var imzaladığımız metinde ne de açığa alınma gerekçemiz hukuki! Bize ağır gelen, öğrencilerimizden, derslerimizden uzak kalmak ve kendi mağduriyetlerimizden başka bir şeyle uğraşamamak.”
-ŞAŞIRMADIM-
“Barış İçin Akademisyenler” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle ihraç edilen 41 kişiden biri olan ve Eskişehir’deki ödül gecesinde bulunacak isimlerden biri olan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise süreci şöyle yorumlamıştı:
“2011’den beri bilimsel çalışmalarınız nedeniyle üniversite yönetimiyle, yerel yönetimle ve aslında siyasi iktidarla yaşadıklarınız olağan haller koşullarındaydı. Olağanüstü halde başınıza gelenlere şaşırdınız mı?
Şaşırmadım. Türkiye’de üniversitelerden tasfiye bir bireysel, bir de kitlesel şekilde oluyor. Daha önce yaşadıklarım bireysel tasfiyeye yönelikti. Ama hem ben, hem dostlarım direndik, onda başarılı olamadılar. Bundaysa olağanüstü hale sokarak suçumuzu tanımlamadan, hiçbirimize savunma hakkı vermeden üniversite dışına çıkardılar bizi. Bu karar onların güçsüzlüğünü gösteriyor. Ortadaki panik halini görmemiz lazım. Asker kalkışmasını bahane ederek devleti yeniden kurmaya çalışıyorlar; sürecin sivil ayakları hâlâ gündeme gelmedi, unutturulmaya çalışılıyor. Bir ekibin iki parçası olan bu yapılar ayrıldı. Ama onlar beraberken de ceremesini toplum olarak biz çekiyorduk, ayrıldılar yine biz çekiyoruz. Onlar anlaşsa da tepişse de zararı topluma oluyor. 20 Temmuz’da olağanüstü hal ilanıyla birlikte gelen kanun hükmünde kararnameler ya da listeler o kısa sürede hazırlanacak şeyler değiller.”
-YARGISIZ İNFAZ-
Anadolu Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Murat Yıkılmaz da Eskişehir’de düzenlenecek ödül gecesinde sahneye çıkacak isimlerden biri. O da ihraç edilme sürecine dair şu tespiti paylaşmıştı:
“Artık akademisyen değiliz. Emek verdiğimiz, halen devam eden projelerden de düşürülüyoruz. Üzerimizde hem ekonomik baskı oluşturuyorlar hem de akademik gelişimimiz engelleniyor. Bugüne kadar akademi için çabalamış insanlar olarak akademik gelişimin engellenmesini çok dert ediyoruz. Bunun için yürütmeyi durdurma talep edeceğiz. Görünen o ki, 15 Temmuz rektör için bir lütuf olmuş. YÖK’e bırakmadı ve kendisi bizi yargısız şekilde infaz etti. 3 bilimsel proje içinde görev alıyorum. Psikolojik danışmanım ve birimimde doktora yapan tek kişiyim. Üniversite bana yatırım yapıyor, öğrenciye daha iyi eğitim verebileyim diye. Sonra beni üniversiteden atıyorlar. Bana yaptığı yatırımı da atıyor aslında. Nasıl bir gerekçe sunacaklarını çok merak ediyorum. 9 kişiden sadece birine ‘hakkınızda yürütülen soruşturmadan dolayı sözleşmenizi yenilemiyoruz’ dediler. Diğer 8 kişiye gerekçe de yok.”
-DOPDULU BİR GECE-
Ali İsmail Korkmaz anısına verilen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan ‘Yaşam Ödülü’ne ev sahipliği yapacak olan Eskişehir Zübeyde Hanım Merkezi, bu ve buna benzer yaşam hikâyelerinin de buluşma gecesi olacak. Ama gecenin en duygu dolu gözleri, her zamanki gibi Anne Emel Korkmaz’ınkiler olacak. -Tamer Yazar-